Κατηγορίες
Ενημερώσεις Καλλωπιστικά δένδρα

Παυλώνια

Παουλόβνια (Paulownia)
Το δένδρο που εκπλήσσει με την γρήγορη ανάπτυξή του
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Η παουλόβνια (παυλώνια) είναι δένδρο φυλλοβόλο, που αναπτύσσεται ,με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα (κατά μέσο όρο, ετησίως, αναπτύσσει βλαστούς ύψους 2-4 μ. ). Οι ρίζες του αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος, που μπορεί να φθάσει τα 10-18 μ., ενώ, το τελικό ύψος του δέντρου φτάνει τα 10-25 μ.
Η Παυλώνια μπορεί να φυτευθεί σε αποστάσεις απο 3 χ 3 μέτρα,μεταξύ των δένδρων ,έως 5 χ 5 μέτρα. Στη μια περίπτωση, φυτεύονται 110 δένδρα /στρ. και στην άλλη 40 δ/στρ. Οι ιδανικές αποστάσεις είναι 4 χ3 μ., με 83 δένδρα

ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Στοιχεία από την Ελληνική αγορά, για τις τιμές του ξύλου, δεν υπάρχουν καθώς αποτελεί μια πάρα πολύ νέα καλλιέργεια. Με βάση τις τιμές των χωρών της Ευρώπης, οι τιμές αγοράς του ξύλου, ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινώντας από τα 300 ευρώ και φτάνουν τα 1500 ευρώ,το κυβικό μέτρο.
Το κάθε δέντρο παράγει 1 κυβικό μέτρο ξυλείας, σε μόλις 8 με 10 χρόνια.
Σε έκταση ενός στρέμματος, φυτεύουμε 80 δέντρα, όπου, αν τα υπολογίσουμε με την κατώτατη τιμή 80 Χ 300 = 24000 ευρώ, κάθε 8 με 10 χρόνια τουλάχιστον.
Μετά την ξύλευση του δένδρου, η φυτεία ανανεώνεται από μόνη της, χωρίς νέες φυτεύσεις.
Επίσης, επιβιώνει έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς οι ρίζες του αναγεννώνται και αναπτύσσουν ,γρήγορα, καινούργια στελέχη.

ΑΝΑΓΚΕΣ ΦΥΤΕΙΑΣ

ΑΡΔΕΥΣΗ Απαιτεί υγρασία του εδάφους και του αέρα. Η άρδευση της φυτείας είναι απαραίτητη (στάγδην ) και το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα, αν δέχεται, κατά τους πρώτους μήνες ανάπτυξης, 20 λίτρα νερού/ φυτό την εβδομάδα.
ΑΝΕΜΟΙ Είναι καλό να φυτευτούν σε περιοχές χωρίς ισχυρούς ανέμους ,όταν ,όμως, αυτοί υπάρχουν, να χρησιμοποιηθεί πάσσαλος στήριξης.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες από -20°C μέχρι +40°C. Οι καλύτερες, για μεγάλη ανάπτυξη, είναι μεταξύ 24-33 ° C.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ Το είδος Paulownia μεγαλώνει στα 2000μ. ,για εντατική όμως καλλιέργεια ,στα 700-800 μέτρα.
ΕΔΑΦΟΣ Αναπτύσσεται καλά ,σε πολλούς τύπους εδαφών. Κατάλληλα και συνιστώμενα είναι τα ελαφρά, καλά στραγγιζόμενα και αμμώδη εδάφη. Το ρΗ του εδάφους μπορεί να είναι από 5,5 -8,0.
ΧΡΗΣΕΙΣ
​Το ξύλο της παυλώνιας είναι ελαφρό, αλλά σκληρό, με καλή μικροδομή. Δεν στρεβλώνει, ούτε παραμορφώνεται, δεν παρουσιάζει ανωμαλίες, που να οφείλονται στην υγρασία και δεν σχίζεται από το κάρφωμα, γι αυτό χρησιμοποιείται σε μεγάλο εύρος κατασκευών ( μουσικά όργανα, κεραμοσκεπές, έπιπλα κουζίνας, κόντρα πλακέ κλπ). Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για αφέψημα, ενώ τα άνθη της, σε ορισμένα μέρη προστίθενται σε σαλάτες.
Το σκληρό του ξύλο είναι ανθεκτικό στη φωτιά. Το Πανεπιστήμιο του Τέξας το εντάσσει στα πυρίμαχα ξύλα,μέχρι του σημείου ανάφλεξης 477ο.
Χρησιμοποιείται, επίσης, ως φυτό συγκαλλιέργειας
ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ Θεωρείται πρωτοπόρο δέντρο αναδάσωσης και οι ρίζες του προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους.
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Είναι πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, καθώς το μέλι, το οποίο γίνεται από τα άνθη της είναι πολύ καλής ποιότητας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ:
-Συγκρατεί τα εδάφη από την διάβρωση, που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα.
-Έχει αυξημένη απορρόφηση ή πρόσληψη αζώτου/στρμ.
-Τα μεγάλα και πλούσια σε άζωτο φύλλα της Paulownia είναι καλή ζωοτροφή, αλλά και άριστο φυσικό λίπασμα.
– Ο κορμός και τα κλαδιά του φυτού μεταποιούνται σε pellets καύσιμο, σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για οικιακή θέρμανση.
-Κατά την περίοδο ξηρασίας, δημιουργούν, μέσω της διαπνοής ένα ιδιαίτερα υγρό μικροπεριβάλλον, απορροφώντας νερό, μέσω των υπόγειων υδάτων και εξατμίζοντας το, μέσω του φυλλώματός του. Έτσι, όσα φυτά, βρίσκονται κοντά τους, μπορούν να επιβιώσουν.