Κατηγορίες
Ενημερώσεις

Λουλούδια της άνοιξης

Κατηγορίες
Αμπέλια

ΑΜΠΕΛΙΑ

ΑΜΠΕΛΙΑ

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ

Ιτάλια: Μεγάλο σταφύλο, κυλινδροκωνικό, μέτριας πυκνότητας. Ρώγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, ελλειψοειδής ή ωοειδής. Ο φλοιός του είναι μέτρια λεπτός, ανθεκτικός, με κίτρινο έως κιτρινόλευκο χρώμα. Η σάρκα είναι τραγανή, γλυκιά, με χαρακτηριστική μοσχάτη γεύση. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική (1-2 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο και το βοτρύτη. Βιομηχανική ωρίμανση από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζει καλή συμπεριφορά στη συντήρηση και στη μεταφορά.

 

 

 


 

 

Βικτώρια: Σταφύλι μεγάλου μεγέθους,κωνικό ή κυλινδροκωνικό, μέτρια πυκνό. Έχει ρώγα μεγάλη, έως πολύ μεγάλη, σφαιρική ή ελλειψοειδή. Ο φλοιός του είναι ανθεκτικός,παχύ, με κιτρινοπράσινο χρώμα. Η σάρκα του είναι άγευστη, με μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Γίγαρτα 2-3, ανά ρώγα.Ποικιλία μέτρια ζωηρή,πολύ παραγωγική(2-3 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό), πρώιμη.Δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας.Ευδοκιμεί σε βαθιά,δροσερά εδάφη, μέσης συστάσεως, αρδευόμενα.Η παραγωγή ξεπερνά τους 4 τόνους ανά στρέμμα.Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο και τον περονόσπορο. Η βιομηχανική ωρίμανση αρχίζει στα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

 

 

 

Κάρντιναλ:Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, συχνά πτερυγωτό, σχεδόν αραιόραγο.Η ρώγα του είναι μεγάλη, σφαιρική.Ο φλοιός του μετρίου πάχους χρώματος ερυθρού-ιώδους.Η σάρκα του είναι τραγανή, ανθεκτική. Έχει δροσερή και ευχάριστη γεύση, με άρωμα μοσχάτου.Γίγαρτα 1-2 ανά ρώγα.Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική(ο καρποφόρος βλαστός φέρει μέχρι και 4 σταφύλια, συνήθως όμως 3), πολύ πρώιμη.Δέχεται βραχύ κλάδεμα.Προσαρμόζεται καλά σε ελαφρά, γόνιμα εδάφη. Αντίθετα, σε ξηρά εδάφη η ποιότητα της παραγωγής είναι χαμηλή.Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο, το μολυσματικό εκφυλισμό και τη φώμοψη.

 

 


Μοσχάτο Αμβούργου: Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο μολυσματικό εκφυλισμό, τον περονόσπορο και το ωίδιο.Για την αποφυγή της ανθόρροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα, πάνω από το τελευταίο τσαμπί στην αρχή της άνθησης.Προτιμά εδάφη βαθιά, δροσερά,θερμών, ξηρών και μη παγετόπληκτων περιοχών.Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500γρ.Το κράσί του είναι χωρίς αξιώσεις, αλλά μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτιώσει το άρωμά τους.Κατάλληλο για επιτραπέζια χρήση.Λόγω της πολύ γλυκιάς και γευστικής σάρκας, κάθε ρώγα φέρει 2-3 κουκούτσια.

Ροζακί: Σταφύλι μεγάλο κωνικό, με μέτρια πυκνότητα. Η ρώγα είναι μεγάλη, κυλινδρική ή ελλειψοειδής με χρυσοκίτρινο ή λευκό-κίτρινο χρώμα.Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός, συχνά διαφανής, η σάρκα τραγανή, ανθεκτική, με ευχάριστη γλυκιά γεύση. Έχει 2-3 γίγαρτα ανά ράγα σταφυλιού.Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, φέρει συνήθως 2 σταφύλια σε κάθε καρποφόρο βλαστό.Προτιμά τα δροσερά, βαθιά, ασβεστολιθικά εδάφη που κρατούν υγρασία, σε λοφώδεις περιοχές.Όταν μορφώνεται σε κρεβατίνα παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στους μύκητες του ωιδίου. και του περονόσπορου.Παράγει περίπου 4 τόνους/στρέμμα σε παλμέτα, ενώ σε κρεβατίνα η παραγωγή αυξάνεται στους 6-8 τόνους/στρέμμα.Η εμπορική ωρίμανση των σταφυλιών κλιμακώνεται, ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιεργητικές επεμβάσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου.Τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας παρουσιάζουν μεγάλη ικανότητα για συντήρηση και μεταφορά. Γι; αυτό θεωρείται η καλύτερη ποικιλία εμπορίου.

