Αρχείο για την κατηγορία ‘Βότανα/Υπερτροφές’

Νέες παραλαβές σε αντικουνουπικά κεριά.Κεριά με έλαιο σιτρονέλλας, ελληνικής παραγωγής και εισαγόμενα.Η εικόνα ίσως περιέχει: επιδόρπιο, φαγητό και εσωτερικός χώρος  Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ -ΑΘΑΝΑΤΟΣ -ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ -ΜΑΗΣ- ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (2ον )

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ – ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ (VIDEO )

Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος -Τεχνολόγος

Ο ελίχρυσος είναι ένα εύκολο φυτό για καλλιέργεια τόσο στο χωράφι για παραγωγή αιθέριου ελαίου,όσο και σε γλάστρες η παρτέρια για διακοσμητικούς σκοπούς,ή προσωπική φαρμακευτική χρήση.

Σπέρνεται απευθείας στον αγρό αν και προτιμάται η μέθοδος της μεταφύτευσης, μόλις περάσουν και οι τελευταίες παγωνιές και η θερμοκρασία είναι πάνω από 22 – 25οC ( Μάρτιο – Απρίλιο).
Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και στις ξερές περιόδους και επιβιώνει στις ελαφριές παγωνιές και έχει μέτριες ανάγκες σε νερό.

Σε ξηρές περιόδους απαιτείται άρδευση 1-2 φορές την εβδομάδα. Είναι αρκετά ανθεκτικά στα έντομα και τις ασθένειες.

Προτιμά ηλιόλουστα μέρη μέχρι λίγη σκιά.

Προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε φτωχά εδάφη με ph 6.6 – 7.5 Συγκομίζεται όταν τα άνθη είναι ανοιχτά κατά 2/3.

https://www.youtube.com/watch?v=C44iVhDowIE

ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ -HELICHRISUM – ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ (A)

Η ιστορία του- Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον ελίχρυσο – Βοτανικά χαρακτηριστικά -Αυτοφυή είδη -Γενικές χρήσεις –

. ( video )

Της Μάρθας Καπλάνογλου, Τεχνολόγου – Γεωπόνου

\ Το ελίχρυσο είναι ένα φυτό, που θαυμάζεται για την ομορφιά του φυλλώματος του, τη λαμπερή του άνθηση και το πικάντικο άρωμά του. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae ή Compositae

Είναι ένας μικρός, φουντωτός, αειθαλής θάμνος, με εξαιρετικά ελκυστικά,λεπτά, επιμήκη, ασημένια φύλλα, με μια αίσθηση αρώματος κάρρυ.

Γηγενές της Ευρωπαϊκής ηπείρου • Φτάνει σε ύψος ως 60 εκ., και πλάτος ως 90 εκ. •

Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις Ήλιος και χρυσός, λόγω των φωτεινών κίτρινων ανθέων του.

Η χρήση του, για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είχε, μάλιστα, μελετηθεί, εκτενώς, τόσο από τον Πλίνιο, όσο και από τον Διοσκουρίδη, ενώ συχνά, κοσμούσε και αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, καθώς το είχαν συνδέσει με τους θεούς.

Μπορεί να αποτελέσει ιδανικό φυτό για διαδρόμους και χαμηλές περιφράξεις, καθώς το καλοκαίρι(Ιούλιο-Αύγουστο) φωτίζουν το χώρο, με τα κίτρινα άνθη τους και την ελκυστική μυρωδιά τους.

Πολλές φορές, μάλιστα τα άνθη του χρησιμοποιούνται και σε ανθοδέσμες, καθώς διατηρούν για πολύ καιρό τα άνθη τους.

Καθώς έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό, είναι κατάλληλο για εδάφη που είναι άνυδρα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες δημοσιεύσεις με τα αντίστοιχα βιντεάκια ,για την καλλιέργεια του,τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και τις διάφορες χρήσεις του
https://www.youtube.com/watch?v=lJcPEKSrk_w

ΙΠΠΟΦΑΕΣ -ΗIPPOPHAE RHAMNOIDES – SEA BUCKTHORN (video )
Σταύρου Π.Καπλάνογλου Γεωπόνου

Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη.
Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου και του Διουσκουρίδη .
Το κοινό ιπποφαές έχει πυκνά, σκληρά και πολύ ακανθώδη κλαδιά. Τα φύλλα είναι ανοιχτόχρωμα αργυροπράσινα, λογχοειδή, μήκους 3–8 cm .
Είναι φυτό, με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά. Το αρσενικό παράγει καφέ άνθη, τα οποία παράγουν γύρη προς γονιμοποίηση με τη βοήθεια του αέρα .
Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι και θρεπτικοί.
Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, δηλαδή ουσίες που μεταξύ των άλλων μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το VIDEO αρχείου που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch…

Ως υπερτροφές(superfoods) αποκαλούμε ορισμένα φυσικά, εδώδιμα προϊόντα, τα οποία έχουν βρεθεί ότι διαθέτουν, πέρα από διαιτητικά οφέλη και υψηλή διατροφική αξία και συμβάλλουν στην καλυτέρευση της υγείας, τόσο του σώματος, όσο και του πνεύματος. Ο όρος, βέβαια, είναι, σε μεγάλο βαθμό, εργαλείο του μάρκετινγκ, καθώς επιστημονικά, είναι μη δόκιμος όρος. Η χρήση τους, ουσιαστικά ως “φαρμάκων” της φύσης ανάγεται στους αρχαίους, ακόμα, χρόνους, σε πολλά μέρη του πλανήτη. Διαθέτουν, εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, που μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε, καλύτερα, τον οργανισμό μας, από ασθένειες και διάγουμε έναν πιο υγιή βίο. Στη σημερινή τοξική εποχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας και η γνώση του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του παρόντος να βοηθήσουν, ώστε να βελτιστοποιηθεί η απόδοσή μας και να μας προσφέρουν ευεξία. Η κατανάλωση μονάχα, αυτών των τροφών, βέβαια, δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια, αλλά πρέπει να συνδυάζεται και με μια ισορροπημένη, γενικότερα, διατροφή, όπως είναι, άλλωστε, η μεσογειακή διατροφή. Στις υπερτροφές αυτές εντάσσονται φυτά, όπως είναι το μύρτιλλο, το ιπποφαές, η αρώνια, το λαγοκέρασο, τα φραγκοστάφυλα, τα βατόμουρα, τα γκότζι μπέρι, το κράνμπερυ,η κουμαριά ,η κρανιά,τα μούρα, γνωστά και ως” φρούτα του δάσους”. Καθώς, βέβαια, μπορεί ο καρπός ή και τα φύλλα αυτών των φυτών να είναι μια υπερτροφή, η επεξεργασία τους μπορεί να μην είναι, καθώς, στο τελικό προϊόν υπάρχουν πολλά προστιθέμενα συστατικά. Γι’ αυτό τί πιο υγιεινό, από το να παράγουμε οι ίδιοι αυτούς τους θησαυρούς της φύσης;