Κατηγορίες
Ενημερώσεις Καλλωπιστικοί θάμνοι

Δάφνη Απόλλωνος

ΔΑΦΝΗ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ- LAURUS NOBILIS
ΣΤΑΥΡΟΣ Π.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ & ΜΑΡΘΑ ΣΤ. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ
Η δάφνη (επιστ.: Δάφνη η ευγενής, laurus nobilis) Άλλα ονόματα: Βάγια, βάια, δαφνολιά, φυλλάδα, λάβρος. Είναι αρωματικό φυτό της οικογένειας των δαφνοειδών. Ανήκει στο γένος Δάφνη.
Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται και η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Ο καρπός είναι δρύπη, με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα, ο οποίος, όταν ωριμάσει, γίνεται μαύρος και μοιάζει με ελιά. Το χρώμα του είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει, έχει σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιά.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό, χωρίς να θέλει ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες, ενώ φυτεύεται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας.
ΕΔΑΦΟΣ
Το έδαφος μπορεί να είναι φτωχό-πλούσιο και όξινο-αλκαλικό (pH=4.5-8.2). Η δάφνη του Απόλλωνα αναπτύσσεται, επαρκώς, σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών. Καλύτερα, όμως, είναι να φυτεύεται σε πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Το φυτό ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη.
ΚΛΙΜΑ
Είναι αρκετά ανθεκτικό, τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες (αντέχει μέχρι και -10οC).
ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ Προτιμότερο είναι να επιλέγονται οι ηλιαζόμενες θέσεις, ή τουλάχιστον οι ημισκιερές.
ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΡΥΠΟΥΣ
Είναι κατάλληλος θάμνος για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ είναι ανθεκτικό και στην ρύπανση της ατμόσφαιρας
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπέρματα, τα οποία σπέρνονται σε σπορεία. Έπειτα, από 3-4 μήνες τα φυτεύουν στο έδαφος και όταν αναπτυχθούν αρκετά, τότε μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση. Εκτός αυτού, η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα όπως και με παραφυάδες.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Η λίπανση της δάφνης καλό θα είναι να επαναλαμβάνεται μία φορά το μήνα χρησιμοποιώντας πλήρη και οργανικά λιπάσματα και ξεκινώντας από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου.
ΑΡΔΕΥΣΗ
Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται λίγο πιο τακτικά ποτίσματα
ΚΛΑΔΕΜΑ
Το φυτό κλαδεύεται στην αρχή της άνοιξης, με σκοπό την αφαίρεση ξεραμένων κλαδιών και τον περιορισμό του μεγέθους. Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και ως δένδρο, με την προϋπόθεση ότι από την νεαρή ηλικία του φυτού, έχει επιλεχθεί το κλαδί που θα παίξει τον ρόλο του κορμού. Σε περιπτώσεις που φυτευτεί σε φυτοδοχεία, θα πρέπει να κλαδεύεται αρκετά τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (αρχές άνοιξης και τέλος καλοκαιριού) και να ποτίζεται πιο συχνά.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Τα φύλλα συλλέγονται Αύγουστο-Σεπτέμβριο με κλάδεμα των κορυφών των βλαστών. Ακολουθεί αποφύλλωση και ξήρανση (φυσική ή τεχνητή). Η επιτρεπόμενη υγρασία είναι <13%. Αποδόσεις ;Η αναλογία ξηρών προς χλωρά δαφνόφυλλα είναι 40% περίπου.
ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΥ
Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο. Σε αιθέριο έλαιο: τα χλωρά 1%, τα ξηρά 2% και οι καρποί 3%.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
-Έχει ιδιότητες αντισηπτικές, σπασμολυτικές, αρωματικές, πεπτικές, χολαγωγές και εφιδρωτικές Οι Έλληνες γιατροί, στην αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν ευρέως τα φύλλα και τους καρπούς της δάφνης, για τις τονωτικές της ιδιότητες, στο στομάχι και την ουροδόχο κύστη. Ο Ιπποκράτης τη χορηγούσε ως αναλγητικό μετά τον τοκετό και σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα και με το δαφνέλαιο θεράπευε τη στειρότητα. Ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε το φλοιό της, για να διαλύσει τις πέτρες των νεφρών και να ανακουφίσει τους ασθενείς από τις λοιμώξεις του ήπατος. Τα συνιστούσε επίσης, εναντίον των ρευματισμών , της αρθρίτιδας, της δυσπεψίας και της αεροφαγίας Το λάδι των φύλλων της δάφνης χρησιμοποιείται στους ρευματισμούς.σε περιπτώσεις θωρακικών λοιμώξεων, βήχα, δύσκαμπτων μυών και διαστρεμμάτων.βοηθά στη συγκέντρωση και την καλύτερη απόδοση των μαθητών. Η σκόνη των φύλλων της δάφνης έχει αντιπυρετικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στις ρινορραγίες, ακόμη πουδράρεται πάνω σε έλκη επιταχύνει την επούλωση τους Συνιστάται ως αποχρεμπτικό και είναι πολύτιμη κατά των κρυολογημάτων, της βρογχίτιδας-κατά των στοματικών ελκών και του ρινικού κατάρρου Εκχύλισμα από φύλλα δάφνης βοηθάει στην πέψη και διεγείρει τη στομαχική ατονία. Το αφέψημα κάνει καλό στην καταπολέμηση της πιτυρίδας. Θεωρείται ότι εμποδίζει και την τριχόπτωση, ενώ χρησιμοποιείται και για επαλείψεις του τριχωτού της κεφαλής, για την ενδυνάμωση των μαλλιών . Συνιστάται η χρήση της και σε μώλωπες. Η δάφνη θεωρείται ως αντιρρευματικό, και είναι ισχυρό εναντίον της παραμορφωτικής αρθρίτιδας,αλλά και για τα διαστρέμματα και τις θλάσεις των μυών. Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.Δάφνη χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο οργανισμών που παρασιτούν σε άλογα δάφνη μέσα σε σακουλάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού, για να απομακρύνει τα ζωύφια.’
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Αποφύγετε την επαφή των χεριών σας με αδιάλυτο αιθέριο έλαιο δάφνης. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση. Χρησιμοποιείτε με μεγάλη προσοχή το έλαιο και σε εξαιρετικά χαμηλές αραιώσεις για τοπικές εφαρμογές. Να αποφεύγετε τη χρήση κατά την εγκυμοσύνη. Η πολύωρη εισπνοή του αιθέριου ελαίου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και υπερδιέγερση. Το δαφνέλαιο μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς. Έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις πρόκλησης αναπνευστικών προβλημάτων σε μικρά παιδιά.Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες
ΠΡΟΣΟΧΗ :Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό.