Κατηγορίες
Καλλωπιστικοί θάμνοι

Ποικιλίες

Αγγελική(Pittosporum)

Αειθαλής θάμνος, με πυκνή βλάστηση και μικρά δερματώδη, γυαλιστερά φύλλα.Έχει λευκά, μικρά αρωματικά άνθη, τον Απρίλιο-Ιούνιο.Το ύψος του ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να κυμανθεί από  τα 30-70 εκ.-Αγγελική νάνα– μέχρι τα 2-4μ. στις απλές ή τις μικρόφυλλές ποικιλίες. Είναι ανθεκτικό στο κρύο,στην ξηρασία, την μόλυνση της ατμόσφαιρας, στις παραθαλάσσιες περιοχές, σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ιδανικό για μπορντούρες.Κλαδευμένο μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρύλλιο.

Αζαλέα (Azalea japonica)

Ανήκει στο είδος των ροδόδεντρων. Azalea japonica– Αειθαλής θάμνος, με ίδιες καλλιεργητικές απαιτήσεις με τα ροδόδεντρα.Το ύψος της κυμαίνεται από 0,60 εκ.-1,20μ., ενώ τα άνθη της μπορούν να συναντηθούν σε μια ποικιλία χρωμάτων, κατά τον Απρίλιο έως το τέλος Μαϊου.Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο.

Αλμυρίκι (Tamarix)

Φυλλοβόλος  ή ημιαειθαλής θάμνος ή δενδρύλλιο, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος 4-6μ. Ανθίζει από Μάιο- Ιούνιο, με κρεμ-ρόδινα άνθη. Αντέχει σε  κακής ποιότητας εδάφη(ξηρά, αλατούχα, αλκαλικά, κτλ.)Ιδανικό για τη δημιουργία φρακτών προστασίας από θαλάσσιους ανέμους.

Αμπέλια (abelia grandiflora)

Αειθαλής θάμνος, ύψους 1-2 μέτρων. Άφθονη άνθηση λευκών λουλουδιών από Ιούνιο- Οκτώβριο. Ευδοκιμεί σε ελαφραά όξινα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Μεγάλη αντοχή στο ψύχος. Κατάλληλο και για ημισκιερές θέσεις.

Αουκούμπα

Η αουκούμπα, είναι αειθαλής, με ύψος από 2-3 μέτρα, με πράσινα φύλλα, διάστικτα με  κίτρινες κηλίδες.Φέρνει καρπούς, χρώματος κόκκινου. Ιδιαίτερα προσαρμοστικό φυτό, ανθεκτικό στη σκιά, στον αέρα, στα παραθαλάσσια μέρη, αλλά και στην ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Αβούτυλο ραβδωτό ή καμπανούλα(abutilon striatum)

Αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, μέχρι 2-3 μέτρα. Συνεχής άνθηση Απρίλιο-Οκτώβριο, με άνθη πορτοκαλοκόκκινα, κρεμάμενα καμπανοειδή. Ιδανικό για ημισκιερούς χώρους.

Βεϊγκέλια(weigelia)

Φυλλοβόλος θάμνος, με ζωηρή ανάπτυξη, 2-3 μ. ύψος. Άνθηση Απρίλιο-Αύγουστο, με λευκορόδινα ή κόκκινα άνθη, με σωληνοειδή στεφάνη. Ανθεκτικό στους ανέμους, στην αλμύρα της θάλασσας, τα ασβεστούχα εδάφη και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Κατάλληλο και για ημισκιερές θέσεις.

Βερβερίδα (Βερβερίδα η Θουμβέργειος)-(verberis thunbergii var. attropurpurea)

Φυλλοβόλος αγκαθωτός θάμνος, μέχρι 2 μέτρα ύψος. Έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία, λόγω των βαθυκόκκινων φύλλων του, τα οποία χρωματίζονται εντονότερα το Φθινόπωρο. Η άνθηση του είναι από τον Απρίλιο- Μάιο, με μικρά κίτρινα άνθη.Σκληραγωγημένο φυτό, κατάλλήλο για τα περισσότερα εδάφη και ανθεκτικό στο κρύο.

