Κατηγορίες
Εποχιακά φυτά

Εποχιακά

Στα φυτώρια μας, μπορείτε να βρείτε, σε κάθε εποχή τα ανάλογα άνθη ή λαχανικά.

Χρυσάνθεμα 2 Χρυσάνθεμα Μίνι τριαντάφυλλα μανιτάρια πλευρώτους σε μπάλες Υβρίδια ντομάτας τοματίνια-cherry βιολογικές ντομάτες Υβρίδια ντομάτας λαχανικά 1 βασιλικός σουρφινια πανσές διμορφοθήκες κατηφές γκαζάνια άλυσσος αγκάθι του Χριστού Πλατύφυλλος βασιλικός Βασιλικός

Κατηγορίες
Ειδήσεις

Νέα ποικιλία φασολιού

Νέα ποικιλία φασολιού από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής
Τεχνολογίας Γεωπονίας του Παραρτήματος της Φλώρινας.

Το τμήμα δημιούργησε μια νέα ποικιλία, την  Phaseolus vulgaris που εγγράφηκε πρόσφατα
με την επωνυμία «PRESPA» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, με διατηρητή το
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.Το νέο είδος  είναι προϊόν βελτίωσης που υλοποιήθηκε από το
Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ στη
Φλώρινα. Η ποικιλία δημιουργήθηκε με μεθόδους κλασικής βελτίωσης στα
πλαίσια εξαετούς βελτιωτικού προγράμματος είχε ως στόχο να αξιοποιήσει
το ιδιαίτερα αξιόλογο ντόπιο γενετικό υλικό φασολιού της Δυτικής
Μακεδονίας.Η ποικιλία αυτή επιλέχθηκε από την περιοχή των
Πρεσπών με κριτήριο την υψηλή παραγωγικότητα και προσαρμοστικότητα –
η οποία και μπορεί να έχει σταθερότητα στις αποδόσεις- ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλα τα
εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ντόπιων πληθυσμών φασολιού.Δημιουργοί της ποικιλίας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτ.  Μακεδονίας Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννης Τοκατλίδης.

Κατηγορίες
Ενημερώσεις

Χρυσάνθεμα

 

 

 

 

 

 

 

 

Το χρυσάνθεμο είναι ένα από τα άνθη που διακοσμεί συχνά τα μπαλκόνια και τις αυλές μας. Το όνομα του το εμπνεύστηκε ο  γνωστός Βοτανολόγος Λιναίος από το συνδυασμό των λέξεων χρυσός και άνθος. Η καταγωγή του είναι από την Κίνα και στην Ελλάδα είναι γνωστά και ως ΑϊΔημητριάτικα, καθώς βρίσκεται σε πλήρη άνθηση τον Οκτώβριο.

Ανήκει στην οικογένεια Compositae και είναι πολυετές φυτό ζωηρής βλάστησης.Ανάλογα με το σχήμα και τη μορφή τους τα άνθη χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

α)Τα μονά( τύπου μαργαρίτας)

β)Τα άνθη τύπου ανεμώνας

γ)Τα σφαιρικά

δ)Τα μεγανθή

Όσα καλλιεργούνται για να χρησιμοποιηθούν σε ανθοδέσμες διακρίνονται σε μονανθή και πολύανθα.

Το φύλλωμά τους είναι σκουροπράσινο με πριονωτά και λογχοειδή φύλλα.

Είναι φυτό ιδανικό και για μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς δεν παγώνει. Ανθίζει 2 φορές το χρόνο, όταν η μέρα έχει ίδια περίπου διάρκεια με τη νύχτα.Έχει λογικές απαιτήσεις σε νερό και απαιτεί άπλετο φως ενώ μπορεί να φυτευθεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη, αν και προτιμά έδαφος με πλούσιο χώμα.

 

Κατηγορίες
Ειδήσεις

Αγριόχορτα;Υπάρχει λύση!

