Κατηγορίες
Ενημερώσεις Οπωροφόρα

ΒΥΣΣΙΝΟ -(PRUNUS CERASUS)

ΒΥΣΣΙΝΟ -(PRUNUS CERASUS)
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος -Τεχνολόγος

Tα κεράσια και τα βύσσινα έχουν κερδίσει μια θέση στο τραπέζι μας εδώ και αιώνες.
Τα βύσσινα είναι τύπος κερασιού.
Σε σύγκριση με τα γλυκά κεράσια, τα οποία τα απολαμβάνουμε φρέσκα, τα βύσσινα καταναλώνονται κυρίως αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή σε χυμό.
Ο χυμός του βύσσινου προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Prunus cerasus και συνδέεται με μια σειρά από ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία.
Φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση του ύπνου.
Μπορεί να προάγει την υγεία του εγκεφάλου.
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο.
Συμβάλει στην απώλεια βάρους.
Μειώνουν την υπέρταση
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες
Δείτε στο video που ακολουθεί τα κύρια χαρακτηριστικά ορισμένων ποικιλιών

Κατηγορίες
Ενημερώσεις Λαχανικά Οπωροφόρα

Συνιστώμενες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών για φύτευση στην Δ Μακεδονία * Μάρθα Στ. Καπλάνογλου

Κατηγορίες
Ενημερώσεις Οπωροφόρα

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγος-Γεωπόνος

ΑΜΠΑΤΕ ΦΕΤΕΛ (ABATE FETEL))
Γαλλική ποικιλία, του 1866,η οποία ονομάστηκε έτσι, από τον μοναχό Abbé Fétel, οποίος πρώτος, έφερε αχλάδια στη Γαλλία, από την Ιταλία. Έχει μεγάλο καρπό, με λεπτή φλούδα, κίτρινο-πράσινου χρώματος, με ελαφρό κοκκίνισμα, και μακρύ λαιμό. Είναι εύγευστο, με μια υπόξινη αίσθηση και λευκή, μέτρια συνεκτική και χυμώδη,αρωματική σάρκα. Ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου, με αρχές Σεπτεμβρίου και συντηρείται πολύ καλά.Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, απαιτεί βαθιά, γόνιμα εδάφη, με καλή αποστράγγιση.
ΓΟΥΙΛΛΙΑΜΣ (WILLIAMS)
Γνωστή και ως Barlett. Κωδωνοειδούς σχήματος αχλάδια, με κιτρινοπράσινο χρώμα και ορειχάλκινους μεταχρωματισμούς, μέσου ως μεγάλου μεγέθους, αχλαδόμορφα, κυδωνόμορφα, με λεπτό φλοιό.. Σάρκα ωχρά λευκή, χυμώδης και βουτυράτη. Ωριμάζει τον Αύγουστο και συντηρείται καλά. Θεωρείται ως η πιο διαδεδομένη ποικιλία στον κόσμο.
ΚΟΝΤΟΥΛΑ
Ελληνική ποικιλία, που πρωτοδημιουργήθηκε στην Κορινθία. Δένδρο μετρίου μεγέθους, πολύ παραγωγικό. Στη νεαρή του βλάστηση, μπορεί να εμφανίσει αγκάθια, που το καθιστούν δύσκολο στο αραίωμα και στη συγκομιδή.Μέτριος καρπός, με κοντό κοτσάνι, λευκή σάρκα, σαρκώδη φλοιό και χρώμα, που ποικίλλει από κοκκινωπό ως γκριζοπράσινο, που είναι και το χρώμα της παραδοσιακής κοντούλας. Ο καρπός είναι εύγευστος και αρωματικός. Ιδανικό για ορεινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Ωριμάζει στα μέσα Ιουλίου.
ΚΟΣΣΙΑ(COSCIA)
Δένδρο με μεγάλη παραγωγικότητα και μέτρια ζωηρότητα. Ένας από τους καλύτερους επικονιαστές, για όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς.Καρπός με μεσαίο μέγεθος, κωνικός, επιμήκης, με έντονο άρωμα, βουτυράτος και έντονο κίτρινο χρώμα, κατά την ωρίμανση. Στη μεριά, που βλέπει ο ήλιος, μπορεί να πάρει μια ελαφρά κόκκινη απόχρωση. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, χυμώδης, γλυκιά και ελαφρά αρωματική. Προτείνεται για ορεινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Ωριμάζει γύρω στις 6 Ιουλίου και σαν ποικιλία δεν συντηρείται πολύ καλά.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ ή ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ(SPADA)
Ελληνική ποικιλία, από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα και η πρώτη σε πωλήσεις. Δένδρο μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Έχει πολύ νόστιμο αχλάδι, μεσαίου κωδωνοειδούς μεγέθους, με πρασινοκίτρινο χρώμα,αρωματικό και βουτυράτο. Η σάρκα του είναι λευκή, πολύ χυμώδης και λίγο υπόξινη. Μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προτείνεται για ορεινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Ωριμάζει γύρω στις 25 Αυγούστου.
ΝΑΣΙ( NASCHI)
Ασιάτικη αχλαδιά,3000 ετών, στην κατηγορία των αχλαδόμηλων, με γλυκιά σάρκα,τραγανή και καρπό, καφεκίτρινου χρώματος, με μικρά σημαδάκια, σαν φακίδες που συντηρείται εύκολα. Σχετικά μικρής ανάπτυξης, ιδανικό για περιοχές, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται, καλύτερα, σε ηλιόλουστο έδαφος, πλούσιο σε μικροστοιχεία, αργιλώδες, με καλή αποστράγγιση και pH 6-7.Ωριμάζει σε 8 με 9 μήνες, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΧΟΣΟΥΙ (HOSUI)
Δένδρο μεσαίου μεγέθους, πολύ παραγωγικό, στην κατηγορία των αχλαδόμηλων .Ο καρπός του είναι κιτρινοκαφέ χρώματος, πρώιμος, γλυκός, ιδιαίτερα αρωματικός και χυμώδης.Είναι νοστιμότατος, με στρόγγυλο σχήμα μεγάλου μεγέθους, που διατηρείται για πολύ χρόνο στο ψυγείο. Απαιτεί ηλιόλουστα, αργιλώδη, με καλή αποστράγγιση εδάφη και pH 6-7. Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο.
ΠΑΣΣΑ ΚΡΑΣΣΑΝΑ
(PASSA CRASSANE) Δένδρο παραγωγικό, μέτριας ζωηρότητας και ιαπωνικής προέλευσης .Πολύ μεγάλο φρούτο,μηλόμορφο, χρυσοκάστανου χρώματος, με κηλίδες σκουριάς.Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, πολύ χυμώδης, με υπόξινη γεύση.Είναι αρωματικό και πολύ νόστιμο. Ανθεκτικό στο κρύο, αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία. Ιδιαίτερα ευαίσθητο στο βακτηριακό κάψιμο.Ωριμάζει στις αρχές Οκτωβρίου και συντηρείται πολύ καλά.
ΧΑΙΛΑΝΤ(HIGHLAND)
Αχλάδι υψηλής ποιότητας και παραγωγικότητας, που μπορεί να αποθηκευτεί ως τον Ιανουάριο.Καρπός μεγάλος, λείος, κίτρινου χρώματος, με ανοιχτό κοκκινίασμα.Η σάρκα του είναι λευκή, πολύ χυμώδης, λειώνει εύκολα και έχει γλυκιά γεύση και ελαφριά οξύτητα.Έχει μέτρια παραγωγικότητα και είναι κατάλληλο για βιομηχανική χρήση.Ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου.