Ριμπιέρ (Ribier): Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκώνικο, πτερυγωτό, συχνά σύμμετρο, μέτρια αραιό. Ρώγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, σφαιρική. Ο φλοιός του είναι μετρίου πάχους και ανθεκτικότητας, με άφθονη κέρινη ανθηρότητα και χρώμα κυανομελανό. Η σάρκα του είναι ανθεκτική , με πολύ άχρωμο χυμό και χωρίς ιδιαίτερη γεύση.Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική (2-3 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Δέχεται βραχύ κλάδεμα. Αποδίδει ποσοτικά και ποιοτικά σε εδάφη γόνιμα,δροσερά, των θερμών αμπελουργικών περιοχών.Ωριμάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.Ωρ

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΑ

Μοσχάτο Αμβούργου:Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο μολυσματικό εκφυλισμό, τον περονόσπορο και το ωίδιο.Για την αποφυγή της ανθόρροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα, πάνω από το τελευταίο τσαμπί στην αρχή της άνθησης.Προτιμά εδάφη βαθιά, δροσερά,θερμών, ξηρών και μη παγετόπληκτων περιοχών.Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500γρ.Το κράσί του είναι χωρίς αξιώσεις, αλλά μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτιώσει το άρωμά τους.Κατάλληλο για επιτραπέζια χρήση.Λόγω της πολύ γλυκιάς και γευστικής σάρκας, κάθε ρώγα φέρει 2-3 κουκούτσια.

Σενζω(Βουλγάρικο): Μέσης ωριμότητας φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό.Είναι ευαίσθητο στο ωίδιο, τα ακάρεα, το βοτρύτη και την ευτυπίωση, καθώς και στην χλώρωση σιδήρου. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και προτιμά εδάφη ξηρά, χαλκώδη, αμμώδη, φτωχά, σε πλαγιές καλής έκθεσης και θερμών περιοχών. Η βλάστησή του ξεκινά στα μέσα του Απρίλη και ωριμάζει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μεγάλα σταφύλια, 400γρ.Το κρασί είναι πλούσιο σε σάκχαρα, μέτριας οξύτητας, με καλό χρώμα όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Ξυνόμαυρο(Μαύρο Ναούσσης):Ζωηρό φυτό, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, το βοτρύτη και πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία.Αρέσκεται σε εδάφη ελαφρά ως μέσης μηχανικής σύστασης και κυρίως σε εδάφη με καλή στράγγιση, ασβεστώδη, ουδέτερα έως αλκαλικά, μέσης γονιμότητας και εδάφη που του εξασφαλίζουν ομαλή τροφοδοσία σε νερό. Ξεκινάει τη βλάστησή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2-3 σταφύλια ,που φθάνουν τα 400γρ.Οι ρώγες έχουν παχύ φλοιό, κυανομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, χυμώδη και υπόξινη.Το ξινόμαυρο, σαν πολυδύναμη ποικιλία που είναι, μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους κρασιών.

 


Μερλότ: Γαλλικής προέλευσης ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στον περονόσπορο και τα τζιτζικάκια και σχετικά ευαίσθητη στο βοτρύτη.Η πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών της, την καθιστά ευαίσθητη στους παγετούς της άνοιξης.Προτιμά αργιλοαμμώδη, αργιλασβεστώδη, δροσερά και βαθιά εδάφη, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.Ξεκινά τη βλάστησή του στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μέτρια σταφύλια,που δεν ξεπερνούν τα 250-300 γρ.Το κρασί που δίνει είναι υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλής οξύτητας, μαλακό με χαρακτηριστικό άρωμα.

Καμπερνέ Σοβινιόν: Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη και μέτρια παραγωγική.Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο, στην ευτυπίωση, την ίσκα, την φόμοψη, την ερίνωση, αλλά και την ξηρασία.Προτιμά εδάφη βαθειά, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, δροσερά, με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού, μέτριας γονιμότητας.Η βλάστησή του ξεκινά, αρχές με μέσα Απρίλη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.Κάθε κληματίδα φέρνει 2-3 μικρά σταφύλια, που δεν ξεπερνούν τα 150γρ. Οι ρώγες του είναι μικρές και έχουν παχύ φλοιό.Δίνει κρασιά με έντονο χρώμα και υψηλό άρωμα.Όταν αναμειγνύεται με άλλα κρασιά, αρκεί ένα μικρό ποσοστό 10-15%, για να δώσει τον χαρακτήρα της στο τελικό προϊόν.

Ροδίτης κόκκινος(Αλεπού): Ζωηρό φυτό, γόνιμο και πολύ παραγωγικό. Είναι ευαίσθητο στον περονόσπορο, τον μολυσματικό εκφυλισμό, αλλά και τον ίκτερο. Είναι σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Εμφανίζει έντονη ανθόρροια, κάτω από συνθήκες μεγάλης ζωηρότητας. Προτιμά εδάφη ελαφρά ασβεστώδη, μέσης γονιμότητας και περιοχές με υψόμετρο, όπου η ποικιλία δίνει τον καλύτερό της χαρακτήρα.Η βλάστηση ξεκινά στις αρχές Απρίλη και η συγκομιδή γίνεται μετα τις 20 Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα ποικιλία φέρνει 2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 450γρ. Οι ρώγες του έχουν μέτρια λεπτό φλοιό, ροδόλευκου έως ερυθρορόδινου χρώματος και σάρκα μαλακή ως τραγανή, εύχυμη, γλυκιά και μέτρια αρωματική.Στα κατάλληλα εδάφη ορεινών περιοχών και με μέτριες αποδόσεις, ανά πρέμνο ο ροδίτης μπορεί να δώσει αξιόλογα ξηρά κρασιά, με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα και με καλό άρωμα.

