Κατηγορίες
Καλλωπιστικά δένδρα

 

 

Ακακία Κων/πόλεως

Η ακακία είναι φυλλοβόλο δέντρο, πλαγίοκλαδο, με γρήγορη ανάπτυξη. Τα άνθη της είναι σε άσπρο και ροζ χρόνο κατά τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο. Ανθεκτικό στην ξηρασία και τα αλατούχα εδάφη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δαμασκηνιά καλλωπιστική(Προύυνος πισσάρδειος)[Prunus cerasifera var. Pissardii]

Φυλλοβόλο δένδρο, ύψους 5-8 μ., με καρπούς, βλαστούς και φύλλα χρώματος βαθυκόκκινου.Τα άνθη του είναι λευκορόδινα και ανοίγουν το Μάρτιο, πριν τα φύλλα. Είναι ανθεκτικό σε ξηροθερμικά κλίματα, στο κρύο και στη μολυσμένη ατμόσφαιρα. Ιδανικό δένδρο για δενδροστοιχίες.

Δάφνη Απόλλωνος(Βάγια)

Αειθαλές δέντρο, που καλλιεργείται και σαν θάμνος, γρήγορη; ανάπτυξης, που μπορεί να φτάσει τα 10μ. ύψος. Η άνθηση του είναι την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, με λευκοκίτρινα άνθη.Προσαρμόζεται παντού, είναι ανθεκτικό στο κρύο και ιδανικό για  μπορντούρες και δημιουργία σχημάτων.

Ευκάλυπτος(Eucalyptus globulus)

Αειθαλές δένδρο, με πολύ γρήγορη ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 40μ. ύψος, σε ηλικία 20 ετών.Ανθεκτικό στην ζέστηη, στην ξηρασία, αλλά και στην υπερβολική  υγρασία. Κατάλληλο για ασβεστώδη εδάφη και παραθαλάσσιες περιοχές.

Ιτιά κλαίουσα(Salix babylonica)

Φυλλοβόλο δένδρο, δίοικο, με γρήγορη ανάπτυξη, με ύψος μέχρι 10μ. με κρεμασμένα κλαδιά.Τα άνθη εμφανίζονται σε κίτρινες ταξιανθίες, τον Απρίλιο-Μάιο. Αντέχει στη ρύπανση και τη σκόνη των πόλεων και στο ψύχος. Προτιμά εδάφη ελαφρά και υγρά. Κάνει πολύ μεγάλο ρίζωμα.

Κατάλπη(Catalpa bignonioides)

Φυλλοβόλο δένδρο, μεγρήγορη ανάπτυξη, ύψους 6-15μ., με μεγάλα, καρδιόσχημα φύλλα. Ανθίζει τον Ιούνιο, με άνθη λευκά με κίτρινες κηλίδες και κόκκινο εσωτερικό. Προτιμά τις ηλιόλουστες και υπήνεμες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο.

Λεύκα(Populus nigra)

Είναι φυλλοβόλο δέντρο, ταχείας ανάπτυξης, που χρησιμοποιείται για ξυλεία και ανεμοφράκτες. Δίνει ξύλο χαμηλής ποιότητας, υψηλής αντοχής στο κρύο, μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Λεύκη αργυρόφυλλη(Populus alba)

Φυλλοβόλο δένδρο, δίοικο, με γρήγορη ανάπττυξη και ύψος που μπορεί να φτάσει τα 20-30μ. ύψος. Η κάτω επιφάνεια των φύλλων είναι σκεπασμένη με χνούδι που έχει χρώμα ασημί.Δένδρο ευρείας προσαρμοστικότητας, ανθεκτικό στο κρύο, στην ρύπανση της ατμόσφαιρας και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ευδοκιμεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη με προτίμηση τα υγρά και βαθιά.

Λεύκη Κανάδικη( Populus x canadensis)

Φυλλοβόλο δένδρο, δίοικο, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος έως 30 μ. Τα φύλλα του είναι ανοικτοπράσινα. Είναι ανθεκτικό στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τους θαλάσσιους ανέμους και στο κρύο.Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, με προτίμηση τα υγρά και βαθιά.

 

Λιριόδενδρο

Το σφενδάμι αυτό, γνωστό και ως λιριόδεντρο είναι ανθεκτικό στον πάγο, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και σε ήλιο, φυλλοβόλο.

