Κατηγορίες
Τριαντάφυλλα

Τριαντάφυλλα

Τα τριαντάφυλλα θεωρούνται ως ένα από τα γένη των φυτών με την πιο μεγάλη ιστορία, περιλαμβάνοντας περίπου 500 είδη και αυτοφυείς ποικιλίες.Θεωρείται από πολλούς ως το πιο κοσμοπολίτικο φυτό καθώς μπορούμε να βρούμε πάνω από 20.000 ποικιλίες του-είναι ίσως “η βασίλισσα των λουλουδιών”.Η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου αγγίζει τα 5000 χρόνια περίπου.Η πρώτη ιστορική αναφορά γίνεται από τους Σουμέριους,στην αρχαία Μεσοποταμία.Στη αρχαία Ελλάδα αναφορές στα τριαντάφυλλα έχουμε τόσο στην Ιλιάδα, όσο και στον Ηρόδοτο.

Οι τριανταφυλλιές,ανάλογα με το είδος τους χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

α) μινιατούρες

Πολύ χαμηλής ανάπτυξης φυτά, ύψους 20-40εκ.Παράγει μικρού μεγέθους τριαντάφυλλα-4με 5 εκ.- και έχει πολύ μικρότερα φύλλα από την κλασική τριανταφυλλιά.

 

 

 

 

β) θαμνώδεις

 

Είναι το πιο συνηθισμένο είδος τριανταφυλλιάς, που καλλιεργείται στους κήπους.Στις θαμνώδεις τριανταφυλλιές μπορούμε να βρούμε ποικιλίες που :1) έχουν ύψος   1-1,2 μέτρα και παράγουν ένα άνθος ανά βλαστό, μήκουςμέχρι 1 μέτρο 2) στις πολυανθείς που φτάνουν τα 70-100 εκ. και παράγουν ένα μπουκέτο ανθέων, με πιο μικρό μέγεθος, ανά βλαστό και 3) στις τριανταφυλλιές που παράγουν μπουκέτα ανθέων, αλλά έχουν πιο σφιχτό μπουμπούκι από τις πολυανθείς και έχουν ύψος

γ) δενδρώδεις

Τριανταφυλλιές που προσφέρουν ξεχωριστή ομορφιά στον κήπο. Έχουν κορμό γύρω στο 1 μέτρα και από κει και πέρα ξεκινάει η άνθησή τους με τριαντάφυλλα και φυλλά μεσαίου μεγέθους.Οι δενδρώδεις τριανταφυλλιές δεν διαθέτουν τόση μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως οι κλασικές τριανταφυλλιές.

δ) αναρριχώμενες

Ιδανικό φυτό για να καλύψει τοίχους, φράκτες και κάγκελα και να τους ομορφύνει.Η άνθηση τους έρχεται συνήθως τη δεύτερη χρονιά και περιλαμβάνει τριαντάφυλλα μεσαίου μεγέθους. Υπάρχουν ποικιλίες, οι λεγόμενες “special”, οι οποίες διαθέτουν 4 πέταλα και έχουν συνεχή άνθηση από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και το φθνόπωρο.

ε) κλαίουσες

Είναι κι αυτές ένα είδος δενδρωδών τριανταφυλλιών με ύψος κορμού 90 -100 εκ. Η μόνη διαφορά τους με τις άλλες δενδρώδεις τριανταφυλλιές είναι ότι αυτές έχουν κλαδιά που, όταν ανθίζουν γέρνουν προς τα κάτω και αυτό δίνει την όψη της κλαίουσας.Ιδανικές για γλάστρα, αλλά και για φύτευση στον κήπο.

 

Κατηγορίες
Τριαντάφυλλα