Κατηγορίες
Ενημερώσεις Οπωροφόρα

Ποικιλίες μήλων

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΗΛΩΝ

Μάρθα Σ. Καπλάνογλου- Τεχνολόγος γεωπόνος

Κοινό όνομα: Μηλιά

Τάξη: Rosales

Οικ: Rosaceae

Γένος:Prunus

Είδος: Prunus domestica

Ποικιλία:Starkrimson

Κόκκινο μήλο, με πρόγονο την ποικιλία Red Delicious. Διαθέτει τραγανή, γεμάτη σάρκα, πολύ γλυκιά και αρκετά ζουμερή. Προέρχεται από τις Η.Π.Α., όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το 1870. Η περίοδος άνθησής του είναι μετά της 15 Απριλίου. Είναι ιδιαίτερα παραγωγικό μήλο και προτιμάται από τους παραγωγούς, λόγω της υψηλής απόδοσής του. Ιδανική ποικιλία για χυμούς και πουρέ μήλου και μπορεί να διατηρηθεί, κομμένο σε φέτες στην κατάψυξη.

Χαρακτηριστικά:

Χρώμα άνθους

Λευκό

Εποχή άνθησης

Μετά τις 15 Απριλίου

Χρώμα καρπού

Κόκκινο

Μέγεθος καρπού

Μέτριο- Μεγάλο

Γονιμοποίηση

Χρειάζεται

Συγκομιδή

Τέλος Σεπτεμβρίου

Ήλιος/Σκίαση

Πλήρης ηλιοφάνεια

Έδαφος

Γόνιμο, βαθύ. Όχι σε ασβεστούχα εδάφη

Υγρασία εδάφους

Καλή αποστράγγιση

pH εδάφους

6-7

Γεύση

Γλυκιά

Σύσταση

Σφιχτή

Χρόνια για συγκομιδή

4-8

Κλίμα

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς. Ευπάθεια στα υδροσταγονίδια της θάλασσας

Κοινό όνομα: Μηλιά

Τάξη: Rosales

Οικ: Rosaceae

Γένος:Prunus

Είδος: Prunus domestica

Ποικιλία:Fuji

Κόκκινο-κίτρινο μήλο, διασταύρωση των ποικιλιών Red delicious και Rall’s Janet. Προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου δημιουργήθηκε το 1962.Τρώγεται, συνήθως, φρέσκο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική. Έχει λευκή σάρκα και δυνατή, χυμώδη και τραγανή γεύση. Είναι χαμηλό σε οξύτητα, ενώ η γεύση του μπορεί να είναι ελαφρά γλυκόξινη. Αποτελεί ένα από τα μήλα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στην ελληνική αγορά και μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στα ψυγεία.

