Αρχείο για την κατηγορία ‘Ενημερώσεις’

Νέες παραλαβές σε αντικουνουπικά κεριά.Κεριά με έλαιο σιτρονέλλας, ελληνικής παραγωγής και εισαγόμενα.Η εικόνα ίσως περιέχει: επιδόρπιο, φαγητό και εσωτερικός χώρος  Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Εκπτώσεις και προσφορές, από -20 έως 70%, σε γλάστρες πλαστικές, ρητίνης, πήλινες και κρητικές!Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες  Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό και εσωτερικός χώρος

ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ -ΑΘΑΝΑΤΟΣ -ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ -ΜΑΗΣ- ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (2ον )

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ – ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ (VIDEO )

Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος -Τεχνολόγος

Ο ελίχρυσος είναι ένα εύκολο φυτό για καλλιέργεια τόσο στο χωράφι για παραγωγή αιθέριου ελαίου,όσο και σε γλάστρες η παρτέρια για διακοσμητικούς σκοπούς,ή προσωπική φαρμακευτική χρήση.

Σπέρνεται απευθείας στον αγρό αν και προτιμάται η μέθοδος της μεταφύτευσης, μόλις περάσουν και οι τελευταίες παγωνιές και η θερμοκρασία είναι πάνω από 22 – 25οC ( Μάρτιο – Απρίλιο).
Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και στις ξερές περιόδους και επιβιώνει στις ελαφριές παγωνιές και έχει μέτριες ανάγκες σε νερό.

Σε ξηρές περιόδους απαιτείται άρδευση 1-2 φορές την εβδομάδα. Είναι αρκετά ανθεκτικά στα έντομα και τις ασθένειες.

Προτιμά ηλιόλουστα μέρη μέχρι λίγη σκιά.

Προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε φτωχά εδάφη με ph 6.6 – 7.5 Συγκομίζεται όταν τα άνθη είναι ανοιχτά κατά 2/3.

https://www.youtube.com/watch?v=C44iVhDowIE

ΑΣΠΕΡΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολογος – Γεωπόνος

Στη σημερινή ανάρτηση θα παρουσιάζουμε τις ποικιλίες των σταφυλιών που δεν έχουν σπέρματα .
Άν εξαιρέσουμε τη Σουλτανίνα, η ζήτηση των σταφυλιών αυτού του τύπου, δεν έχει πολλά χρόνια, που μπήκε στο τραπέζι μας.
Η απυρηνία είναι ένα φυσικό φαινόμενο, στο οποία τα σταφύλια παράγουν σπόρους, με μικρότερα μεγέθη, σε σύγκριση, με εκείνα που παράγουν σπόρους.
Η βοτανική τα διαχωρίζει σε 2 τύπους:

ΣΤΕΝΟΣΠΕΡΜΟΚΑΡΠΙΑ
α) τη Στενοσπερμοκαρπία, κατά την οποία οι σπόροι ορίζονται ως υποτυπώδεις, όπως η Σουλτανίνα.
Στα σταφύλια αυτά φαινομενικά λείπουν οι ενοχλητικοί σπόροι στην ράγα, κάτι που έχουμε δει και σε κάποια καρπούζια, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, κυρίως, σε μικρά παιδιά.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα άσπερμα σταφύλια είναι μια μαγική εικόνα, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν οι σπόροι, αλλά δεν φαίνονται.
Περιέχουν σπόρους σε κάποιο σημείο,αλλά ένα γενετικό σφάλμα εμποδίζει τους σπόρους να σχηματίσουν την σκληρή, εξωτερική επιδερμίδα τους, όπως κάνουν οι κανονικοί σπόροι. Είναι υποανάπτυκτοι σπόροι ή μικροσκοπικοί και είναι ελάχιστα ορατοί στο φρούτο. Τα σταφύλια αυτά είναι πλούσια σε γευστικό χυμό. και

ΠΑΡΘΕΝΟΚΑΡΠΙΑ
β) η Παρθενοκαρπία, κατά την οποία οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς, όπως αποτελεί η περίπτωση της Κορινθιακής σταφίδας.

Επειδή, πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα (μεταλλαγμένα), πρέπει να επισημάνουμε, ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Εμφανίσθηκαν κάποια στιγμή, μετά από φυσική μετάλλαξη ,έγινε επιλογή και πολλαπλασιασμός μοσχευμάτων του φυτού, καθώς οι σπόροι, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν άγονοι
Πολλές φορές ο πολλαπλασιασμός, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δώσει αδύναμα και ευαίσθητα φυτά σε ασθένειες ,και αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Ο πολλαπλασιασμός, που καθιερώθηκε είναι τα έρριζα εμβολιασμένα μοσχεύματα με ισχυρό υποκείμενο και ανάλογα με το πρόβλημα, που παρουσιάζεται σε κάθε περιοχή.
Στην Ελλάδα οι ποικιλίες που κυκλοφορούν είναι:
ΛΕΥΚΕΣ Σουλτανίνα ,Σούπλιμα ,Σουπέριορ ,Πράιμ ,Τόμσον,Σεντένιαλ,
ΕΓΧΡΩΜΕΣ Ότομν Ρουαγιάλ ,Φλέιμ ,Ραλλί ,Αττική ,Κρίμσον ,Μπλακ μάτζικ.
Παρεμπιπτόντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι σπόροι των σταφυλιών είναι χρήσιμοι, ως παραπροϊόν, κυρίως στην παραγωγή κρασιού,γιατί μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται, μετά από έκθλιψη για την παραγωγή ελαίου, που είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία και είναι απαραίτητα για την αναγέννηση των κυττάρων.
Ιδιαίτερα είναι αποτελεσματικοί για ώριμο, ερεθισμένο και προβληματικό, ακάθαρτο δέρμα με τάση για ακμή.
Μπορεί ο καθένας να φυτέψει στον κήπο του τέτοια σταφύλια και να τα διαμορφώσει σε παλμέττα ή κρεβατίνα.
Η τιμή των κλιμάτων δεν παρουσιάζει διαφορά από αυτή των συμβατικών σταφυλιών, εξασφαλίζοντας νόστιμα σταφύλια, τα οποία ωριμάζουν ανάλογα με την ποικιλία, από τις αρχές Ιουλίου έως τον Οκτώβριο.
Δείτε το βίντεο, που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch?v=RqNK8tgklqQ

Πριονάκια Σέγας 3 τεμ. Black & Decker Γνήσια Για: 1) Πλαστικό/Κόντρα πλακέ 2)Ευγενή μετάλλα 3) Λεπτό ξύλο 4)Σκληρό μετάλλο 5) Λεπίδα μαχαιριού 6) Πριόνι κύλισης 7) Γενικής χρήσης Λιγότερα

Η πιπεριά( επιστ. Ονομασία: Capsicum annuum L.)
Μάρθα Στ.Καπλάνογλου Γεωπόνος -Τεχνολόγος

Η πιπεριά( επιστ. Ονομασία: Capsicum annuum L.) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, μαζί με την τομάτα, την μελιτζάνα και την πιπεριά, με καταγωγή από τις περιοχές της τροπικής Αμερικής, όπως είναι το Μεξικό.
Κατέχει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια παραγωγή λαχανικών.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια της, για νωπή κατανάλωση, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και υπό κάλυψη έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, δίνοντας υψηλές αποδόσεις.
Αν και πολυετές φυτό, καλλιεργείται ως ετήσιο, λόγω της ευαισθησίας του, στο ψύχος.
Είναι ποώδες φυτό,μικρού ύψους, με μερικώς ξυλοποιημένους βλαστούς.
Το φυτό αναπτύσσεται , με συνεχείς διακλαδώσεις, παίρνοντας μια θαμνώδη εμφάνιση.
Τα φύλλα του είναι απλά, ελλειπτικά, οξύληκτα, κατ’ εναλλαγή.
Έχει λευκά ή ανοιχτοπράσινα άνθη, τα οποία είναι αυτογονιμοποιούμενα.
Οι καρποί του διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τις καυτερές και τις γλυκές πιπεριές.
Ο καρπός μπορεί να ποικίλλει σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος, καυστικότητα, αλλά και χρήση, ανάλογα με την ποικιλία. Αρχικά, είναι πράσινος, αλλά, κατά την ωρίμανση μπορεί το χρώμα να γίνει , εκτός από πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί.
Η καυστικότητα του καρπού οφείλεται στο αλκαλοειδές καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, στον πλακούντα, γύρω από τους σπόρους, εσωτερικά του καρπού και λιγότερο, στη σάρκα.
Η πιπεριά έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C, καθώς και σημαντική ποσότητα καλίου.
Είναι θερμοαπαιτητικό φυτό και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 10° C. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορους τύπους εδαφών, αλλά έχει καλύτερη ανάπτυξη σε καλά στραγγιζόμενα, μέσης σύστασης εδάφη, με pH 5,5-6,8.
ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Έχουμε ποικιλίες:
α) καμπάνας, όπως οι
California wonder, golden California wonder, π-14(γεμιστή εγχώρια), Bonita F1 FM, Figaro F1 Vilmorin, Mayata F1 RS Asimi, Eagle, Vivaldi F1 Vilmorin, Maor, Tequila, Yolo wonder,Mad Hatter Pepper, Σταυρός
β)επιμήκεις, (με γλυκιά ή καυτερή γεύση),
όπως οι Banan F1 RS, Lenor F1 RS, Spadi F1 Vilmorin, Marconi, Π-13(κίτρινη, εγχώρια), Φλωρίνης,Anaheim, Bounty f1, Gedeon F1, Sammy F1, Corno di toro, Karamida F1, Kaptur F1,Pimiento, Καγιέν, Χαλαπένος,Καυτερή (κέρατο, πράσινη, μακρυά),Καράτζοβα, Τσούσκα Φλωρίνης, Μακεδονικό μυτερό
γ)τοματοπιπεριάς και
δ)για παραγωγή γλυκού πιπεριού, οι οποίες μοιάζουν με τις ποικιλίες τύπου καμπάνας και έχουν γλυκιά γεύση.

ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ -HELICHRISUM – ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ (A)

Η ιστορία του- Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον ελίχρυσο – Βοτανικά χαρακτηριστικά -Αυτοφυή είδη -Γενικές χρήσεις –

. ( video )

Της Μάρθας Καπλάνογλου, Τεχνολόγου – Γεωπόνου

\ Το ελίχρυσο είναι ένα φυτό, που θαυμάζεται για την ομορφιά του φυλλώματος του, τη λαμπερή του άνθηση και το πικάντικο άρωμά του. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae ή Compositae

Είναι ένας μικρός, φουντωτός, αειθαλής θάμνος, με εξαιρετικά ελκυστικά,λεπτά, επιμήκη, ασημένια φύλλα, με μια αίσθηση αρώματος κάρρυ.

Γηγενές της Ευρωπαϊκής ηπείρου • Φτάνει σε ύψος ως 60 εκ., και πλάτος ως 90 εκ. •

Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις Ήλιος και χρυσός, λόγω των φωτεινών κίτρινων ανθέων του.

Η χρήση του, για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είχε, μάλιστα, μελετηθεί, εκτενώς, τόσο από τον Πλίνιο, όσο και από τον Διοσκουρίδη, ενώ συχνά, κοσμούσε και αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, καθώς το είχαν συνδέσει με τους θεούς.

Μπορεί να αποτελέσει ιδανικό φυτό για διαδρόμους και χαμηλές περιφράξεις, καθώς το καλοκαίρι(Ιούλιο-Αύγουστο) φωτίζουν το χώρο, με τα κίτρινα άνθη τους και την ελκυστική μυρωδιά τους.

Πολλές φορές, μάλιστα τα άνθη του χρησιμοποιούνται και σε ανθοδέσμες, καθώς διατηρούν για πολύ καιρό τα άνθη τους.

Καθώς έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό, είναι κατάλληλο για εδάφη που είναι άνυδρα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες δημοσιεύσεις με τα αντίστοιχα βιντεάκια ,για την καλλιέργεια του,τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και τις διάφορες χρήσεις του
https://www.youtube.com/watch?v=lJcPEKSrk_w

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΜΟΥΧΛΑ

Μάρθα Στ.Καπλάνογλου Τεχνολόγος – Γεωπόνος

Η μούχλα δύναται να δημιουργηθεί, όταν σε ένα μέρος υπάρχει μια ομάδα μυκήτων, σε υψηλές συγκεντρώσεις. Αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει σε ορισμένους ανθρώπους προβλήματα υγείας, ενώ σε άλλους όχι. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί οι μύκητες αυτοί, όπως της πενικιλλίνης, να είναι χρήσιμοι για την ανθρώπινη υγεία ή ακόμα να προσδίδουν σε τρόφιμα γευστικές ιδιότητες και ανώτερη αξία, όπως στο τυρί ροκφόρ.
Για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις δημιουργήσαμε ένα μικρο βίντεο που αξίζει να το δείτε
Τι είναι η μούχλα;
Ποια είδη συναντάμε σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους;
Ποιες οι προϋποθέσεις για την εμφάνιση της μούχλας και ποιες για πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις της;
Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στη μούχλα;
Πώς θα περιορίσουμε την εμφάνιση της;
Ποια είναι τα προϊόντα νέας τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση της;
Πώς μπορούμε, βιολογικά, με την χρήση αιθέριων ελαίων, να την αντιμετωπίσουμε;
https://www.youtube.com/watch?v=1kI3MTbTsVs&t=34s

ΙΠΠΟΦΑΕΣ -ΗIPPOPHAE RHAMNOIDES – SEA BUCKTHORN (video )
Σταύρου Π.Καπλάνογλου Γεωπόνου

Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη.
Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου και του Διουσκουρίδη .
Το κοινό ιπποφαές έχει πυκνά, σκληρά και πολύ ακανθώδη κλαδιά. Τα φύλλα είναι ανοιχτόχρωμα αργυροπράσινα, λογχοειδή, μήκους 3–8 cm .
Είναι φυτό, με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά. Το αρσενικό παράγει καφέ άνθη, τα οποία παράγουν γύρη προς γονιμοποίηση με τη βοήθεια του αέρα .
Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι και θρεπτικοί.
Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, δηλαδή ουσίες που μεταξύ των άλλων μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το VIDEO αρχείου που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch…

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ
Μαρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγος – Γεωπόνος
Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς με την επιστημ.ονομασία Citrus reticulata ή Κιτρέα η δικτυωτή .Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και εύκολα καταστρέφεται από το κρύο. Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, και βέβαια στην Ελλάδα.
Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους και τον παγετό θέσεις . Ευδοκιμεί σε εδάφη ουδέτερα έως αλκαλικά, γόνιμα, μέτριας σύστασης, με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και συστηματικές λιπάνσεις.
Τα μανταρίνια που προτιμούνται στην Ελλάδα είναι οι κλιμεντίνες και τα satsuma που έχουν προέλευση από την Ιαπωνία, τελευταία ζήτηση έχει και η ποικιλία tangor που είναι υβρίδιο μανταρινιάς και πορτοκαλιάς .
Οι μανταρινιές καλύπτουν έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργολίδα και ακολουθούν Άρτα, Λακωνία, Χανιά, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία κ.λπ.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μερικές ενδιαφέρουσες ποικιλίες με τα χαρακτηριστικά τους.
https://www.youtube.com/watch?v=ZSrlVDVWMMo