Κατηγορίες
Ειδήσεις Ενημερώσεις

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (VIDEO)

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (VIDEO)
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγος Γεωπόνος
Πρόσφατα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσαν ανακοίνωση, επισημαίνοντας στους καλλιεργητές της Λεβάντας, ότι το εργαστήριο Βακτηριολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, διαπίστωσε την παρουσία του επιβλαβούς οργανισµού Potato stolbur phytoplasma, σε δείγματα φυτών λεβάντας
Η καταστροφική ασθένεια «stolbur», έχει αποδεκατίσει τις καλλιέργειες λεβάντας στη Γαλλία και δημιουργεί αντίστοιχες καταστάσεις στη Βουλγαρία,αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέσα.
Όμως, κάποια προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της ασθένειας και την επέκταση της προσβολής στις υπάρχουσες φυτείες .
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην εγκατάσταση των νέων φυτειών, καθώς, ένας από τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας είναι η χρήση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
Το Υπουργείο συνιστά :
1.Εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών, όσο το δυνατόν ταχύτερα μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων,
2.Εκρίζωση και καταστροφή των ζιζανίων, που αποτελούν ξενιστές του οργανισμού,
3.Αποφυγή καλλιέργειας στην περιοχή, στο μέτρο που είναι δυνατόν, άλλων ευπαθών φυτών, όπως τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς και καπνού,
4.Ψεκασμοί των φυτών με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των εντόμων φορέων του φυτοπλάσματος, ακολουθώντας τις οδηγίες του παρασκευαστή οίκου,
5. Φύτευση υγιών φυτών απαλλαγμένων από τον επιβλαβή οργανισμό,
Οι παραγωγοί λεβάντας πρέπει να φροντίζουν, κατά την προμήθεια του πολλαπλασιαστικού υλικού προς φύτευση των καλλιεργειών τους, να ζητούν από τους προμηθευτές τους τα φυτά να είναι απαλλαγμένα από το Candidatus Phytoplasma solani.
Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του κινδύνου και θέλοντας να ενημερώσουμε καλύτερα τους παραγωγούς , ανατρέξαμε στην βιβλιογραφία και το ξένο εξειδικευμένο τύπο, λαμβάνοντας δε υπόψιν και την ανακοίνωση του Υπουργείου, δημιουργήσαμε ένα μικρό βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε αμέσως μετά.
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Διάφορους εχθρούς και ασθένειες της λεβάντας
Έντομα που καταστρέφουν τις λεβάντες
Εμφάνιση μιας νέας ασθένειας στις φυτείες της λεβάντας στην Ελλάδα
Οι συνέπειες της προσβολής στην Γαλλία
Η νέα ασθένεια της λεβάντας, ο βασικός φορέας του μικροβίου και οι ξενιστές
Βιολογικός κύκλος του εντόμου
Άλλοι τρόποι προσβολής της ασθένειας
Αντιμετώπιση της προσβολής

 

Κατηγορίες
Άρθρα Ειδήσεις Ενημερώσεις Καλλωπιστικά δένδρα Καλλωπιστικοί θάμνοι

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΤΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ; Μάρθας Καπλάνογλου-Τεχνολόγου Γεωπόνου

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΤΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;
Μάρθας Καπλάνογλου-Τεχνολόγου Γεωπόνου

