Κατηγορίες
Κάκτοι

Κάκτοι-Παχύφυτα

Αγκάβη, Αθάνατος(Agave)

Γένος με 300 περίπου είδη, με πυκνούς ρόδακες στη βάση, από μεγάλα σαρκώδη φύλλα και με μακριά ταξιανθία, που σχηματίζεται μετά από  πολλά χρόνια και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του φυτού.Η ανθοφορία μπορεί να σχηματίσει φόβες ή βότρεις, ανάλογα με το είδος, με λουλούδια που είναι σωληνοειδή ή καμπανοειδή.Αντέχει κοντά στη θάλασσα.

 

 

Αιώνιο(Aeonium)

Διαθέσιμες ποικιλίες

-americana

Έχει γλαυκοπράσινα, ανερχόμενα, σαρκώδη φύλλα, με αγκαθωτή κορυφή και παρυφές ύψους 1,5μ-2μ., με 30 περίπου φύλλα.

-americana “Marginata”(“Variegata”)

Όμοιο με το προηγούμενο, αλλά με τις παρυφές των φύλλων κίτρινες και άσπρες σ’όλο το μήκος.

-arboreum

Θαμνώδες φυτό εγκλιματισμένο σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου.Απαρτίζεται από κορμό ύψους 1μ., περίπου, που φέρει στην κορυφή συμπαγή ρόδακα, με πλατιά και σαρκώδη φύλλα σε σχήμα σπάτουλας και χρυσοκίτρινα λουλούδια το καλοκαίρι, που έχουν λεπτό και ευχάριστο άρωμα.

-arboreum “Atropurpureum”

Ποικιλία του προηγούμενου με πορφυρά φύλλα.

Ευφορβία,Χριστάγκαθο(Euphorbia Splendens)

Θαμνώδες είδος που μοιάζει και συγχέεται με τους κάκτους.Φθάνει σε ύψος και πλάτος τα 2μ.Έχει χαρακτηριστικά τετράγωνα αγκαθωτά κλαδιά και αειθαλή , λοχοειδή-ωοειδή φύλλα.Οι ταξιανθίες του είναι κόκκινες, με πλάτος 5-6 εκ. και εμφανίζονται στο πάνω μέρος στελεχών και στην άκρη μακριών μίσχων.Σε καλές συνθήκες ανθίζει όλο τον χρόνο.

Εχεβέρια(Echeveria)

Πολυετές, χυμώδες φυτό εύκολης καλλιέργειας, με έγχρωμα φύλλα και καμπανοειδή λουλούδια ενωμένα σε ταξιανθίες, στις άκρες ανθοφόρων κυρτών στελεχών.Φυτεύονται κατά μήκος ηλιόλουστων  τοίχων, σε επικλινή εδάφη, σε πετρόκηπους ή άλλες βραχοσυνθέσεις.Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με χρώμα φύλλων πράσινο, ροζ,μπλε, πορφυρό.Τα λουλούδια είναι άσπρα, κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα.

Κάκτοι(Cactacee)

Τα είδη αυτής της οικογένειας, που ζουν στις ερήμους της Αμερικής, υπολογίζονται σε 2000 περίπου είδη.Παρουσιάζονται με τα πιο ποικίλα σχήματα και μεγέθη και γενικά είναι ακανθώδη.Είναι τα πλέον κατάλληλα φυτά για ξηρά και άνυδρα εδάφη.Φυτεύονται σε ομάδες και συνδυάζονται, συχνά, με τις αγκάβες,τις αλόες και άλλα παρόμοια είδη.Στους μεσογειακούς κήπους είναι πιο διαδεδομένες οι εξής ποικιλίες:


n2
-Εχινόκακτος(Echinocactus)

Έχει συνήθως σφαιρικό ή κυλινδρικό σχήμα, όμορφα αγκάθια, είναι αργής ανάπτυξης και ανθίζει ελάχιστα.Το ύψος του κυμαίνεται από 30-90εκ.

-Κήριο(Cereus)

Έχει χαρακτηριστικό κολονοειδή κορμό,με ραβδωτά, αυλακωτά και αγκαθωτά στελέχη.Μερικά είδη είναι πολύ διακλαδισμένα ή έχουν πολλαπλούς κορμούς, που ξεκινούν από τη βάση.Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να έχουν μεμονωμένα, πλευρικά άνθη.

Στρελίτσια(Strelitzia)

Πολύ ιδιαίτερα λουλούδια, που χρησιμοποιούνται και σε ανθοδέσμες.Ευδοκιμεί σε κήπους πολύ θερμών περιοχών.Δεν έχουν στελέχη και τα φύλλα είναι μεγάλα, δερματώδη και με μακρύ μίσχο.

-augusta

Φυτό που μοιάζει με μπανανιά.Έχει φύλλα μήκους 2μ. και άσπρα λουλούδια που ανθίζουν Οκτώβριο-Νοέμβριο.

-reginae(Παραδείσιο πουλί)

Έχει ωοειδή φύλλα και μακρείς μίσχους.Οι γραφικότατες ταξιανθίες αποτελούνται από μια σπάθη, με σχήμα ράμφους, που περικλείει  8-10 πολύχρωμα λουλούδια(κίτρινο,μπλε, πορτοκαλί), που ανθίζουν προοδευτικά όλο το καλοκαίρι.

Φόρμιο(Phormium)

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί και στην ζώνη της ελιάς και παρουσιάζεται σαν μια πυκνή τούφα λογχοειδών φύλλων μήκους μέχρι 3μ.Αντέχουν σε παραλιακή φύτευση.

-tenax

Έχει πράσινα φύλλα.

-tenax”Purpureum”

Έχει πράσινα φύλλα με σκουροπράσινη απόχρωση.

-tenax”Variegatum”

Είναι το πιο διαδεδομένο, με φύλλα με χρυσοκίτρινες παρυφές.

-tricolor

Τα μισά φύλλα του είναι κόκκινα και τα άλλα μισά πράσινα με κίτρινες παρυφές.

-Φραγκοσυκιά(Opuntia Ficus Indica)

Έχει κορμό που αποτελείται από ωοειδή ή ελλειπτικά στοιχεία-κλαδώνια- που φύονται το ένα πάνω στο άλλο, πράσινα στην αρχή, ξηλώδη και γκρίζα αργότερα.Ανθίζουν Απρίλιο-Μάιο με κίτρινα λουλούδια και δίνουν ωοειδείς ή κυλινδρικούς καρπούς που ωριμάζουν Ιούλιο-Αύγουστο και φέρουν θύσανους σκληρών αγκαθιών.