Κατηγορίες
Άρθρα Βότανα/Υπερτροφές Ενημερώσεις Καλλωπιστικά δένδρα

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ – ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΧΡΗΣΕΙΣ (VIDEO)- 2ο Μέρος Σταύρου Π.Καπλάνογλου Γεωπόνου

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ – ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΧΡΗΣΕΙΣ (VIDEO)Σταύρου Π.Καπλάνογλου ΓεωπόνουΟ ευκάλυπτος, είναι ένα φυτό ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ενδείκνυται για παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, ο βήχας, η γρίπη, ή ιγμορίτιδα ,ο πονόλαιμος, ο πυρετός, η ρινίτιδα η φαρυγγίτιδα, κ.α Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες του επιτρέπουν την καλύτερη αναπνοή. την απομάκρυνση της βλέννας,την μείωση της φλεγμονής. Είναι αποτελεσματικός για πληγές , κοψίματα, ακμή,ουλίτιδα και τον έρπητα. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και δρα κατά του σταφυλόκοκκου του ιού της λύσσας. ακόμη και της φυματίωσης. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, καταπολεμώντας ακόμη και την εμφάνισης της νόσου του διαβήτη.Ανακουφίζει από πόνους στην οστεοαρθρίτιδα και την ρευματοειδή αρθρίτιδαΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣΠαρά το γεγονός ότι θεωρείται αρκετά ασφαλής στην χρήση του, ο ευκάλυπτος, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες Ανάμεσα στις πιο κοινές παρενέργειες είναι η διάρροια, η ναυτία και ο εμετός. Για εξωτερική εφαρμογή, υπάρχει η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων όπως είναι η δερματίτιδαΔεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών .Και προκειμένου να γίνει χρήση από έγκυες η θηλάζουσες μητέρες, και ανθρώπους που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, στομαχικές διαταραχές , έχουν προβλήματα στο ήπαρ ή είναι διαβητικοί (κίνδυνος υπογλυκαιμίας ) καλόν είναι να έχουν την γνώμη των γιατρών.ΧΡΗΣΗ ΕΥΚΑΛΥΠΤΕΛΑΙΟΥ Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην χρήση του αιθέριου ελαίου του ,για ιατρικούς η παραπλήσιους σκοπούς ευκαλύπτου που θα πρέπει να αραιώνεται ,Το λάδι αυτό χρησιμοποιείται και σε εξόρυξη μετάλλων , την αρωματοποιία,σαπωνοποιία,οδοντιατρική, ζαχαροπλαστική ,και σαν αντισηπτικό ,ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣΣαν ξυλεία είναι κατάλληλη για πολλές χρήσεις λόγω των ιδιοτήτων της, γίνεται χαρτοπολτός,τα άνθη του δίνουν εξαιρετικό μέλι , χρησιμοποιείται στην παρκοτεχνία ,τις αναδασώσεις κ.α.Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το 2ο μέρος της εκπομπής αρχείου για τον ευκάλυπτο https://www.youtube.com/watch?v=e2gNsQhwReA

Κατηγορίες
Άρθρα Βότανα/Υπερτροφές Ενημερώσεις Καλλωπιστικά δένδρα

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ Eucalyptus globulus (video)ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ -ΑΝΑΓΚΕΣ ΦΥΤΟΥ -ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ -ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ-1ο ΜΕΡΟΣ Σταύρου Π.Καπλάνογλου Γεωπόνου

( Aoν) ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ Eucalyptus globulus (video)ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ -ΑΝΑΓΚΕΣ ΦΥΤΟΥ -ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ -ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝΣταύρου Π.Καπλάνογλου ΓεωπόνουΟ ευκάλυπτος είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ιθαγενές φυτό και ανήκει στην τάξη Μυρτώδη (Myrtales)και στην οικογένεια των Μυρτίδων (Myrtaceae). Τα δέντρα είναι ψηλά και μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 85 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού τα 8 μέτρα. Είναι τα ψηλότερα ανθοφόρα φυτά. Έχει ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτί λευκό. Τα φύλλα του είναι μακριά , δερματώδη και κρέμονται από το δέντρο. Ο καρπός είναι κάψα που περιβάλλεται από μία θήκη και περιέχει πολλά μικρά σπόρια ενώ τα άνθη όταν ανοίγουν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μικρό δοχείο. Από τον κορμό κάποιων ειδών του , λαμβάνεται η ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική. Τα φύλλα πολλών ειδών ευκαλύπτου περιέχουν ένα έλαιο γνωστό και ως ευκαλυπτέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής. Τα φύλλα αποστάζονται με ατμό για να εκχυλίσουν το έλαιο ευκαλύπτου Το έλαιο αυτό έχει θεραπευτικές , αρωματικές , αρωματικές , αντιμικροβιακές και βιοπαρασιτοκτόνες ιδιότητες.Η απόδοση του λαδιού κυμαίνεται από 1.0-2.4% (νωπό βάρος), Η οικογένεια των Μυρτοειδών (Myrtaceae ) στην οποία ανήκει περιλαμβάνει 300 και πλέον είδη μεγάλων φυτών ως επί το πλείστον δέντρων που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές για εμπορική εκμετάλλευση και για τη σκιά τους.Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus) που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα.Ευκάλυπτος globulus subsp. bicostata Ευκάλυπτος globulus Labill. subsp. globulusΕυκάλυπτος globulus subsp. maidenii Ευκάλυπτος globulus subsp. pseudoglobulusΤο E. globulus είναι η κύρια πηγή παγκόσμιας παραγωγής του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός παραγωγόςΚαλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους.Μερικοί τον φυτεύουν στον κήπο του σπιτιού τους αφού εκτός της σκιάς και της δροσιάς που παρέχει έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει και τα κουνούπια.Ο φλοιός του ευκαλύπτου έχει χρήσεις στη βυρσοδεψίαTο ξύλο του, επειδή έχει την ιδιότητα να είναι σκληρό και στερεό, έχει χρήσεις στη ναυπηγική σε βαριές και ελαφριές κατασκευές, στην κατασκευή αποβάθρων, στη γεφυροποιία, σε τηλεγραφικούς στύλους και σε οικοδομές. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ σε αναδασώσεις γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ενώ παράλληλα δεν είναι ευαίσθητος στις διάφορες ασθένειες.Για περισσότερες πληροφορίες δείτε σήμερα την 1η εκπομπή αρχείου για τον Ευκάλυπτο που περιλαμβάνει :Την Ιστορία του φυτού,τα βοτανικά χαρακτηριστικά, τις εδαφοκλιματολογικές και άλλες ανάγκες του φυτού,τον τρόπο καλλιέργειας ,τους εχθρούς και τις ασθένειες που το προσβάλουν.https://www.youtube.com/watch?v=O4vNkjO_Vwc

Κατηγορίες
Άρθρα Ειδήσεις Ενημερώσεις Καλλωπιστικά δένδρα Καλλωπιστικοί θάμνοι

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΤΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ; Μάρθας Καπλάνογλου-Τεχνολόγου Γεωπόνου

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΤΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;
Μάρθας Καπλάνογλου-Τεχνολόγου Γεωπόνου

Η πρόσφατη τραγωδία στην Αττική δημιούργησε πολλά ερωτήματα, για τα αίτια της,αλλά και για τους λόγους της τόσο γρήγορης εξάπλωσης της. Η πύρινη λαίλαπα κατάφερε να αφανίσει σε ελάχιστο χρόνο μια ολόκληρη περιοχή, παίρνοντας μαζί της πολλές αθώες ψυχές. Πολλοί υποστήριξαν ότι ένα από τα αίτια της ήταν και η ύπαρξη των πεύκων, τόσο μέσα στον αστικό ιστό, όσο και περιμετρικά της Λεωφόρου Μαραθώνος, αλλά και στα δάση που περικλείουν την περιοχή.
Υφέρπει, λοιπόν, το ερώτημα, αν η ύπαρξη διαφορετικών φυτών θα μπορούσε να περιορίσει την καταστροφή.
Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν φυτά, τα οποία είναι άκαυστα. Μπορούν και αυτά να καούν με τη φωτιά. Υπάρχουν “πυρίμαχα” φυτά, που έχουν περισσότερη ή λιγότερη ανθεκτικότητα στη φωτιά, φυτά τα οποία είναι πιο βραδύκαυστα από ότι άλλα και φυτά τα οποία, λόγω της ικανότητας του να διατηρούν νερό, για τις ανάγκες επιβίωσής τους, στα διάφορα στελέχη τους(ρίζες, φύλλα κτλ) μπορούν να ελαττώσουν το ρυθμό καύσης τους. Αυτά δεν συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης της φωτιάς. Άν ένα φυτό μπορεί να καεί πιο γρήγορα ή πιο αργά, εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε υγρασία, από την ηλικία του, τον ολικό όγκο του, το τυχόν νεκρό υλικό, αλλά και το χημικό του περιεχόμενο.

ΠΥΡΟΦΥΤΑ
Υπάρχουν 2 βασικές μορφές πυρόφυτων: 1) τα παθητικά 2) τα ενεργητικά(πυράντοχα ή πυρόφιλα)
Τα παθητικά πυρόφυτα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και στις ίδιες τις φλόγες. Η αντοχή τους αυτή μπορεί να οφείλεται στον παχύ τους φλοιό( φελλοφόρος δρυς), στο σκληρό ξύλο τους, που τα κάνει να αναφλέγονται δύσκολα, (ίταμος και άλλες δρύες), στην υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία στο ξύλο τους ( όπως στο αλμυρίκι), αλλά και στη φύλαξη των αναπαραγωγικών τους οργάνων στο έδαφος( όπως είναι οι φτέρες και τα γεώφυτα). Περιέχουν πολλούς χυμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι λεπτόρρευστοι, σαν νερό και σχεδόν άοσμοι(παχύφυτα). Δεν έχουν ξερά μέρη. Έχουν ευλύγιστα φύλλα και χλωρά. Μάλιστα, τα γεώφυτα της Μεσογειακής πανίδας βρίσκονται σε λήθαργο την περίοδο των πυρκαγιών, επομένως, πολύ δύσκολα επηρεάζονται και από τις φωτιές.
Τα ενεργητικά πυρόφυτα έχουν λεπτά φύλλα, κλαριά με πτητικές ουσίες, ύλη που αντιστέκεται στην αποσύνθεση, νεκρά φύλλα και κλαδιά, που παραμένουν πάνω στο φυτό. Έχουν έντονη μυρωδιά, όταν συνθλίβονται, ενώ ο χυμός τους είναι παχύρρευστος, κολλώδης, με έντονη μυρωδιά. Ο κορμός τους ξεφλουδίζεται και ο φλοιός είναι ξηρός και αποσπάται εύκολα. Αυτά ενεργοποιούν τους αναπαραγωγικούς τους μηχανισμούς, αμέσως μετά τη φωτιά. Αυτό γίνεται μέσω της ριζοβλάστησης ή της πρεμνοβλάστησης, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω προστατευμένων σπόρων ή σπόρων των οποίων η φυτρωτικότητα μπορεί να ενεργοποιηθεί με τη φωτιά ή τον καπνό. Το πεύκο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ενεργητικά πυρόφυτα, αφού δεν είναι ανταγωνιστικό φυτό και έχοντας λιγότερες απαιτήσεις μπορεί να επιβιώνει και σε δύσκολες καταστάσεις.
Πρέπει να αναφερθεί και μια τρίτη κατηγορία φυτών, τα ανθρακόφυτα. Αυτά κάνουν την εμφάνιση τους, αμέσως μετά τις φωτιές και παραμένουν εκεί προσωρινά. Είναι γνωστά και ως νιτρόφυτα ή νιτρόφιλα, αποτελούμενα, κυρίως, από ψυχανθή.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς αυξάνεται όταν υπάρχει νεκρή βιομάζα ετήσιων ποωδών και φρυγάνων, αιθέρια έλαια, αρωματικές ουσίες, πτητικές ουσίες, έλαια και τερπένια. Το δάσος μπορεί να προκαλέσει και μόνο του φωτιά, για λόγους αυτοκάθαρσης και υγείας του, όταν υπάρχει πολύ νεκρό υλικό, έντομα και άλλα παράσιτα(συσσώρευση βιομάζας), που μπορεί να απειλούν την υγεία του. Επίσης, όταν υπάρχουν καχεκτικά φυτά, σε ένα μέρος, καθώς αυτά δεν λαμβάνουν το απαιτούμενο νερό, εκπέμπουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, λόγω του στρες. Το αιθυλένιο, σε υψηλές συγκεντρώσεις στον αέρα, μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μείγμα.
Όταν γίνονται μαζικές φυτεύσεις σε εργολαβικά έργα, πολύ συχνά προτείνεται το πεύκο. Το πεύκο, ενώ αποτελεί ένα πολύ ωραίο φυτό, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά καταστροφικό, σε περίπτωση φωτιάς, καθώς οι βελόνες του είναι ιδιαίτερα εύφλεκτες, ενώ τα κουκουνάρια του μπορούν να εκτοξευθούν σε μεγάλη απόσταση, δημιουργώντας νέες εστίες φωτιάς.

ΖΩΝΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Ο Αμερικάνος γεωπόνος(με εξειδίκευση στην οικολογική διαχείριση της αρχιτεκτονικής τοπίου) Douglas Kent έχει δημιούργησε ένα σύστημα φύτευσης, σε 4 ζώνες, το οποίο μπορεί να προστατεύσει το σπίτι σας, σε περίπτωση φωτιάς.

1η: Το μέρος δίπλα στο σπίτι σου- ως 9,14 μέτρα*. Είναι ιδανικό να είναι αρκετά ανοιχτό ως χώρος. Εδώ φυτεύονται φυτά, τα οποία απαιτούν πολύ νερό, τυπικά της Μεσογειακής πανίδας.
2η: Απομακρυνόμενοι από το σπίτι θα πρέπει να έχουμε φυτά, που μπορούν να σταματήσουν μια πυρκαγιά εδάφους. Από 9,14-21,64 μέτρα.
3η: Μια μεταβατική ζώνη επιβράδυνσης της φωτιάς.21,64-36,50 μ. από το σπίτι. Εδώ έχουμε φυτά, ανθεκτικά στην ξηρασία, φυτά τα οποία, δεν χρειάζονται νερό, αφού έχουν καλό ριζικό, αυτόνομο σύστημα. π.χ. ο κίστος, το οποίο χρειάζεται πότισμα, μόνο με βρόχινο νερό.
4η: Η ζώνη αυτή δεν υπάρχει, όταν υπάρχουν σπίτια δίπλα. Όταν δεν υπάρχουν είναι οι λόφοι και άλλοι ανοιχτοί φυσικοί χώροι.
* Τα μέτρα δίνονται σε αντιστοιχία με τα αντίστοιχα πόδια, που είναι η μονάδα μέτρησης στην Αμερική, π.χ. 9,14 μ.=30 πόδια
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΙΜΑΧΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δημιουργήσουν και να συντηρούν έναν ανθεκτικό στη φωτιά, κήπο, ο οποίος εξοικονομεί νερό. Χρειάζεται, σχεδόν, ένας χρόνος για να θεωρήσουμε ότι τα φυτά μας έχουν ένα καλοσχηματισμένο ριζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να τα συντηρεί.
• Επιλέξτε ποια ανθεκτικά στη φωτιά, φυτά είναι ιδανικά για την περιοχή σας και έχουν καλή αντοχή σε δύσκολες συνθήκες, ενώ βοηθούν στην επιβράδυνση στην εξάπλωσή της φωτιάς.
• Θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη προσοχή, όταν φυτεύονται κωνοφόρα φυτά. Τα δένδρα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, ειδικά όταν είναι σε νεαρή ηλικία. Καλό είναι να φυτεύονται μακριά από το σπίτι και όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, όπως συνηθίζεται, για να δημιουργηθεί φυσικός φράκτης
• Απομακρύνετε, τυχόν νεκρό υλικό
• Αντικαταστείτε τα πιο εύφλεκτα φυτά,έστω και αν έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε συνθήκες ανομβρίας
• Κλαδέψτε καλά τα φυτά σας, ειδικά τους φοίνικες
• Χρησιμοποιείστε, κατά προτίμηση οργανικά λιπάσματα. Μειώνουν την γρήγορη ανάφλεξη, σε σύγκριση με τα χημικά αζωτούχα
• Καθαρίστε το χώρο από τα αγριόχορτα
• Απομακρύνετε τυχόν σκουπίδια από τις οροφές και τις υδρορροές

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

Υπάρχει ένα πλήθος από παθητικά πυρίμαχα φυτά, το οποίο περιλαμβάνει δένδρα, θάμνους, και εποχιακά. Παρακάτω προτείνονται φυτά, τα οποία είναι ιδανικά για το Μεσογειακό κλίμα

Φυτικοί τάπητες
Λιβανόχορτο(Αγιούγκα η έρπουσα),Δηλόσπερμα, Αρκουστάφυλο, Εχεβέρια, Ψευδοφράουλα, Κεάνωθος πλαγιόκλαδος, Κεράστιο το χνουδωτό, Παγολούλουδο( Δηλόσπερμα κίτρινο), Παχύσανδρο, Φλόγα έρπουσα, Θυμάρι έρπον, Σέντουμ, Βίνκα (minor), Κονβόβουλος( Καλημέρα άγρια), Μυόπορο
Ετήσια
Αχίλλεα, Χαλαβόχορτο ή Αρμέρια, Σχοινόπρασο, Αουρίνια η βραχόφιλη, Βεργένια καρδιόφυλλη, Ηλιάνθεμο το νομισματικό, Κάρεξ, Ημεροκαλλίδα, Κορέοψη, Εουχέρια, Επιλόβιο το στενόφυλλο, Χόστα, Γεράνι, Ίριδα, Κνιφόφια(σταφυλοειδής), Οινοθήρας( του Μιζούρι), Λίνον, Λούπινο, Πενστήμων, Βυζαντινός στάχυς ή Ολύμπιος στάχυς),Λευκές παπαρούνες, Μίμουλος, Γκαζάνια
Αρκτοστάφυλλο, μικρά γαρυφαλλάκια, Λάμιο ,Σεμπρεβίβο, Βερόνικα, Σχοινόπρασο, Εχινάτσεα, Δελφίνιο, Γαϊλάρδια, Δροσάνθεμο,
Θάμνοι
Κυδωνίαστρο, Μαόνια, Δάφνη, Παχύστυμα Μυρσινίτης ( Μυρσίνη), Γωλθερία, Ροδόδενδρο Αφρικάνικο και Δυτικό, Λιγούστρο, Γιούκα , Αμπέλια, Κόρνος, Κυδωνίαστρο, Κιστος, Βιβούρνο
Σφένδαμος, Κρανιά( άγρια),Ευώνυμο, Αμελάγχιο το κληθρόφυλλο, Ολόδισκος ο δίχρωμος, Μπουντλέια, Φιλάδελφος (Φούλι), Καρυόπτερη, Ρους ή Σουμάκι , Ριβήσιο (Φραγκοστάφυλα, Μούρα κτλ.), Σπείραια, Είδη της οικογένειας των ροδωδών( π.χ. αγιοτρανταφυλλιά) Συμφορίκαρπος, Πασχαλιά, Λεβάντα, Λαγκεστρέμια, Ερυθρίνα, Καρίσσα μεγανθής, Φεϊόια, Εσκαλλόνια, Φασκομηλιά, Ελέαγνος,
Δένδρα

Λάριξ, Πεύκη η λαμπερτιανή, Πεύκη η περίστροφος, Πεύκη η βαριά, Λιβανόκεδρος ο κατανεύβν

Σφένδαμος μακρόφυλλος, κόκκινος, πλατανοειδής, Ιπποκαστανιά, Κόκκινη σκλήθρα, Κέρκις( Ανατολική κουτσουπιά), Άλνος (Σημύδα), Κρανιά της Φλόριντα, Κατάλπη, Οξιά, Φράξινος,Μελικοκκιά, Γλεδίτσια η τριάκανθος, Καρυδιά, Δρυς λευκόκαρπος, Λικυμβάρδη η στυρακοφόρος, Γυμνόκλαδος ο δίοικος, Προύμνη της Βιρτζίνια (σαν αρώνια), Είδη Malus( οικογένεια της μηλιάς), Ψευδοακακία, Σάλιξ, Κόκκινη Βελανιδιά, Λεύκα, Ιτιά, Αγριοσουρβιά, Προύνοι, Κερατόνια, Πλάτανος, Μανώλια, Τούγια, Φιλύρα, Κόρνος, Κράταιγος, Χαρουπιά, Φτελιά, Μουσμουλιά, Σκλήθρα , Καλλωπιστική δαμασκηνιά, Κουμαριά, Κουτσουπιά
Κινέζικη φιστικιά, Φρεμοντόδενδρο

Κατηγορίες
Ενημερώσεις Καλλωπιστικά δένδρα Τηλεοπτικές Εκπομπές

Παυλώνια- οι χρήσεις της

Κατηγορίες
Ενημερώσεις Καλλωπιστικά δένδρα

Παυλώνια

Παουλόβνια (Paulownia)
Το δένδρο που εκπλήσσει με την γρήγορη ανάπτυξή του
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Η παουλόβνια (παυλώνια) είναι δένδρο φυλλοβόλο, που αναπτύσσεται ,με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα (κατά μέσο όρο, ετησίως, αναπτύσσει βλαστούς ύψους 2-4 μ. ). Οι ρίζες του αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος, που μπορεί να φθάσει τα 10-18 μ., ενώ, το τελικό ύψος του δέντρου φτάνει τα 10-25 μ.
Η Παυλώνια μπορεί να φυτευθεί σε αποστάσεις απο 3 χ 3 μέτρα,μεταξύ των δένδρων ,έως 5 χ 5 μέτρα. Στη μια περίπτωση, φυτεύονται 110 δένδρα /στρ. και στην άλλη 40 δ/στρ. Οι ιδανικές αποστάσεις είναι 4 χ3 μ., με 83 δένδρα

ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Στοιχεία από την Ελληνική αγορά, για τις τιμές του ξύλου, δεν υπάρχουν καθώς αποτελεί μια πάρα πολύ νέα καλλιέργεια. Με βάση τις τιμές των χωρών της Ευρώπης, οι τιμές αγοράς του ξύλου, ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινώντας από τα 300 ευρώ και φτάνουν τα 1500 ευρώ,το κυβικό μέτρο.
Το κάθε δέντρο παράγει 1 κυβικό μέτρο ξυλείας, σε μόλις 8 με 10 χρόνια.
Σε έκταση ενός στρέμματος, φυτεύουμε 80 δέντρα, όπου, αν τα υπολογίσουμε με την κατώτατη τιμή 80 Χ 300 = 24000 ευρώ, κάθε 8 με 10 χρόνια τουλάχιστον.
Μετά την ξύλευση του δένδρου, η φυτεία ανανεώνεται από μόνη της, χωρίς νέες φυτεύσεις.
Επίσης, επιβιώνει έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς οι ρίζες του αναγεννώνται και αναπτύσσουν ,γρήγορα, καινούργια στελέχη.

ΑΝΑΓΚΕΣ ΦΥΤΕΙΑΣ

ΑΡΔΕΥΣΗ Απαιτεί υγρασία του εδάφους και του αέρα. Η άρδευση της φυτείας είναι απαραίτητη (στάγδην ) και το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα, αν δέχεται, κατά τους πρώτους μήνες ανάπτυξης, 20 λίτρα νερού/ φυτό την εβδομάδα.
ΑΝΕΜΟΙ Είναι καλό να φυτευτούν σε περιοχές χωρίς ισχυρούς ανέμους ,όταν ,όμως, αυτοί υπάρχουν, να χρησιμοποιηθεί πάσσαλος στήριξης.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες από -20°C μέχρι +40°C. Οι καλύτερες, για μεγάλη ανάπτυξη, είναι μεταξύ 24-33 ° C.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ Το είδος Paulownia μεγαλώνει στα 2000μ. ,για εντατική όμως καλλιέργεια ,στα 700-800 μέτρα.
ΕΔΑΦΟΣ Αναπτύσσεται καλά ,σε πολλούς τύπους εδαφών. Κατάλληλα και συνιστώμενα είναι τα ελαφρά, καλά στραγγιζόμενα και αμμώδη εδάφη. Το ρΗ του εδάφους μπορεί να είναι από 5,5 -8,0.
ΧΡΗΣΕΙΣ
​Το ξύλο της παυλώνιας είναι ελαφρό, αλλά σκληρό, με καλή μικροδομή. Δεν στρεβλώνει, ούτε παραμορφώνεται, δεν παρουσιάζει ανωμαλίες, που να οφείλονται στην υγρασία και δεν σχίζεται από το κάρφωμα, γι αυτό χρησιμοποιείται σε μεγάλο εύρος κατασκευών ( μουσικά όργανα, κεραμοσκεπές, έπιπλα κουζίνας, κόντρα πλακέ κλπ). Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για αφέψημα, ενώ τα άνθη της, σε ορισμένα μέρη προστίθενται σε σαλάτες.
Το σκληρό του ξύλο είναι ανθεκτικό στη φωτιά. Το Πανεπιστήμιο του Τέξας το εντάσσει στα πυρίμαχα ξύλα,μέχρι του σημείου ανάφλεξης 477ο.
Χρησιμοποιείται, επίσης, ως φυτό συγκαλλιέργειας
ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ Θεωρείται πρωτοπόρο δέντρο αναδάσωσης και οι ρίζες του προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους.
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Είναι πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, καθώς το μέλι, το οποίο γίνεται από τα άνθη της είναι πολύ καλής ποιότητας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ:
-Συγκρατεί τα εδάφη από την διάβρωση, που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα.
-Έχει αυξημένη απορρόφηση ή πρόσληψη αζώτου/στρμ.
-Τα μεγάλα και πλούσια σε άζωτο φύλλα της Paulownia είναι καλή ζωοτροφή, αλλά και άριστο φυσικό λίπασμα.
– Ο κορμός και τα κλαδιά του φυτού μεταποιούνται σε pellets καύσιμο, σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για οικιακή θέρμανση.
-Κατά την περίοδο ξηρασίας, δημιουργούν, μέσω της διαπνοής ένα ιδιαίτερα υγρό μικροπεριβάλλον, απορροφώντας νερό, μέσω των υπόγειων υδάτων και εξατμίζοντας το, μέσω του φυλλώματός του. Έτσι, όσα φυτά, βρίσκονται κοντά τους, μπορούν να επιβιώσουν.

Κατηγορίες
Καλλωπιστικά δένδρα

 

 

Ακακία Κων/πόλεως

Η ακακία είναι φυλλοβόλο δέντρο, πλαγίοκλαδο, με γρήγορη ανάπτυξη. Τα άνθη της είναι σε άσπρο και ροζ χρόνο κατά τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο. Ανθεκτικό στην ξηρασία και τα αλατούχα εδάφη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δαμασκηνιά καλλωπιστική(Προύυνος πισσάρδειος)[Prunus cerasifera var. Pissardii]

Φυλλοβόλο δένδρο, ύψους 5-8 μ., με καρπούς, βλαστούς και φύλλα χρώματος βαθυκόκκινου.Τα άνθη του είναι λευκορόδινα και ανοίγουν το Μάρτιο, πριν τα φύλλα. Είναι ανθεκτικό σε ξηροθερμικά κλίματα, στο κρύο και στη μολυσμένη ατμόσφαιρα. Ιδανικό δένδρο για δενδροστοιχίες.

Δάφνη Απόλλωνος(Βάγια)

Αειθαλές δέντρο, που καλλιεργείται και σαν θάμνος, γρήγορη; ανάπτυξης, που μπορεί να φτάσει τα 10μ. ύψος. Η άνθηση του είναι την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, με λευκοκίτρινα άνθη.Προσαρμόζεται παντού, είναι ανθεκτικό στο κρύο και ιδανικό για  μπορντούρες και δημιουργία σχημάτων.

Ευκάλυπτος(Eucalyptus globulus)

Αειθαλές δένδρο, με πολύ γρήγορη ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 40μ. ύψος, σε ηλικία 20 ετών.Ανθεκτικό στην ζέστηη, στην ξηρασία, αλλά και στην υπερβολική  υγρασία. Κατάλληλο για ασβεστώδη εδάφη και παραθαλάσσιες περιοχές.

Ιτιά κλαίουσα(Salix babylonica)

Φυλλοβόλο δένδρο, δίοικο, με γρήγορη ανάπτυξη, με ύψος μέχρι 10μ. με κρεμασμένα κλαδιά.Τα άνθη εμφανίζονται σε κίτρινες ταξιανθίες, τον Απρίλιο-Μάιο. Αντέχει στη ρύπανση και τη σκόνη των πόλεων και στο ψύχος. Προτιμά εδάφη ελαφρά και υγρά. Κάνει πολύ μεγάλο ρίζωμα.

Κατάλπη(Catalpa bignonioides)

Φυλλοβόλο δένδρο, μεγρήγορη ανάπτυξη, ύψους 6-15μ., με μεγάλα, καρδιόσχημα φύλλα. Ανθίζει τον Ιούνιο, με άνθη λευκά με κίτρινες κηλίδες και κόκκινο εσωτερικό. Προτιμά τις ηλιόλουστες και υπήνεμες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο.

Λεύκα(Populus nigra)

Είναι φυλλοβόλο δέντρο, ταχείας ανάπτυξης, που χρησιμοποιείται για ξυλεία και ανεμοφράκτες. Δίνει ξύλο χαμηλής ποιότητας, υψηλής αντοχής στο κρύο, μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Λεύκη αργυρόφυλλη(Populus alba)

Φυλλοβόλο δένδρο, δίοικο, με γρήγορη ανάπττυξη και ύψος που μπορεί να φτάσει τα 20-30μ. ύψος. Η κάτω επιφάνεια των φύλλων είναι σκεπασμένη με χνούδι που έχει χρώμα ασημί.Δένδρο ευρείας προσαρμοστικότητας, ανθεκτικό στο κρύο, στην ρύπανση της ατμόσφαιρας και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ευδοκιμεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη με προτίμηση τα υγρά και βαθιά.

Λεύκη Κανάδικη( Populus x canadensis)

Φυλλοβόλο δένδρο, δίοικο, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος έως 30 μ. Τα φύλλα του είναι ανοικτοπράσινα. Είναι ανθεκτικό στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τους θαλάσσιους ανέμους και στο κρύο.Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, με προτίμηση τα υγρά και βαθιά.