Η πρόσφατη τραγωδία στην Αττική δημιούργησε πολλά ερωτήματα, για τα αίτια της,αλλά και για τους λόγους της τόσο γρήγορης εξάπλωσης της. Η πύρινη λαίλαπα κατάφερε να αφανίσει σε ελάχιστο χρόνο μια ολόκληρη περιοχή, παίρνοντας μαζί της πολλές αθώες ψυχές. Πολλοί υποστήριξαν ότι ένα από τα αίτια της ήταν και η ύπαρξη των πεύκων, τόσο μέσα στον αστικό ιστό, όσο και περιμετρικά της Λεωφόρου Μαραθώνος, αλλά και στα δάση που περικλείουν την περιοχή.
Υφέρπει, λοιπόν, το ερώτημα, αν η ύπαρξη διαφορετικών φυτών θα μπορούσε να περιορίσει την καταστροφή.
Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν φυτά, τα οποία είναι άκαυστα. Μπορούν και αυτά να καούν με τη φωτιά. Υπάρχουν “πυρίμαχα” φυτά, που έχουν περισσότερη ή λιγότερη ανθεκτικότητα στη φωτιά, φυτά τα οποία είναι πιο βραδύκαυστα από ότι άλλα και φυτά τα οποία, λόγω της ικανότητας του να διατηρούν νερό, για τις ανάγκες επιβίωσής τους, στα διάφορα στελέχη τους(ρίζες, φύλλα κτλ) μπορούν να ελαττώσουν το ρυθμό καύσης τους. Αυτά δεν συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης της φωτιάς. Άν ένα φυτό μπορεί να καεί πιο γρήγορα ή πιο αργά, εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε υγρασία, από την ηλικία του, τον ολικό όγκο του, το τυχόν νεκρό υλικό, αλλά και το χημικό του περιεχόμενο.

ΠΥΡΟΦΥΤΑ
Υπάρχουν 2 βασικές μορφές πυρόφυτων: 1) τα παθητικά 2) τα ενεργητικά(πυράντοχα ή πυρόφιλα)
Τα παθητικά πυρόφυτα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και στις ίδιες τις φλόγες. Η αντοχή τους αυτή μπορεί να οφείλεται στον παχύ τους φλοιό( φελλοφόρος δρυς), στο σκληρό ξύλο τους, που τα κάνει να αναφλέγονται δύσκολα, (ίταμος και άλλες δρύες), στην υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία στο ξύλο τους ( όπως στο αλμυρίκι), αλλά και στη φύλαξη των αναπαραγωγικών τους οργάνων στο έδαφος( όπως είναι οι φτέρες και τα γεώφυτα). Περιέχουν πολλούς χυμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι λεπτόρρευστοι, σαν νερό και σχεδόν άοσμοι(παχύφυτα). Δεν έχουν ξερά μέρη. Έχουν ευλύγιστα φύλλα και χλωρά. Μάλιστα, τα γεώφυτα της Μεσογειακής πανίδας βρίσκονται σε λήθαργο την περίοδο των πυρκαγιών, επομένως, πολύ δύσκολα επηρεάζονται και από τις φωτιές.
Τα ενεργητικά πυρόφυτα έχουν λεπτά φύλλα, κλαριά με πτητικές ουσίες, ύλη που αντιστέκεται στην αποσύνθεση, νεκρά φύλλα και κλαδιά, που παραμένουν πάνω στο φυτό. Έχουν έντονη μυρωδιά, όταν συνθλίβονται, ενώ ο χυμός τους είναι παχύρρευστος, κολλώδης, με έντονη μυρωδιά. Ο κορμός τους ξεφλουδίζεται και ο φλοιός είναι ξηρός και αποσπάται εύκολα. Αυτά ενεργοποιούν τους αναπαραγωγικούς τους μηχανισμούς, αμέσως μετά τη φωτιά. Αυτό γίνεται μέσω της ριζοβλάστησης ή της πρεμνοβλάστησης, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω προστατευμένων σπόρων ή σπόρων των οποίων η φυτρωτικότητα μπορεί να ενεργοποιηθεί με τη φωτιά ή τον καπνό. Το πεύκο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ενεργητικά πυρόφυτα, αφού δεν είναι ανταγωνιστικό φυτό και έχοντας λιγότερες απαιτήσεις μπορεί να επιβιώνει και σε δύσκολες καταστάσεις.
Πρέπει να αναφερθεί και μια τρίτη κατηγορία φυτών, τα ανθρακόφυτα. Αυτά κάνουν την εμφάνιση τους, αμέσως μετά τις φωτιές και παραμένουν εκεί προσωρινά. Είναι γνωστά και ως νιτρόφυτα ή νιτρόφιλα, αποτελούμενα, κυρίως, από ψυχανθή.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς αυξάνεται όταν υπάρχει νεκρή βιομάζα ετήσιων ποωδών και φρυγάνων, αιθέρια έλαια, αρωματικές ουσίες, πτητικές ουσίες, έλαια και τερπένια. Το δάσος μπορεί να προκαλέσει και μόνο του φωτιά, για λόγους αυτοκάθαρσης και υγείας του, όταν υπάρχει πολύ νεκρό υλικό, έντομα και άλλα παράσιτα(συσσώρευση βιομάζας), που μπορεί να απειλούν την υγεία του. Επίσης, όταν υπάρχουν καχεκτικά φυτά, σε ένα μέρος, καθώς αυτά δεν λαμβάνουν το απαιτούμενο νερό, εκπέμπουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, λόγω του στρες. Το αιθυλένιο, σε υψηλές συγκεντρώσεις στον αέρα, μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μείγμα.
Όταν γίνονται μαζικές φυτεύσεις σε εργολαβικά έργα, πολύ συχνά προτείνεται το πεύκο. Το πεύκο, ενώ αποτελεί ένα πολύ ωραίο φυτό, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά καταστροφικό, σε περίπτωση φωτιάς, καθώς οι βελόνες του είναι ιδιαίτερα εύφλεκτες, ενώ τα κουκουνάρια του μπορούν να εκτοξευθούν σε μεγάλη απόσταση, δημιουργώντας νέες εστίες φωτιάς.

ΖΩΝΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Ο Αμερικάνος γεωπόνος(με εξειδίκευση στην οικολογική διαχείριση της αρχιτεκτονικής τοπίου) Douglas Kent έχει δημιούργησε ένα σύστημα φύτευσης, σε 4 ζώνες, το οποίο μπορεί να προστατεύσει το σπίτι σας, σε περίπτωση φωτιάς.

1η: Το μέρος δίπλα στο σπίτι σου- ως 9,14 μέτρα*. Είναι ιδανικό να είναι αρκετά ανοιχτό ως χώρος. Εδώ φυτεύονται φυτά, τα οποία απαιτούν πολύ νερό, τυπικά της Μεσογειακής πανίδας.
2η: Απομακρυνόμενοι από το σπίτι θα πρέπει να έχουμε φυτά, που μπορούν να σταματήσουν μια πυρκαγιά εδάφους. Από 9,14-21,64 μέτρα.
3η: Μια μεταβατική ζώνη επιβράδυνσης της φωτιάς.21,64-36,50 μ. από το σπίτι. Εδώ έχουμε φυτά, ανθεκτικά στην ξηρασία, φυτά τα οποία, δεν χρειάζονται νερό, αφού έχουν καλό ριζικό, αυτόνομο σύστημα. π.χ. ο κίστος, το οποίο χρειάζεται πότισμα, μόνο με βρόχινο νερό.
4η: Η ζώνη αυτή δεν υπάρχει, όταν υπάρχουν σπίτια δίπλα. Όταν δεν υπάρχουν είναι οι λόφοι και άλλοι ανοιχτοί φυσικοί χώροι.
* Τα μέτρα δίνονται σε αντιστοιχία με τα αντίστοιχα πόδια, που είναι η μονάδα μέτρησης στην Αμερική, π.χ. 9,14 μ.=30 πόδια
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΙΜΑΧΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δημιουργήσουν και να συντηρούν έναν ανθεκτικό στη φωτιά, κήπο, ο οποίος εξοικονομεί νερό. Χρειάζεται, σχεδόν, ένας χρόνος για να θεωρήσουμε ότι τα φυτά μας έχουν ένα καλοσχηματισμένο ριζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να τα συντηρεί.
• Επιλέξτε ποια ανθεκτικά στη φωτιά, φυτά είναι ιδανικά για την περιοχή σας και έχουν καλή αντοχή σε δύσκολες συνθήκες, ενώ βοηθούν στην επιβράδυνση στην εξάπλωσή της φωτιάς.
• Θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη προσοχή, όταν φυτεύονται κωνοφόρα φυτά. Τα δένδρα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, ειδικά όταν είναι σε νεαρή ηλικία. Καλό είναι να φυτεύονται μακριά από το σπίτι και όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, όπως συνηθίζεται, για να δημιουργηθεί φυσικός φράκτης
• Απομακρύνετε, τυχόν νεκρό υλικό
• Αντικαταστείτε τα πιο εύφλεκτα φυτά,έστω και αν έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε συνθήκες ανομβρίας
• Κλαδέψτε καλά τα φυτά σας, ειδικά τους φοίνικες
• Χρησιμοποιείστε, κατά προτίμηση οργανικά λιπάσματα. Μειώνουν την γρήγορη ανάφλεξη, σε σύγκριση με τα χημικά αζωτούχα
• Καθαρίστε το χώρο από τα αγριόχορτα
• Απομακρύνετε τυχόν σκουπίδια από τις οροφές και τις υδρορροές

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

Υπάρχει ένα πλήθος από παθητικά πυρίμαχα φυτά, το οποίο περιλαμβάνει δένδρα, θάμνους, και εποχιακά. Παρακάτω προτείνονται φυτά, τα οποία είναι ιδανικά για το Μεσογειακό κλίμα

Φυτικοί τάπητες
Λιβανόχορτο(Αγιούγκα η έρπουσα),Δηλόσπερμα, Αρκουστάφυλο, Εχεβέρια, Ψευδοφράουλα, Κεάνωθος πλαγιόκλαδος, Κεράστιο το χνουδωτό, Παγολούλουδο( Δηλόσπερμα κίτρινο), Παχύσανδρο, Φλόγα έρπουσα, Θυμάρι έρπον, Σέντουμ, Βίνκα (minor), Κονβόβουλος( Καλημέρα άγρια), Μυόπορο
Ετήσια
Αχίλλεα, Χαλαβόχορτο ή Αρμέρια, Σχοινόπρασο, Αουρίνια η βραχόφιλη, Βεργένια καρδιόφυλλη, Ηλιάνθεμο το νομισματικό, Κάρεξ, Ημεροκαλλίδα, Κορέοψη, Εουχέρια, Επιλόβιο το στενόφυλλο, Χόστα, Γεράνι, Ίριδα, Κνιφόφια(σταφυλοειδής), Οινοθήρας( του Μιζούρι), Λίνον, Λούπινο, Πενστήμων, Βυζαντινός στάχυς ή Ολύμπιος στάχυς),Λευκές παπαρούνες, Μίμουλος, Γκαζάνια
Αρκτοστάφυλλο, μικρά γαρυφαλλάκια, Λάμιο ,Σεμπρεβίβο, Βερόνικα, Σχοινόπρασο, Εχινάτσεα, Δελφίνιο, Γαϊλάρδια, Δροσάνθεμο,
Θάμνοι
Κυδωνίαστρο, Μαόνια, Δάφνη, Παχύστυμα Μυρσινίτης ( Μυρσίνη), Γωλθερία, Ροδόδενδρο Αφρικάνικο και Δυτικό, Λιγούστρο, Γιούκα , Αμπέλια, Κόρνος, Κυδωνίαστρο, Κιστος, Βιβούρνο
Σφένδαμος, Κρανιά( άγρια),Ευώνυμο, Αμελάγχιο το κληθρόφυλλο, Ολόδισκος ο δίχρωμος, Μπουντλέια, Φιλάδελφος (Φούλι), Καρυόπτερη, Ρους ή Σουμάκι , Ριβήσιο (Φραγκοστάφυλα, Μούρα κτλ.), Σπείραια, Είδη της οικογένειας των ροδωδών( π.χ. αγιοτρανταφυλλιά) Συμφορίκαρπος, Πασχαλιά, Λεβάντα, Λαγκεστρέμια, Ερυθρίνα, Καρίσσα μεγανθής, Φεϊόια, Εσκαλλόνια, Φασκομηλιά, Ελέαγνος,
Δένδρα

Λάριξ, Πεύκη η λαμπερτιανή, Πεύκη η περίστροφος, Πεύκη η βαριά, Λιβανόκεδρος ο κατανεύβν

Σφένδαμος μακρόφυλλος, κόκκινος, πλατανοειδής, Ιπποκαστανιά, Κόκκινη σκλήθρα, Κέρκις( Ανατολική κουτσουπιά), Άλνος (Σημύδα), Κρανιά της Φλόριντα, Κατάλπη, Οξιά, Φράξινος,Μελικοκκιά, Γλεδίτσια η τριάκανθος, Καρυδιά, Δρυς λευκόκαρπος, Λικυμβάρδη η στυρακοφόρος, Γυμνόκλαδος ο δίοικος, Προύμνη της Βιρτζίνια (σαν αρώνια), Είδη Malus( οικογένεια της μηλιάς), Ψευδοακακία, Σάλιξ, Κόκκινη Βελανιδιά, Λεύκα, Ιτιά, Αγριοσουρβιά, Προύνοι, Κερατόνια, Πλάτανος, Μανώλια, Τούγια, Φιλύρα, Κόρνος, Κράταιγος, Χαρουπιά, Φτελιά, Μουσμουλιά, Σκλήθρα , Καλλωπιστική δαμασκηνιά, Κουμαριά, Κουτσουπιά
Κινέζικη φιστικιά, Φρεμοντόδενδρο

Κατηγορίες
Αειφορία Ειδήσεις Ενημερώσεις Εσπεριδοειδή Τηλεοπτικές Εκπομπές

Εσπεριδοειδή* ΜΑΥΡΟΣ ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ * Aleurocanthus spiniferous * Σταύρος & Μάρθα Καπλάνογλου

Κατηγορίες
Αμπέλια Ειδήσεις Ενημερώσεις

Περιορισμοί αμπελοκαλλιέργειας οινοποιήσιμων ποικιλιών

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ Για την καλλιέργεια των οινοποιήσιμων ποικιλιών, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής. 1 Κατά την ένταξη στην ΕΟΚ και αργότερα της Ε.Ε., στην Ελλάδα μπήκαν ορισμένοι περιορισμοί στην καλλιέργεια των οινοποιήσιμων αμπελιών, με αποτέλεσμα, σήμερα, να μη επιτρέπεται να καλλιεργήσει κανείς αμπέλι για παραγωγή κρασιού, αν δεν έχει ειδική άδεια. Η άδεια αυτή χορηγείται από το Ελληνικό απόθεμα, με μεγάλους περιορισμούς, στο τέλος ή την αρχή κάθε έτους. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται καλλιέργεια έως 1 στρ. Αμπελιού, για προσωπική χρήση 2 Κυκλοφορούν στην αγορά οινοποιήσιμα κλήματα μόνον για συμπλήρωση απωλεσθέντων κλημάτων σε υπάρχουσες καλλιέργειας αμπέλου. 3 Σε κάθε περιοχή της Ελλάδος, μετά από λήψη σχετικής άδειας, μπορούν να καλλιεργηθούν συγκεκριμένες ποικιλίες, που είναι προσαρμοσμένες στις εκεί εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και εξασφαλίζουν παραγωγή οίνω,ν που έχουν τα χαρακτηριστικά των οίνων της συγκεκριμένης περιοχής 4 Σε παραγωγούς, που είχαν αμπέλια και εξασφάλισαν δικαιώματα καλλιέργειας για ορισμένα στρέμματα ,μπορούν να γίνει ανανέωση των κλημάτων τους, πάντα όμως, μέσα στα πλαίσια των ποικιλιών, που συνιστώνται για την περιοχή τους
Ποιες είναι αυτές οι ποικιλίες, για τους νομούς της Π.Ε. της Δυτ. Μακεδονίας, μαζί με ορισμένα χαρακτηριστικά τους, θα υπάρξει ενημέρωση σε επόμενη δημοσίευση.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ (2018).ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2018
Από 27 Φεβρουαρίου 2018 έως 27 Μαρτίου 2018, θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων που διαθέτει η χώρα και θα κατανεμηθούν σε επίπεδο χώρας. Eλάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο το 1στρ. Εφόσον, οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που θα υποβληθούν, υπερβαίνουν την έκταση που πρόκειται να χορηγηθεί, η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
Κριτήριο Α (3 μόρια) 1) Φυσικά πρόσωπα ηλικίας έως 40 ετών Νεοεισερχόμενοι. 2) Νομικά πρόσωπα με φυσικό πρόσωπο που εγκαθίσταται ως επικεφαλής Νεοεισερχόμενο
Κριτήριο Β (1 μόριο) Εκτάσεις, όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Ο αιτών μπορεί να έχει ή να μην έχει στην ιδιοκτησία του οινοποιήσιμα αμπέλια και δεσμεύεται (με υπεύθυνη δήλωση) να συμμορφωθεί, για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών, με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής, σε ολόκληρη την έκταση,που προορίζεται για νέα φύτευση. Τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια, που προσδιορίζονται στην εν λόγω αίτηση, βρίσκονται σε πλαγιές με αναβαθμίδες.
Κριτήριο Γ (1 μόριο) Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς. 1) περιοχές σε ορεινές εκτάσεις, σε υψόμετρο άνω των 500 μ., τουλάχιστον 2) μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Κριτήριο Δ ( Από 1,75-3,50 μόρια ) Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων. 1) διαθέτει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Σ.Δ.Ε 2016, ελάχιστη έκταση γεωργικής εκμετάλλευσης 5 στρέμματα και επιπλέον 2) έχει στην κατοχή του αμπελουργική εκμετάλλευση, με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες, ανάλογα με την έκτασή της, Για αμπελουργική εκμετάλλευση από 5 έως 20 στρ : 3,5 πόντοι. Για αμπελουργική εκμετάλλευση από 20 έως 30 στρ : 2,45 πόντοι. Για αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 30 στρ : 1,75 πόντοι.
Κριτήριο Ε (1,5 μόρια) Προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού. (Δεν ισχύει για νεοεισερχόμενους στους οποίους προστίθεται )
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Οι άδειες νέας φύτευσης ισχύουν για τρία έτη, από την ημερομηνία της χορήγησής τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Για την Π.Ε. Κοζάνης: Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, 1ος όροφος, γραφείο 24 (πρώην κτίριο Νομαρχίας) και στα τηλέφωνα 24613-51368 Περιστέρη Σταματία.
Για την Π.Ε. Καστοριάς:Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, 1ος όροφος, γραφεία 8 &13 και στα τηλέφωνα 24673-50254-245(Δημητρακοπούλου Ζαφειρία-Μοσχάκης Παναγιώτης).
Για την Π.Ε. Γρεβενών και Φλώρινας, ,αλλά και για άλλες Π.Ε., ανά την Ελλάδα, στα κατά τόπους ομοειδή γραφεία.
Αναλυτικότερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
http://www.minagric.gr/…/ag…/Ampeli/manual_fitefsis_2018.pdf

Κατηγορίες
Ειδήσεις

Νέα ποικιλία φασολιού

Νέα ποικιλία φασολιού από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής
Τεχνολογίας Γεωπονίας του Παραρτήματος της Φλώρινας.

Το τμήμα δημιούργησε μια νέα ποικιλία, την  Phaseolus vulgaris που εγγράφηκε πρόσφατα
με την επωνυμία «PRESPA» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, με διατηρητή το
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.Το νέο είδος  είναι προϊόν βελτίωσης που υλοποιήθηκε από το
Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ στη
Φλώρινα. Η ποικιλία δημιουργήθηκε με μεθόδους κλασικής βελτίωσης στα
πλαίσια εξαετούς βελτιωτικού προγράμματος είχε ως στόχο να αξιοποιήσει
το ιδιαίτερα αξιόλογο ντόπιο γενετικό υλικό φασολιού της Δυτικής
Μακεδονίας.Η ποικιλία αυτή επιλέχθηκε από την περιοχή των
Πρεσπών με κριτήριο την υψηλή παραγωγικότητα και προσαρμοστικότητα –
η οποία και μπορεί να έχει σταθερότητα στις αποδόσεις- ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλα τα
εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ντόπιων πληθυσμών φασολιού.Δημιουργοί της ποικιλίας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτ.  Μακεδονίας Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννης Τοκατλίδης.

Κατηγορίες
Ειδήσεις

Αγριόχορτα;Υπάρχει λύση!

Θέλετε να σταματήσετε να βγάζετε και να ψεκάζετε τα αγριόχορτα; Η λύση είναι ο φλοιός πεύκου

Ο φλοιός πεύκου είναι ένα από τα πιο χρήσιμα υλικά για την κηποτεχνία. Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Αν  χρησιμοποιηθεί στον κήπο μας και στις γλάστρες, από την ημέρα της τοποθέτησής του, μέσα σε ένα χρόνο περίπου, αναμένεται να σταματήσει η ανάπτυξη των ζιζανίων, δηλαδή των αγριόχορτων.
Έτσι η κουραστική δουλειά του ξεχορταριασματος και ο ψεκασμός με  χημικά για την καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται παρελθόν. Για να μην ξαναφυρτώσουν, βέβαια, αγριόχορτα  η στρώση του φλοιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά.  Επίσης το καλοκαίρι με την ζέστη δεν αφήνει να στεγνώνει εύκολα το χώμα άρα κάνουμε οικονομία και στο νερό. Πέραν αυτών των πλεονεκτημάτων του είναι και διακοσμητικός!

Κατηγορίες
Ειδήσεις

Μπουμπούκι τριαντάφυλλου από ράβδο του 1888, πρωτογενές υλικό για βιομηχανίες αρωμάτων Μπουμπούκι τριαντάφυλλου από ράβδο του 1888, πρωτογενές υλικό για βιομηχανίες αρωμάτων

Μπουμπούκι τριαντάφυλλου, που η… μοίρα του το οδήγησε από τη ράβδο που κοσμούσε το 1888 στη βουλγαρική πόλη Κιζανλίκ να βρεθεί στη δυτική επαρχία Ισπάρτα της Τουρκίας, αποτελεί τη βασική, πρωτογενή ύλη για την παραγωγή ροδέλαιου και αρωμάτων στη χώρα και το εξωτερικό.

Με το υπέροχο άρωμά του, τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και το «μερίδιο» των προτιμήσεων των καταναλωτών, το τριαντάφυλλο ή ρόδο, πρωταγωνιστεί στην τουρκική αγορά αρωμάτων.

Μάλιστα, το μπουμπούκι από τη Βουλγαρία, του οποίου ιδιοκτήτης ήταν ο Μπουφτουζάντε Ισμαήλ, αποτέλεσε και την πηγή για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με στόχο την παρασκευή αρωμάτων, που έχουν ως βάση τους τα μπουμπούκια ρόδων.

Έτσι, τα μπουμπούκια τριαντάφυλλων στην επαρχία Ισπάρτα είναι σύνηθες φαινόμενο και καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, αφού αποτελούν τη βασική ύλη για την παρασκευή ροδέλαιου και άλλων προϊόντων.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Προϊόντων από Ρόδο (Gulbirlik) της επαρχίας Ισπάρτα, Μπολάτ Τάμερ, δήλωσε ότι παγκόσμιοι γίγαντες στην αγορά αρωμάτων, όπως οι Channel, Christian Dior, Gucci, χρησιμοποιούν τα μπουμπούκια ρόδων από την Ισπάρτα ως βασική ύλη για την παραγωγή των αρωμάτων τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περίπου 150 τύποι διαφορετικών τριαντάφυλλων στον κόσμο και μέχρι σήμερα κανένα από αυτά δεν έχει το άρωμα και το ροζ χρώμα του ρόδου της Ισπάρτα.

Ο κ. Τάμερ πρόσθεσε ότι για ένα κιλό ροδέλαιου χρειάζεται περίπου 3,5 τόνους ρόδων.