 

Βιβούρνο ευοσμότατο ( Viburnum odoratissimum)

Αειθαλής θάμνος 2-4 μέτρων. Άνθηση από Φεβρουάριο-Απρίλιο, λευκών, πολύ αρωματικών λουλουδιών. Καλλωπιστική αξία μεγάλη, λόγω του φυλλώματος, αλλά και των ανθέων του. Κατάλληλο για μπορντούρες και ανθεκτικό στο ψύχος.

Βιβούρνο το κοινό( Viburnum tinus)

Θάμνος αειθαλής 2-3 μέτρων. Άνθηση Δεκέμβριο με Απρίλιο, με λευκά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες.Πολύ ανθεκτικό σε ασβεστώδη εδάφη και στο ψύχος.Λόγω του φυλλώματος του,που είναι πυκνότερο από άλλα, και των αρωματικών του λουλουδιών, έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Προτείνεται για τη δημιουργία φρακτών.

Βιβούρνο ευοσμότατο (Viburnum odoratissimum)

Αειθαλής θάμνος που φτάνει τα 2-4 μέτρα και ανθίζει Φεβρουάριο- Απρίλιο, με μικρά πολύ αρωματικά, λευκά άνθη.Κατάλληλο για μπορντούρες και ανθέκτικό στο κρύο.

Βιβούρνο χιονόσφαιρο[ ¨Χιονόμπαλα¨] (Viburnum opulus)

Φυλλοβόλος, ανθεκτικός θάμνος, ύψους έως 4 μέτρων, με φύλλα τρίλοβα ή πεντάλοβα, χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια.Η ανθοφορία του είναι από Απρίλιο- Ιούνιο, με λευκά άνθη σε ογκώδεις σφαιροειδής ταξιανθίες, ελαφρά αρωματικά. Το φθινόπωρο, τα φύλλα παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα.

Βουδλέια ασταθής (Buddleia davidii συν. B. variabilis)

Θάμνος φυλλοβόλος, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος από 2-5 μέτρα. Άνθηση από Ιούνιο- Νοέμβριο σε μεγάλες επάκριες ταξιανθίες. Τα χρώματα ποικίλλουν σε λευκά, κόκκινα και μοβ.ανθεκτικό στο κρύο, σε ασβεστώδη εδάφη, παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και στην ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Γαρδένια (Gardenia)

Αειθαλής θάμνος, με σκουροπράσινο, γυαλιστερό φύλλο και άσπρα λουλούδια, με ιδιαίτερο άρωμα, που ανθίζουν από Ιούλιο-Αύγουστο.Παγώνει στους 0 C, γι’αυτό είναι καλύτερο να διατηρείται σε γλάστρα.Απαιτεί σκιερά μέρη, καλά προστατευμένα, με χώμα με όξινο ph και είναι καλό να ποτίζεται με απιονισμένο νερό.

Γυνέριο (Gynerium)

Αειθαλής, αγρωστώδης θάμνος με μακριά λογχοειδή κυρτά φύλλα, που είναι ανθεκτικός στο κρύο.Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2μ.Τον Αύγουστο σχηματίζονται στην καρδιά του φυτού, μακριές ασημόχρωμες ταξιανθίες, που μένουν ως την άνοιξη.Διαρκούν πολύ και σαν δρεπτά στελέχη.Αγαπά τον ήλιο και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, όσον αφορά το έδαφος.Η ποικιλία Argenteum είναι η πιο ανθεκτική στο κρύο.

Δαφνοκέρασο

Το δαφνοκέρασο, είναι θάμνος αειθαλής, από 2-4 μέτρα, με μεγάλα πράσινα φύλλα, δερματώδη και γυαλιστερά. Το άνθος του κατά τον Απρίλιο  μήνα είναι χρώματος λευκού, μικρό και αρωματικό.Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στα περισσότερα εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλή στράγγιση. Είναι κατάλληλο για ημισκιερούς χώρους και παραθαλάσσια μέρη και για φράκτες.

Δενδρολίβανο(Rosmarinus officinalis)

Αειθαλής θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος 1-2μ. Τα φύλλα του είναι αρωματικά και η άνθηση του παρατεταμένη από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο με άνθη γαλανόλευκα.Ανθεκτικό στην ξηρασία, στο ψύχος, κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές και ασβεστώη ή πετρώδη εδάφη.

Δεύτσια (Deutzia)

Φυλλοβόλος, ανθεκτικός στο κρύο, θάμνος, που ανθοφορεί τον Μάιο-Ιούνιο, με λευκά άνθη και έχει ύψος μέχρι 1,20μ.

Ελέαγνος(Eleagnus)

Γνωστός και ως τζιτζιφιά, φυλλοβόλος θάμνος ύψους περίπου 3μ. Ανθεκτικός στο κρύο, με ωοειδή φύλλα, χρώματος πράσινου ή κιτρινοπράσινου ή ασημοκίτρινου.Σκληρό φυτό που μπορεί να φυτευτεί στη θάλασσα και ενδείκνυται και ως ανεμοφράκτης ή φυσικός φράκτης.

Ευώνυμο (Euonimus)

Θάμνος με φυλλοβόλες και αειθαλείς ποικιλίες.Οι φυλλοβόλες φθάνουν μέχρι τα 2μ., ενώ οι αειθαλείς κυμαίνονται από 0,40μ.- 2,5μ.Στις φυλλοβόλες ποικιλίες το  φύλλωμα είναι πράσινο και το φθινόπωρο γίνεται κόκκινο. Στις αειθαλείς συναντάμε φυτά χρώματος ανοικτού και σκούρου πράσινου, μονόχρωμα ή δίχρωμα, με δερματώδη υφή. Η ποικιλία Europaeus δίνει κόκκινες ρόγες το χειμώνα, ενώ η ποικιλία Europaeus Red Cascade δίνει ροζ καρπούς που περιέχουν πορτοκαλί σπόρους.Προτιμά τα στραγγερά εδάφη,αλλά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, είναι ανθεκτικό στο κρύο και είναι ιδανικό για φράκτες κ μπορντούρες, καθώς μπορεί να πάρει κάθε επιθυμητό σχήμα.Ανθίζει Μάϊο-Ιούλιο.

Μια άλλη ποικιλία του ευώνυμου, είναι το ευώνυμο πανασέ, το οποίο έχει φύλλα πράσινα στην εξωτερική του μεριά και χρυσαφί στο  κέντρο.

Ιβίσκος (Hybiscus)

Φυλλοβόλος θάμνος με ύψος έως 3μ. Είναι ευαίσθητος στο κρύο, με άνθη σε ποικιλία χρωματισμών και 5 μεγάλων πετάλων, που δεν διαρκούν πολύ, αλλά ανανεώνται κάθε μέρα, από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. Σε ψυχρά μέρη διατηρείται μόνο σε γλάστρα-ανθεκτική ποικιλία μόνο η Hibiscus syriacus.

Ίλεξ, Πουρνάρι(Ilex)

Μεγάλος θάμνος, ανθεκτικός στο κρύο, που δέχεται κλαδέματα. Μπορεί να φτάσει τα 6μ. ύψος. Η επάνω πλευρά των φύλλων είναι πιο γυαλιστερή από την κάτω. Τα αρσενικά και θηλυκά λουλούδια εμφανίζονται σε διαφορετικά φυτά και μόνο εκείνα παράγουν τους καρπούς-δρύπες-, τον Σεπτέμβριο, και διαρκούν έως τον Ιανουάριο. Τα φύλλα μπορούν να είναι πιο σκούρα ή πιο ανοικτά πράσινα, αγκαθωτά ή λεία.

Ιτιά νάνα κλαίουσα(Salix caprea pendula)

Υδρόχαρος φυλλοβόλος  θάμνος με μεγάλα, λευκά, χνουδωτά άνθη, που εμφανίζονται σε γυμνά ακόμη, από φύλλα κλαδιά.Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και υγρά εδάφη.

Καλλιστήμων (Callistemon)

Αειθαλής θάμνος, με  ύψος 2-3 μ. και σχήμα αψιδωτό. Ιδανικό για περιοχές με ήπιο κλίμα.Το φύλλωμα του είναι λογχοειδές και η άνθησή του από Ιούλιο- Αύγουστο με άνθη κόκκινου χρώματος, που μοιάζουν με κυλινδρικά βουρτσάκια.

Καμέλια (Camelia)

Αειθαλής θάμνος, 2-4μ και αψιδωτού σχήματος.Ανθοφορεί από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Απριλίου.Εχθροί του είναι ο πάγος, το χιόνι και ο καυτός ήλιος.Απαιτεί σκιερές και απάνεμες θέσεις, όξινα εδάφη και συχνά ποτίσματα, ειδικά το καλοκαίρι με νερό χαμηλής σκληρότητας. Αντέχει στο κρύο.Τα χρωματά της ποικίλλουν.

Κασσία(Cassia)

Αειθαλής θάμνος, 1,5-2μ. με σφαιρικό σχήμα.Ανθίζει στο τέλος του καλοκαιριού, με έντονα κίτρινα άνθη, που διαρκούν 2 μήνες.Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο.

Κόρνος (Cornus)

Ανθεκτικός στο κρύο, φυλλοβόλος θάμνος, με αψιδωτό σχήμα.Ιδανικό για όλα τα εδάφη και ανθεκτικό στο κρύο.Μια από τις ποικιλίες του έχει κόκκινο χρώμα το χειμώνα, που το καθιστά ιδιαίτερα διακοσμητικό.

Κότινος(Ρους)[Cotinus]

Ανθεκτικότατος, φυλλοβόλος θάμνος, με ιδιαίτερο γλαυκοπράσινο ή και υποκύανο φύλλωμα και πολύ γραφική πουπουλένια ανθοφορία, στο τέλος του καλοκαιριού.Ανθεκτικός στο κρύο.

Κυδωνίαστρο(Cotoneaster)

Αειθαλής θάμνος με ορθόκλαδες ή πλαγιόκλαδες ποικιλίες, με ωοειδή φύλλα στις αποχρώσεις του πράσινου. Ανθεκτικό στο κρύο.Οι καρποί του είναι πολυάριθμοι, σε έντονο κόκκινο χρώμα. Ιδανικό για βραχόκηπους και ως φυτό επικάλυψης.

Κύτισος( Cytisus)

Φυλλοβόλος θάμνος μέχρι 2μ. ύψος, ανθεκτικός στο κρύο, με αψιδωτό σχήμα και ανθοφορία λευκών, κίτρινων και κόκκινων ανθών, τον Απρίλιο.

Λαγκεστρέμια(Lagestroemia)

Φυλλοβόλος θάμνος, με όρθιο σχήμα και ύψος μέχρι 7μ., που ανθοφορεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Τα άνθη του είναι ενωμένα σε επάκριες  φόβες, μήκους 20-25 εκ., σε διάφορα χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία.Αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκεί να μην είναι παρατεταμένες. Ιδανικό για μέρη με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Λαντάνα (Lantana)

Φυλλοβόλος θάμνος με μικρά ροζ ή κίτρινα λουλούδια, που γίνονται στην πορεία πορτοκαλί ή κόκκινα.Έχει μεγάλη άνθηση από τις αρχές του καλοκαιριού εώς το τέλος του φθινοπώρου. Παγώνει στους 0 C.

Λεβάντα (Lavandula)

Η λεβάντα είναι αρωματικό θάμνος, αειθαλής, με μέσο ύψος 40-80 εκ. και ασημογάλανο φύλλωμα. Το άνθος της είναι χρώματος μπλε και η ανθοφορία διαρκεί τους μήνες Ιούνιο- Σεπτέμβριο. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες και ιδανικό για μπορντούρες.Τα άνθη του, όταν αποξηραθούν, χρησιμοποιηθούν για αρωματικά χώρου, αλλά και για το σκώρο.

 

Λεβαντίνη(Santolina chamaecyparissus)

Η λεβαντίνη είναι αειθαλής, αρωματικός θάμνος, με μέσο ύψος 30-50 εκ. , γαλαζιου χρώματος με κίτρινα άνθη, τους μήνες Ιούνιο- Αύγουστο. Αντέχει σε παραθαλάσσια μέρη, αλλά και σε ψυχρά κλίματα και είναι ιδανικό για μπορντούρα.