Χρώμα άνθους

Λευκό

Εποχή άνθησης

Μέτα τις 15 Απριλίου

Χρώμα καρπού

Ανοιχτό κόκκινο, με κίτρινο, με κόκκινες, κάθετες ρίγες

Μέγεθος καρπού

Μέτριο- Μεγάλο

Γονιμοποίηση

Χρειάζεται

Συγκομιδή

Τέλος Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου

Ήλιος/Σκίαση

Πλήρης ηλιοφάνεια

Έδαφος

Γόνιμο, βαθύ. Όχι σε ασβεστούχα εδάφη

Υγρασία εδάφους

Καλή αποστράγγιση

pH εδάφους

6-7

Γεύση

Γλυκιά,γλυκόξινη

Σύσταση

Σφιχτή, τραγανή, χυμώδης

Χρόνια για συγκομιδή

2-5

Κλίμα

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς. Ευπάθεια στα υδροσταγονίδια της θάλασσας

Κατηγορίες
Οπωροφόρα

Ελιά

Το παραδοσιακό ελληνικό δένδρο, που μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές με σχετικα ήπιο κλίμα.Είναι φυτό που μπορεί να παγώσει αν η θερμοκρασία πέσει κάτω του μηδενός.Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εντελώς άγονα εδάφη.

Διαθέσιμες ποικιλίες:

Κορωνέϊκη=Λαδοελιά

Χονδροελιά Χαλκιδικής=Λαδοελιά, αλλά και για βρώση

Μεγάρων=βρώσιμη ελιά

Ισπανική ποικιλία= Λίγο πιο ανθεκτική στο κρύο.

Κατηγορίες
Οπωροφόρα

Μούσμουλο

Δένδρο με μέτριους καρπούς, πορτοκαλί χρώματος και υπόξινης γεύσης.Είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και ιδανικό για μη γόνιμα εδάφη.Μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Αφού ωριμάσουν σε αποθήκες, είναι έτοιμοι να καταναλωθούν μετά από μερικές εβδομάδες.


ΦΥΣΤΙΚΙΑ

 

 

Κατηγορίες
Οπωροφόρα

Ακτινίδιο

Απαιτεί ελαφρά εδάφη, χωρίς πολύ ασβέστιο.Για να έχουμε καρπούς πρέπει να υπάρχουν τόσο αρσενικά , όσο και θηλυκά φυτά, για να γίνει η γονιμοποίηση.Στα 9 φυτά το ένα, τουλάχιστον πρέπει να είναι αρσενικό.Μεγάλος καρπός με καφέ φλοιό και πράσινη γλυκιά σάρκα.

Κατηγορίες
Οπωροφόρα

Καρύδια

ΚΑΡΥΔΙΑ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ

Θεωρείται από τις καλύτερες για φύτευση σε ορεινά εδάφη, γιατί έχει σχετικά όψιμη βλάστηση, οπότε δεν μπορεί να επηρεαστεί από όψιμους παγετούς.Κάνει μεγάλο καρπό, πολύ καλής ποιότητας και γεύσης.

 

Κατηγορίες
Οπωροφόρα

Νεκταρίνια

ΡΕΝΤ ΓΚΟΛΝΤ(RED GOLD)

Καρπός μεγάλος, με εξαιρετικό κόκκινο χρώμα και γεύση.Νεκταρίνι άριστης ποιότητας, όψιμο.Η σάρκα του είναι κίτρινη και σφιχτή.Δεν σκάει και έχει καλό μέγεθος, αν αραιωθεί σωστά.Πάρα πολύ παραγωγικό, που μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ψυγεία.Ωριμάζει στο τέλος Ιουλίου.

ΒΕΝΟΥΣ(VENUS)

Πολύ παραγωγικό δένδρο.Καρπός ωοειδής και μακρύς, με έντονο κόκκινο χρώμα.Ανθεκτικό στις  κατεργασίες, αλλά όχι τόσο καλό για συντήρηση.Ωριμάζει αρχές Αυγούστου.

Κατηγορίες
Οπωροφόρα

Ακτινίδιο

  • http://www.youtube.com/watch?v=O6C8xQMu8nY