 

Λιριόδενδρο

Το σφενδάμι αυτό, γνωστό και ως λιριόδεντρο είναι ανθεκτικό στον πάγο, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και σε ήλιο, φυλλοβόλο.

Μανώλια μεγανθής(Magnolia grandiflora)

 

 

 

 

 

 

 

Αειθαλές δένδρο, με αργή ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει τα 10-30μ. Έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία, χάρη στα μεγάλα, γυαλιστερά από πάνω και καστανόχρωμα από κάτω, φύλλα του, καθώς και στα μεγάλα, πολύ αρωματικά λευκά άνθη, που ανοίγουν Μάιο έως Ιούνιο.Με το κατάλληλο κλάδεμα αποκτά πυραμοειδές σχήμα.Προτιμά εδαφή αργιλώδη, γόνιμα, στραγγερά και ελαφρά όξινα, αλλά και περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική υγρασία.Όταν βρίσκεται στην ανάπτυξή της, χρειάζεται ισχυρές λιπάνσεις και αρδεύσεις.Μεγάλη αντοχή στο ψύχος.

Μουριά καλλωπιστική(Morus sp.)

Φυλλοβόλο, μακρόβιο δένδρο, με ύψος 10-20μ., με λαμπερά, καρδιόσχημα φύλλα.Κατάλληλο για σκίαση, μεμονωμένες φυτεύσεις και δενδροστοιχίες. Προτιμά εδάφη βαθιά, καλά στραγγιζόμενα. Είναι ανθεκτικό στην μόλυνση της ατμόσφαιρας, στην ξηρασία και τη φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.Υπάρχουν ποικιλίες κρεμοκλαδείς και ορθόκλαδες.

Πλάτανος δυτικός(Platanus occidentalis)

Φυλλοβόλο δένδρο με γρήγορη ανάπτυξη, που φτάνει τα 25μ. ύψος.Κόμη ευθυτενής, με φύλλα με τρεις και σπάνια με πέντε λοβούς και αβαθείς εγκολπώσεις. Προτιμά βαθιά και υγρά εδάφη και θέσεις με αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία.Ανθεκτικό στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και στο ψύχος.

Πλάτανος σφενδαμόφυλλος(Platanus acerifolia)

Φυλλοβόλο δένδρο, με ύψος 20-30μ. και εύρωστο, ευθυτενή κορμό και πυραμοειδή κόμη. Φύλλα παλαμοειδή, διαιρούμενα συνήθως σε 5 μυτερούς και ευδιάκριτους λοβούς. Φυτό εύρωστο,που προτιμά βαθιά και υγρά εδάφη και θέσεις με αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία.Ανθεκτικό στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και στο ψύχος.

 

Σημύδα

Η σημύδα είναι φυλλοβόλο δέντρο, που φύεται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, με μεγάλες απαιτήσεις σε φως.

 

 

 

 

 

Σφενδάμι

Το σφενδάμι είναι  φυλλοβόλο δέντρο, γρήγορης ανάπτυξης, ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο, με φύλλα  χρώματος καφέ – κόκκινου και ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη με ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο χώμα.

Σφενδάμι-Acer Negundo Φυλλοβόλο δένδρο, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος 6-10μ. Τα φύλλα του κιτρινίζουν το φθινόπωρο, ειδικά όταν υπάρχει επαρκής έκθεση στον ήλιο. Φυτό εύρωστο και πολύ ανθεκτικό

 

 

Σφενδάμι γιαπωνέζικο

 

Φλαμουριά(Φιλύρα, Τίλια)[Tilia americana]

Φυλλοβόλο δένδρο, που φτάνει τα 30-40μ. ύψος. Έχει μεγάλα, λεία, βαθυπράσινα φύλλα και άνθη εύοσμα, λευκά ή κίτρινα που εμφανίζονται τον Ιούνιο.Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις  και είναι κατάλληλο για δενδροστοιχίες. Το φύλλωμα της χρησιμοποιείται και ως αφέψημα.

 

Ψευδοακακία

Η ψευδοακακία είναι φυλλοβόλο δέντρο, μετρίου μεγέθους, με μεγάλες απαιτήσεις σε φως,αλλά όχι σε νερό και άνθη λευκά, που ανθίζουν κατά τον Απρίλιο- Μάϊο. Είναι ιδανικό για μέρη,που καίγονται συχνά, καθώς η αναγέννησή του- με ριζοβλαστήματα- είναι άμεση.