 



 

 

 

 

 

 

Λιγούστρο (Ligustrum)

Το λιγούστρο είναι ένας αειθαλής θάμνος, που μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα, με πράσινο φύλλωμα και λευκό, αρωματικό άνθος,σε φοβοειδείς ταξιανθίες, τον Ιούνιο μήνα και καρπούς χρώματος πράσινου.Είναι ιδανικό για μπορντούρες και δενδροστοιχίες στο δρόμο, καθώς κουρεύεται σε κάθε επιθυμητό σχήμα.

Το λιγούστρο πανασέ είναι ένας αειθαλής θάμνος, που αγαπά τα ζεστά μέρη και το ύψος του κυμαίνεται στα 1-2 μέτρα.Το φύλλωμα του είναι πράσινο-κίτρινο και τα άνθη του κρεμ και αρωματικό, τον Ιούνιο μήνα. Μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε περιβαλλόν.

 

 

Μανώλια (Magnolia)

 

 

Αυτός ο θάμνος έχει φυλλοβόλες και αειθαλείς ποικιλίες. Στις φυλλοβόλες ποικιλίες, ενώ είναι ακόμη γυμνά τα κλαδιά τους, γεμίζουν με τα άνθη τους που έχουν το σχήμα μια μεγάλης φουσκωτής τουλίπας.Στην ποικιλία Soulangeana ο θάμνος μπορεί να φτάσει  τα 6μ. ύψος, αλλά απαιτεί προσήλιο μέρος και καλά προστατευμένο έδαφος, που δεν είναι αλκαλικό γιατί τότε κιτρινίζει.Επειδή, η ανθοφορία είναι πρώιμη, υπάρχει περίπτωση , λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών να καταστραφούν τα άνθη.Τα άνθη έχουν 6 κόκκινα μεγάλα πέταλα. Στην ποικιλία Stellata, το ύψος του φυτού αγγίζει τα 3μ. και έχει λευκά, διπλά αρωματισμένα αστεροειδή λουλούδια. Ανθίζει γύρω στις 10 μέρες πριν την Soulangeana.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ναντίνα(Nandina domestica)

Αειθαλής θάμνος, που φτάνει τα 2,5μ. ύψος.Το φθινόπωρο το φύλλωμα του γίνεται κόκκινο και φέρνει κόκκινους καρπούς που διατηρούνται όλο τον χειμώνα.Η ανθοφορία του διαρκεί από τον Ιούνιο-Αύγουστο με λευκά άνθη.Προτιμά τα βαθιά, πλούσια εδάφη, είναι ευαίσθητη σε ασβεστώδη εδάφη και ιδανική τόσο σε ψυχρά μέρη, όσο και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 

 

 

 

 

 


Ορτανσία (Hydrangea)

Φυλλοβόλος θάμνος, που απαιτεί πλούσια και υγρά εδάφη, σκιερές και καλά προστατευμένες θέσεις από τις μεγάλες ζέστες, που μπορεί να προκαλέσουν τον γρήγορο μαρασμό των λουλουδιών. Ανθεκτικός στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα ύψος. Ανθίζει από Ιούλιο-Οκτώβριο, με ποικίλους χρωματισμούς.Προτιμά τα όξινα εδάφη, τα συχνά ποτίσματα και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε κήπο, όσο και σε γλάστρα.Ανθοφορεί σε ταξιανθίες μέχρι και 40εκ.Το σχήμα των ταξιανθιών είναι σφαιρικό και αψιδωτό.

Όσμανθος(Osmanthus)

Αειθαλής θάμνος,μέχρι 3μ. ύψος, με σκουροπράσινα φύλλα, με αγκαθωτές παρυφές και λευκά, αρωματικά άνθη, που ανοίγουν Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.Δίνει σκούρους μπλε καρπούς.Ανθεκτικός στην ημισκιά, στο κρύο και στην ρύπανση.Ευαίσθητο σε ασβεστώδη εδάφη.

Παιώνια ( Peonia)

Φυλλοβόλος θάμνος, με μεγάλα εντυπωσιακά άνθη, σε διάφορους χρωματισμούς .Η άνθησή τους διαρκεί απότον Μάιο έως τον Ιούνιο.Το ύψος της φτάνει τα 70 με 80 εκατοστά και έχει μεγάλα παλαμοσχιδή φύλλα. Αναπτύσσεται σε μεγάλα ή ενδιάμεσα υψόμετρα.Στην αρχαιότητα ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται πιο πολύ ως διακοσμητικό φυτό. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος.

