Κατηγορίες
Ειδήσεις

Μπουμπούκι τριαντάφυλλου από ράβδο του 1888, πρωτογενές υλικό για βιομηχανίες αρωμάτων Μπουμπούκι τριαντάφυλλου από ράβδο του 1888, πρωτογενές υλικό για βιομηχανίες αρωμάτων

Μπουμπούκι τριαντάφυλλου, που η… μοίρα του το οδήγησε από τη ράβδο που κοσμούσε το 1888 στη βουλγαρική πόλη Κιζανλίκ να βρεθεί στη δυτική επαρχία Ισπάρτα της Τουρκίας, αποτελεί τη βασική, πρωτογενή ύλη για την παραγωγή ροδέλαιου και αρωμάτων στη χώρα και το εξωτερικό.

Με το υπέροχο άρωμά του, τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και το «μερίδιο» των προτιμήσεων των καταναλωτών, το τριαντάφυλλο ή ρόδο, πρωταγωνιστεί στην τουρκική αγορά αρωμάτων.

Μάλιστα, το μπουμπούκι από τη Βουλγαρία, του οποίου ιδιοκτήτης ήταν ο Μπουφτουζάντε Ισμαήλ, αποτέλεσε και την πηγή για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με στόχο την παρασκευή αρωμάτων, που έχουν ως βάση τους τα μπουμπούκια ρόδων.

Έτσι, τα μπουμπούκια τριαντάφυλλων στην επαρχία Ισπάρτα είναι σύνηθες φαινόμενο και καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, αφού αποτελούν τη βασική ύλη για την παρασκευή ροδέλαιου και άλλων προϊόντων.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Προϊόντων από Ρόδο (Gulbirlik) της επαρχίας Ισπάρτα, Μπολάτ Τάμερ, δήλωσε ότι παγκόσμιοι γίγαντες στην αγορά αρωμάτων, όπως οι Channel, Christian Dior, Gucci, χρησιμοποιούν τα μπουμπούκια ρόδων από την Ισπάρτα ως βασική ύλη για την παραγωγή των αρωμάτων τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περίπου 150 τύποι διαφορετικών τριαντάφυλλων στον κόσμο και μέχρι σήμερα κανένα από αυτά δεν έχει το άρωμα και το ροζ χρώμα του ρόδου της Ισπάρτα.

Ο κ. Τάμερ πρόσθεσε ότι για ένα κιλό ροδέλαιου χρειάζεται περίπου 3,5 τόνους ρόδων.