Θέλετε να σταματήσετε να βγάζετε και να ψεκάζετε τα αγριόχορτα; Η λύση είναι ο φλοιός πεύκου

Ο φλοιός πεύκου είναι ένα από τα πιο χρήσιμα υλικά για την κηποτεχνία. Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Αν  χρησιμοποιηθεί στον κήπο μας και στις γλάστρες, από την ημέρα της τοποθέτησής του, μέσα σε ένα χρόνο περίπου, αναμένεται να σταματήσει η ανάπτυξη των ζιζανίων, δηλαδή των αγριόχορτων.
Έτσι η κουραστική δουλειά του ξεχορταριασματος και ο ψεκασμός με  χημικά για την καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται παρελθόν. Για να μην ξαναφυρτώσουν, βέβαια, αγριόχορτα  η στρώση του φλοιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά.  Επίσης το καλοκαίρι με την ζέστη δεν αφήνει να στεγνώνει εύκολα το χώμα άρα κάνουμε οικονομία και στο νερό. Πέραν αυτών των πλεονεκτημάτων του είναι και διακοσμητικός!

Κατηγορίες
Τριαντάφυλλα

Τριαντάφυλλα

Τα τριαντάφυλλα θεωρούνται ως ένα από τα γένη των φυτών με την πιο μεγάλη ιστορία, περιλαμβάνοντας περίπου 500 είδη και αυτοφυείς ποικιλίες.Θεωρείται από πολλούς ως το πιο κοσμοπολίτικο φυτό καθώς μπορούμε να βρούμε πάνω από 20.000 ποικιλίες του-είναι ίσως “η βασίλισσα των λουλουδιών”.Η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου αγγίζει τα 5000 χρόνια περίπου.Η πρώτη ιστορική αναφορά γίνεται από τους Σουμέριους,στην αρχαία Μεσοποταμία.Στη αρχαία Ελλάδα αναφορές στα τριαντάφυλλα έχουμε τόσο στην Ιλιάδα, όσο και στον Ηρόδοτο.

Οι τριανταφυλλιές,ανάλογα με το είδος τους χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

α) μινιατούρες

Πολύ χαμηλής ανάπτυξης φυτά, ύψους 20-40εκ.Παράγει μικρού μεγέθους τριαντάφυλλα-4με 5 εκ.- και έχει πολύ μικρότερα φύλλα από την κλασική τριανταφυλλιά.

 

 

 

 

β) θαμνώδεις

 

Είναι το πιο συνηθισμένο είδος τριανταφυλλιάς, που καλλιεργείται στους κήπους.Στις θαμνώδεις τριανταφυλλιές μπορούμε να βρούμε ποικιλίες που :1) έχουν ύψος   1-1,2 μέτρα και παράγουν ένα άνθος ανά βλαστό, μήκουςμέχρι 1 μέτρο 2) στις πολυανθείς που φτάνουν τα 70-100 εκ. και παράγουν ένα μπουκέτο ανθέων, με πιο μικρό μέγεθος, ανά βλαστό και 3) στις τριανταφυλλιές που παράγουν μπουκέτα ανθέων, αλλά έχουν πιο σφιχτό μπουμπούκι από τις πολυανθείς και έχουν ύψος

γ) δενδρώδεις

Τριανταφυλλιές που προσφέρουν ξεχωριστή ομορφιά στον κήπο. Έχουν κορμό γύρω στο 1 μέτρα και από κει και πέρα ξεκινάει η άνθησή τους με τριαντάφυλλα και φυλλά μεσαίου μεγέθους.Οι δενδρώδεις τριανταφυλλιές δεν διαθέτουν τόση μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως οι κλασικές τριανταφυλλιές.

δ) αναρριχώμενες

Ιδανικό φυτό για να καλύψει τοίχους, φράκτες και κάγκελα και να τους ομορφύνει.Η άνθηση τους έρχεται συνήθως τη δεύτερη χρονιά και περιλαμβάνει τριαντάφυλλα μεσαίου μεγέθους. Υπάρχουν ποικιλίες, οι λεγόμενες “special”, οι οποίες διαθέτουν 4 πέταλα και έχουν συνεχή άνθηση από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και το φθνόπωρο.

ε) κλαίουσες

Είναι κι αυτές ένα είδος δενδρωδών τριανταφυλλιών με ύψος κορμού 90 -100 εκ. Η μόνη διαφορά τους με τις άλλες δενδρώδεις τριανταφυλλιές είναι ότι αυτές έχουν κλαδιά που, όταν ανθίζουν γέρνουν προς τα κάτω και αυτό δίνει την όψη της κλαίουσας.Ιδανικές για γλάστρα, αλλά και για φύτευση στον κήπο.