Πασχαλιά (Syringa vulgaris)

Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο, που μπορεί να φτάσει τα 2,5 μ. ύψος.Ανθίζει Απρίλιο-Μάιο με μωβ αρωματικά άνθη. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις και αντέχει στο κρύο.

-Syringa vulgaris var. alba: Ποικιλία με λευκά αρωματικά άνθη.

Πικροδάφνη(Nenum oleander)

Αειθαλής θάμνος, ύψους 2-4μ.Ανθίζει από Μάιο-Οκτώβριο, με άνθη μονά ή διπλά σε ποικιλία χρωμάτων. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, ακόμη και σε ξηρά και υφάλμυρα.Είναι ανθεκτικό σε ξηροθερμικά κλίματα, ανέμους και μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά όχι στον παγετό.

 

 

 

 

 

 

Ποτέντιλλα(Potentilla)

Πολυετής πόα και φυλλοβόλος θάμνος με πράσινο φύλλωμα, που καλλιεργείται για τα άνθη που έχουν όλο το καλοκαίρι. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και γόνιμα, χουμώδη, μέτρια υγρά εδάφη. Φυτεύεται σε ομάδες και συνθέσεις. Οι θάμνοι πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα και οι πόες με διαίρεση.

Πυξάρι (Buxus)

Αειθαλής θάμνος, με ύψος 2-3μ., πυκνή βλάστηση και σκληρό φύλλωμα. Είναι σχετικά αργής ανάπτυξης και είναι ιδανικό για φράκτες και μπορντούρες. Πολύ ανθεκτικό στο κρύο.

Πυράκανθος(Pyracantha)

Αειθαλής, αγκαθωτός θάμνος, ύψους 2-4μ.Η ανθοφορία του είναι από τον Απρίλιο-Μάιο, λευκά άνθη.Οι καρποί του είναι σφαιρικοί, πορτοκαλί, κόκκινοι ή κίτρινοι, οι οποίοι παραμένουν στα κλαδιά όλο τον χειμώνα.Κατάλληλο για αδιαπέραστους φράκτες.Ανθεκτικό στην ξηρασία, το κρύο και τα ασβεστώδη εδάφη.

Ροδιά καλλωπιστική(Punica granatum)

Φυλλοβόλος θάμνος με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος 2-5μ.Ανθοφορία από Μάιο-Αύγουστο με διπλά κοκκινοπορτοκαλί άνθη. Οι καρποί του είναι σφαιρικοί ερυθροκίτρινου χρώματος. Προτιμά δροσερά και τακτικά αρδευόμενα εδάφη.Ανθεκτικό στο κρύο. Η ποικιλία νάνα είναι ευαίσθητη στο κρύο.

Ροδόδενδρο(Rhododendron)

Θάμνοι ή δενδρύλλια, με ύψος έως 2μ. και αργό ρυθμό ανάπτυξης.Το γένος έχει πολλά είδη και υβρίδια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αειθαλή, με φύλλα βαθυπράσινα, που σχηματίζονται στην κορυφή βλαστών του έτους.Τα άνθη έχουν διάφορες μορφές(κωδωνοειδή, σωληνοειδή κ.α.) και ποικιλία χρωμάτων, που ανοίγουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι, μονήρη ή ενωμένα σε ταξιανθίες.Ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ασβεστώδη εδάφη. Απαιτούν εδάφη  όξινα ή ελαφρά όξινα(ph=4,5-6), καλά στραγγιζόμενα και με μέση σύσταση.Φυτεύονται σε μερικώς σκιαζόμενες θέσεις και απάνεμες.Ιδιαίτερα ανθεκτικοι στο ψύχος.

Σπάρτο(Spartium junceum)

Θάμνος με ύψος 2-3μ., με κυλινδρικούς πράσινους βλαστούς και κίτρινα αρωματικά άνθησε επάκριες ταξιανθίες, που εμφανίζονται, πριν την έκπτυξη των φύλλων.Ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, το κρύο, σε άγονακαι ασβεστώδη εδάφη, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές.Κατάλληλο για φύτευση πρανών.