Σαρντονέ: Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη και μέτρια παραγωγική.Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο, ιδιαίτερα πριν την έναρξη του περκασμού, το βοτρύτη, το μολυσματικό εκφυλισμό και την ξηρασία. Προτιμά δροσερές και όψιμες ζώνες, σε αμπελώνες με βόρεια έκθεση και εδάφη αργιλοασβεστώδη, ασβεστώδη και βαθιά. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μικρά σταφύλια συνόλου 180 γρ. Το κρασί του παρουσιάζει ιρορροπία σε αλκοόλη και οξύτητα. Είναι λιπαρό και πλούσιο σε άρωμα.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ

Σουλτανίνα:Γενικά, μεγάλο σταφύλι, κυλινδροκωνικό, πυκνό εώς μέτρια πυκνό.Οι ρώγες είναι απύρηνες, μέτριου μεγέθους, ελλειψοειδείς με μέτριο πάχος φλοιού, με κίτρινο-χρυσαφί χρώμα και σάρκα ανθεκτική, γλυκιά, εύγευστη. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.Είναι ποικιλία ζωηρή πολύ παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες.Συγκεκριμένα, είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, στην υπερβολική υγρασία του εδάφους αλλά και στο ψύχος. Επίσης, στον περονόσπορο, το ωίδιο και την ευδεμίδα.Απαιτεί μακρύ κλάδεμα, γιατί οι τρεις πρώτοι κόμβοι της κληματόβεργας είναι άγονοι.

 

Τόμσον:

Λευκή, άσπερμη(ανοιχτό κίτρινο χρώμα) ποικιλία, με μικρά γίγαρτα. Ταυτόσημη με την ποικιλία Σουλτανίνα, είναι ιδανική για παραγωγή αποξηραμένης σταφίδας, για κονσερβοποίηση, αλλά και για ωμή κατανάλωση, ακόμα και για οινοποίηση. Ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου. Απαιτεί βαθιά, μέτρια γόνιμα, με καλή αποστράγγιση εδάφη και ελαφρά όξινο Ph. Συνιστάται τακτικό κλάδεμα, για υψηλή ποιότητα και παραγωγή και συχνό πότισμα, κατά το πρώτο έτος.


Αττική:

Άσπερμη ποικιλία, με μαύρες μεσαίου μεγέθους, ρώγες. Σάρκα τραγανή και χυμώδης. Πολύ πρώιμη ποικιλία, που ωριμάζει στα μέσα Ιουλίου,στις πολύ θερμές περιοχές, με αρχές Αυγούστου, στις πιο κρύες. Έχει υψηλές αποδόσεις, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις ασθένειες και έχει καλή αποθήκευση, κατά τη συγκομιδή.Απαιτεί αμμώδη εδάφη, με καλή αποστράγγιση, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

 

   Σουπέριορ

Επιτραπέζια ποικιλία, με μεγάλες ωοειδείς ή και ελλειψοειδείς, σφιχτές,λευκές(ανοιχτό κίτρινο χρώμα), άσπερμες ρώγες.. Ο καρπός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χυμούς, σταφίδες και κονσερβοποίηση.Διαθέτει ελαφρύ άρωμα μοσχάτου. Πρέπει να εφαρμόζεται πολύ μακρύ κλάδεμα, λόγω ακαρπίας των πρώτων οφθαλμών.Ανθίζει  γύρω στις 20-24 Μαΐου, ενώ ωριμάζει πλήρως στο τέλος Ιουλίου. Έχει ευαισθησία στους μύκητες και στις ασθένειες.Αποδίδει άριστα σε εδάφη μέσης σύστασης γόνιμα, ελαφρά, βαθιά, δροσερά, με μεγάλη ηλιοφάνεια. Μπορεί να παρουσιάσει ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο και σίδηρο. Είναι πολύ ευαίσθητη στο ωίδιο. Είναι πολύ ανθεκτικό στις μεταφορές, με πολύ καλή μετασυλλεκτική διαχείριση.

Ραλλί

Ροζ, μεσαίου μεγέθους, στρόγγυλες, άσπερμες ρώγες(ενδέχεται να περιέχει 2-3 υποτυπώδη γίγαρτα, τα οποία όμως δεν γίνονται αντιληπτά, κατά την κατανάλωσή τους. Οι ρώγες είναι τραγανές, εύγεστες και σφιχτές, ελαφρώς ελλειπτικές. Πρώιμη ποικιλία, με έντονο άρωμα. Η συγκομιδή του ξεκινά γύρω στις 25 Ιουλίου( για τις πιο θερμές περιοχές) και διαρκεί, μέχρι και τα μέσα Αυγούστου