 

Κατηγορίες
Τριαντάφυλλα
Κατηγορίες
Ενημερώσεις

Μανιτάρια

Στα φυτώριά μας μπορείτε να βρείτε και μπάλες άχυρου με μανιτάρια πλευρώτους!

Κατηγορίες
Λαχανικά

Λαχανικά

ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ

Ποικιλίες

Αγγουράκι Telegrafh

Μακρύ αγγουράκι,σκούρου πράσινου χρώματος, που παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό γύρισμα στα άκρα του.Το μήκος του φτάνει τα 30-35 εκ.Ποικιλία αναρριχώμενη, με ωρίμανση 58 ημερών.

Αγγουράκι τουρσί

Φυτό με καρπό κοντού μήκους,12-17 εκ. ,και σκούρου πράσινου χρώματος.Ιδανικό για τουρσί.

Υβρίδια:

Vectra F1

Μακρύ ίσιο αγγουράκι,σκούρου πράσινου χρώματος μήκους 35-40 εκ., αναρριχώμενο, με πολύ μεγάλη παραγωγή.Φυτό εύρωστο και πολύ ζωηρό, κατάλληλο για υπαίθρια καλλιέργεια.

 

 

ΑΝΤΖΟΥΡΙΑ

Μακρύς καρπός, ανοιχτού πράσινου-σχεδόν λευκού- χρώματος, που είναι συγγενικός με το αγγουράκι.Τρώγεται ολόκληρο, χωρίς να καθαριστεί ο φλοιός του.Μήκος 20-25 εκ.

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

Ποικιλίες:

Crimson sweet

Παραδοσιακή ποικιλία καρπουζιού,ανοιχτού πράσινου με μαύρες ρίγες. Παράγει καρπούζι, μεγάλου μεγέθους 8-12 κιλών.

Galaxy

Μεσοπρώιμη ποικιλία καρπουζιού, παρόμοια με την Crimson sweet, με καρπό στρόγγυλο, ανοιχτού πράσινου χρώματος, με ραβδώσεις και βάρους 12-15 κιλών. Ιδιαίτερα ανθεκτικό στις μεταφορές.

Sugar baby

Πρώιμη ποικιλία καρπουζιού, μικρού μεγέθους, σκούρου πράσινου χρώματος, σχεδόν μαύρου.Δίνει καρπό 3-5 κιλών.

 

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

http://www.youtube.com/watch?v=Ct9zHTsQ908

http://www.youtube.com/watch?v=Jmz_vX4oaKg

Γλυκιά κολοκύθα

Εύρωσ το φυτό, που    απαιτεί χώρο, καθώς απλώνει, δίνει στρόγγυλο καρπό, μεγάλου μεγέθους,πορτοκαλί χρώματος και γλυκιάς γεύσης.

Υβρίδια:

Άσπρο κολοκυθάκι

Εύρωστο και πολύ παραγωγικό φυτό, δίνει κολοκυθάκια λευκού χρώματος και μεγάλου μεγέθους.Φυτό που απλώνεται, γι’ αυτό και απαιτεί χώρο.

Κομποκολόκυθο

Ορθόκλαδο, εύρωστο φυτό,με κοντούς κόμπους, που “δένει” στη ρίζα και δίνει κολοκυθάκια σκούρου πράσινου χρώματος, μετρίου μεγέθους.

 

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Λαγκαδά

Παραδοσιακή ποικιλία μελιτζάνας, σκούρου μοβ(σχεδόν μαύρου) χρώματος.Καρπός μακρύς.

Τσακώνικη(άσπρη)

Παραδοσιακή ποικιλία μελιτζάνας, λευκού χρώματος και μακρύ καρπού.

Φλάσκα(μαύρη)

Μελιτζάνα, σκούρου μοβ χρώματος, φλάσκα.

ΤΟΜΑΤΕΣ

 

 

 

Χαμηλές:

Ace 55: Χαμηλή, αυτοκλαδευόμενη ποικιλία τομάτας, ιδανική για υπαίθρια καλλιέργεια.Καρπός στρόγγυλος,βάρους 200-250γρ., ιδιαίτερα εύγευστος.Ημιόψιμη,ημιαναρριχώμενη, επιτραπέζια ποικιλία.

Ντόπια ποικιλία Τριγώνας(Ιδιοπαραγώμενη): Ημιαναρριχώμενη, ντόπια ποικιλία, βιολογικής παραγωγής.Δίνει τομάτα 200γρ., στρόγγυλη, εύγευστη.Ιδανική ποικιλία για ψυχρά κλίματα.

 

 

 

 

 

 

 


Αναρριχώμενες:

Cherry: Τοματινί- παράγει μικρές,στρόγγυλες ντομάτες, σε τσαμπιά.Ιδιαίτερα εύρωστο και παραγωγικό φυτό, που απαιτεί συχνά αραίωμα, για να μην σπάνε τα κλαδιά του.Γλυκός καρπός και αναρριχώμενη ποικιλία.

Βιομηχανική-Roma: Αναρριχώμενο φυτό, ιδανικό τόσο για υπαίθρια καλλιέργεια, όσο και για θερμοκήπιο.Ο καρπός του είναι μακρόστενος, και ενδείκνυται για χρήση στη βιομηχανική παραγωγή και για κονσέρβα. Δεν έχει ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

 

 

 

 

 

 

 


Υβρίδια:

Αναρριχώμενες:

Monte carlo

Sandin: Αναρριχώμενο υβρίδιο, με πολύ μεγάλη παραγωγή και καρπούς 300-500 γρ.Είναι κατάλληλο και για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο.

Saint Pierre: Όψιμη επιτραπέζια ποικιλία, ιδανική για υπαίθρια ποικιλία.Δίνει μέτριους καρπούς, χωρίς κλάδεμα.Ιδιαίτερα παραγωγική, μέχρι τις πρώτες παγωνιές.

Robin

 

Χαμηλές:

Galli:

Carla

 

 

 

 

 

 

 

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Καυτερή: Μοιάζει με την Π-13, αλλά είναι πιο στενόμακρη και καίει πολύ.Δεν πρέπει να φυτεύεται κοντά σε γλυκιές πιπεριές, γιατί τότε θα γίνουν όλες καυτερές.

Π-13 :Εγχώρια ποικιλία, πρώιμη και κατάλληλη για ανοιχτή καλλιέργεια.Οι καρποί είναι μακρόστενοι 20-26 εκ. και με ανοιχτό πράσινο χρώμα, λεπτή σάρκα και γλυκιά γεύση. Είναι ιδανική για τηγάνι.

Π-14: Εγχώρια, φλάσκα ποικιλία, πρώιμη και κατάλληλη για ανοιχτή καλλιέργεια. ΄Εχει ανοιχτό πράσινο χρώμα, λεπτή σάρκα και είναι τρίλοβη ή τετράλοβη.Έχει υψηλή απόδοση και είναι κατάλληλη για κατάψυξη.

Φλωρίνης: Παχύσαρκη, εγχώρια ποικιλία με γλυκιά γεύση και κόκκινο χρώμα.Το φυτό είναι ορθόκλαδο και χωηρό και ο καρπός επιμήκης 12-17 εκ. Πριν την ωρίμανση ο καρπός είναι πράσινος και όταν ωριμάζει γίνεται κόκκινος.Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία, ανθεκτική στις ασθένειες και ιδανική για σαλάτα, κατάψυξη και κονσέρβα.

 

ΠΕΠΟΝΙΑ

Ananas

Honey Dew

Galia: Υβρίδιο με μεγάλη παραγωγή.Ο καρπός του είναι κίτρινος, με διχτυωτή φλούδα και πολύ εύγευστη σάρκα.Το βάρος του κυμαίνεται στα 1-1,5 κιλά.

 

Στο κατάστημα μας, μπορείτε να βρείτε, επίσης, παντός είδους σπόρων οπωροκηπευτικών.

Κατηγορίες
Χλοοτάπητας

Χλοοτάπητας

Διαθέσιμες ποικιλίες:

Αγριάδα

Γκαζόν σκιάς

Διχόνδρα

Festuca

Wembley

 

Κατηγορίες
Οπωροφόρα

Ελιά

Το παραδοσιακό ελληνικό δένδρο, που μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές με σχετικα ήπιο κλίμα.Είναι φυτό που μπορεί να παγώσει αν η θερμοκρασία πέσει κάτω του μηδενός.Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εντελώς άγονα εδάφη.

Διαθέσιμες ποικιλίες:

Κορωνέϊκη=Λαδοελιά

Χονδροελιά Χαλκιδικής=Λαδοελιά, αλλά και για βρώση

Μεγάρων=βρώσιμη ελιά

Ισπανική ποικιλία= Λίγο πιο ανθεκτική στο κρύο.