Σπείραια(Spiraea)

Spiraea x bumalda var. Anthony Waterer: Φυλλοβόλος θάμνος, ύψους 0,40-ο,80 εκ. με λογχοειδή φύλλα,που πολλές φορές φέρουν λευκές διαστίξεις,όπως και ο βλαστός.Άνθηση Μάιο έως ιούλιο, με κόκκινα άνθη σε σύνθετες ταξιανθίες.Προσαρμόζεται παντού,αντέχει στο κρύο και προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις.

Spiraea prunifolia: Φυλλοβόλος θάμνος, ύψους 1-3μ.,με μικρά ωοειδή ή επιμήκη φύλλα,που το φθινόπωρο παίρνουν μια  καστανή απόχρωση.Πλούσια άνθηση από Μάρτιο-Απρίλιο, με λευκά άνθη σε πυκνές ταξιανθίες.Προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Τεύκτριο(Teucrium fruticans)

Αειθαλής θάμνος, με ύψος 1-2μ. και φύλλα γλαύκα, ωοειδή και χνουδωτά.Άνθηση από Απρίλιο-Σεπτέμβριο, με μπλε-μωβ άνθη σε μικρές επάκριες ταξιανθίες.Ανθεκτικό στην ξηρασία, το κρύο και κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές.

Τσιντόνια(Chaenomeles)

Φυλλοβόλος θάμνος, με ποικιλίες που έχουν μονά ή διπλά άνθη, χρώματος λευκού εώς έντονου κόκκινου.Ανθοφορεί Μάρτιο-Απρίλιο, προτού ή και αφότου βγουν τα φύλλα.Ξανανθίζει μέσα στο  καλοκαίρι. Έχει αγκαθωτά κλαδιά και φρούτα σαν μήλα αρωματισμένα από το Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του χειμώνα.Προτιμά τις προσήλιες θέσεις και όχι τα ασβεστώδη εδάφη. Ανθεκτικό στο κρύο.

Φορσύθια (Forsythia)

Φυλλοβόλος θάμνος, ύψους μέχρι 2μ., με μέτρια ανάπτυξη και πολύ ανθεκτικός στο κρύο. Είναι ιδανικό για όλα τα εδάφη και προτιμά προσήλιες θέσεις. Ανθοφορεί το Μάρτιο, με μικρά κίτρινα άνθη, που βγαίνουν πριν από τα φύλλα. Τα μακριά κομμένα κλαδιά, με κλειστά ακόμα μπουμπούκια , διατηρούνται για πολύ χρόνο στο ανθοδοχείο.

Φούλι(Philadelphus)

Φυλλοβόλος θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος από 1-3μ.Έχει ωοειδή φύλλα, οδοντωτά σε ανοιχτό πράσινο.Ανθίζει Μάιο-Ιούνιο, με λευκά, αρωματικά άνθη, μονήρη ή σε λευκές ταξιανθίες’ή μεγάλα διπλά, ευμεγέθη, ανάλογα με την ποικιλία.Ιδανικό για εδάφη με χαμηλή ποσότητα ασβεστίου.

Φραγκοστάφυλλο(Ribes)

Το μαύρο φραγκοστάφυλλο είναι φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος 1,5-1,8μ.Οι καρποί είναι μεγάλες ρόγες σε μάυρο ή ανοιχτό μωβ χρώμα, χωρίς κουκούτσι και χνούδικαι συλλέγονται κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο .Τα κοτσάνια, τα φύλλα και οι καρποί του είναι όλα αρωματικά.Ο καρπός χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ζαχαροπλαστική.

Φωτίνια(Photinia)

Θάμνος ή δενδρύλλιο αειθαλές, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος 3-5μ.Έχει μεγάλα, ελαφρώς πριονωτά, πράσινα φύλλα.Τα νέα φύλλα του είναι κόκκινου χρώματος, τα οποία μετά από 1-2 μήνες γίνονται πράσινα.Ανθίζει σε λευκές, μικρές ταξιανθίες από τον Μάρτιο-Απρίλιο.Προτιμά τα ελαφρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη και είναι ανθεκτικό στο κρύο.