Μανώλια μεγανθής(Magnolia grandiflora)

 

 

 

 

 

 

 

Αειθαλές δένδρο, με αργή ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει τα 10-30μ. Έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία, χάρη στα μεγάλα, γυαλιστερά από πάνω και καστανόχρωμα από κάτω, φύλλα του, καθώς και στα μεγάλα, πολύ αρωματικά λευκά άνθη, που ανοίγουν Μάιο έως Ιούνιο.Με το κατάλληλο κλάδεμα αποκτά πυραμοειδές σχήμα.Προτιμά εδαφή αργιλώδη, γόνιμα, στραγγερά και ελαφρά όξινα, αλλά και περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική υγρασία.Όταν βρίσκεται στην ανάπτυξή της, χρειάζεται ισχυρές λιπάνσεις και αρδεύσεις.Μεγάλη αντοχή στο ψύχος.

Μουριά καλλωπιστική(Morus sp.)

Φυλλοβόλο, μακρόβιο δένδρο, με ύψος 10-20μ., με λαμπερά, καρδιόσχημα φύλλα.Κατάλληλο για σκίαση, μεμονωμένες φυτεύσεις και δενδροστοιχίες. Προτιμά εδάφη βαθιά, καλά στραγγιζόμενα. Είναι ανθεκτικό στην μόλυνση της ατμόσφαιρας, στην ξηρασία και τη φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.Υπάρχουν ποικιλίες κρεμοκλαδείς και ορθόκλαδες.

Πλάτανος δυτικός(Platanus occidentalis)

Φυλλοβόλο δένδρο με γρήγορη ανάπτυξη, που φτάνει τα 25μ. ύψος.Κόμη ευθυτενής, με φύλλα με τρεις και σπάνια με πέντε λοβούς και αβαθείς εγκολπώσεις. Προτιμά βαθιά και υγρά εδάφη και θέσεις με αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία.Ανθεκτικό στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και στο ψύχος.

Πλάτανος σφενδαμόφυλλος(Platanus acerifolia)

Φυλλοβόλο δένδρο, με ύψος 20-30μ. και εύρωστο, ευθυτενή κορμό και πυραμοειδή κόμη. Φύλλα παλαμοειδή, διαιρούμενα συνήθως σε 5 μυτερούς και ευδιάκριτους λοβούς. Φυτό εύρωστο,που προτιμά βαθιά και υγρά εδάφη και θέσεις με αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία.Ανθεκτικό στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και στο ψύχος.

 

Σημύδα

Η σημύδα είναι φυλλοβόλο δέντρο, που φύεται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, με μεγάλες απαιτήσεις σε φως.

 

 

 

 

 

Σφενδάμι

Το σφενδάμι είναι  φυλλοβόλο δέντρο, γρήγορης ανάπτυξης, ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο, με φύλλα  χρώματος καφέ – κόκκινου και ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη με ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο χώμα.

Σφενδάμι-Acer Negundo Φυλλοβόλο δένδρο, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος 6-10μ. Τα φύλλα του κιτρινίζουν το φθινόπωρο, ειδικά όταν υπάρχει επαρκής έκθεση στον ήλιο. Φυτό εύρωστο και πολύ ανθεκτικό

 

 

Σφενδάμι γιαπωνέζικο

 

Φλαμουριά(Φιλύρα, Τίλια)[Tilia americana]

Φυλλοβόλο δένδρο, που φτάνει τα 30-40μ. ύψος. Έχει μεγάλα, λεία, βαθυπράσινα φύλλα και άνθη εύοσμα, λευκά ή κίτρινα που εμφανίζονται τον Ιούνιο.Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις  και είναι κατάλληλο για δενδροστοιχίες. Το φύλλωμα της χρησιμοποιείται και ως αφέψημα.

 

Ψευδοακακία

Η ψευδοακακία είναι φυλλοβόλο δέντρο, μετρίου μεγέθους, με μεγάλες απαιτήσεις σε φως,αλλά όχι σε νερό και άνθη λευκά, που ανθίζουν κατά τον Απρίλιο- Μάϊο. Είναι ιδανικό για μέρη,που καίγονται συχνά, καθώς η αναγέννησή του- με ριζοβλαστήματα- είναι άμεση.