Κατηγορίες
Αναρριχώμενα φυτά Ενημερώσεις Τηλεοπτικές Εκπομπές

Φυτά για αναρρίχηση και πέργολες

Κατηγορίες
Αναρριχώμενα φυτά

Αγιόκλημα Ιαπωνικό(Lonicera japonica)

Αναρριχώμενο φυτό, αειθαλές, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος από 8-12 μέτρα. Συνεχής άνθηση από άνοιξη εώς Οκτώβριο, με λευκά λουλούδια στην αρχή της άνθησης, τα οποία αργότερα είναι κίτρινα και αρωματικά. Ιδανικό για ημισκιερές τοποθεσίες.

 

 

 

 

Βιγόνια μεγανθής (Bignonia grandiflora συν. Campsis chinensis)

Φυλλοβόλος, αναρριχώμενος θάμνος με γρήγορη ανάπτυξη, που ανθίζει Ιούνιο- Σεπτέμβριο, με άνθη σωληνοειδή, χρώματος πορτοκαλοκόκκινου. Κατάλληλο για φράκτες και ανθεκτικό στο κρύο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βίνκα(Vinka magor)

Είναι ένα εδαφοκαλυπτικό φυτό, το οποίο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αναρριχώμενο, αν βρει μέρος να αγκιστρωθεί. Έχει μεγάλα ή μικρά πράσινα φύλλα, ανάλογα με την ποικιλία, ενώ η ποικιλία Variegata , έχει ανοιχτά πράσινα φύλλα με λευκό φινίρισμα.Είναι σκληρό φυτό, τόσο στη ζέστη, όσο και στο κρύο, αλλά το καλοκαίρι απαιτεί λίγο πιο συχνά ποτίσματα.Όταν ανθίζει, δίνει ένα μικρό τμωβ λουλούδι.Ανθίζει συνέχεια από την άνοιξη εώς τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

 

Βουκαμβίλια αξιοθέατος ( Bougainvillea spectabilis)

Αναρριχώμενος θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης με κλαδιά αγκαθωτά και ύψος έως 10 μέτρα.Συνεχής άνθηση από Μάιο-Νοέμβριο με μικρά λευκά άνθη, περιβαλλόμενα από εντυπωσιακά βράκτια φύλλα διάφορων χρωματισμών( κόκκινα, λευκά, ροζ, φούξια, κίτρινα, πορτοκαλί κλπ.), ανάλογα με την ποικιλία. Είναι ευαίσθητη στο κρύο και προτιμά ηλιόλουστα μέρη.

 

 

 

Βουκαμβίλια λέια(Μοβ) [Bougainvillea glabra var. Sanderiana(Alexandra) ]

Αναρριχώμενος θάμνος, ημιαειθαλής με γρήγορη ανάπτυξη, αγκαθωτά κλαδιά και ύψος από 5-8 μέτρα. Τα βάκτρια φύλλα του είναι χρώματος μοβ. Είναι ευαίσθητο στο κρύο και προτιμά τις ηλιόλουστες τοποθεσίες.

 

 

 

Γιασεμί Αζόρων(Γιαπωνέζικο, Αράπικο)[ Jasminum azorucum]

Αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος που φθάνει 3-4 μέτρα ύψος και ανθίζει συνέχεια από Ιούνιο-Οκτώβριο με λευκά άνθη με έντονο άρωμα.Φυτό ανθεκτικό στο κρύο(-5) και κατάλληλο για ημισκιερές θέσεις.

 

 

 

Γιασεμί γυμνανθές(Κίτρινο)[Jasminum nudiflorum]

Θάμνος αναρριχώμενος, φυλλοβόλος με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος απο 2-4 μέτρα. Τα λουλούδια του εμφανίζονται πριν το φύλλωμα γι’α υτό και ονομάζεται γυμνανθές.Αντέχει στο ψύχος, στην ξηρασία και είναι κατάλληλο για σκιαζόμενες θέσεις.

 

Γιασεμί μεγανθές( Χιώτικο)[ Jasminum grandiflorum]

Αειθαλής (σε ζεστά κλίματα) ή φυλλοβόλος ( σε πιο ψυχρά)αναρριχώμενος θάμνος, που φτάνει μέχρι και τα 5 μέτρα ύψος. Συνεχής άνθηση από Ιούνιο έως Δεκέμβριο, με λευκά αρωματικά άνθη. Όχι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο, που προτιμά τις προσήλιες τοποθεσίες.

 

 

 

 

 

 

Γιασεμί χαμηλό (jasminum humile)

Αναρριχώμενος, αειθαλής θάμνος από 1-4 μέτρα και άνθηση από Ιούνιο-Αύγουστο, με μικρά αρωματικά άνθη. Φυτό ανθεκτικό στο κρύο.

 

 

 

 

 

Γλυτσίνια( Wisteria sinensis)

Αναρριχώμενος, φυλλοβόλος θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη, που μπορεί να φθάσει πάνω από 10-15 μ. ύψος. Ανθίζει την άνοιξη, πριν την έκπτυξη των φύλλων, με χρώμα μωβ, μπλε ή λευκό, σε κρεμαστές επάκριες ταξιανθίες.Ανθεκτικό στο ψύχος και ευαίσθητο σε ασβεστώδη εδάφη.Κατάλληλο για πέργκολες, κάλυψη τοίχων και για ημισκιερές θέσεις.

 

 

 

Διπλαδένια(Dipladenia sp.)

Αναρριχώμενος, φυλλοβολός θάμνος με ανθοφοριά από Ιούνιο έως Αύγουστο.Έχει ωοειδή, δερματώδη φύλλα, που βγαίνουν πριν τα άνθη. Τα άνθη του είναι χωνοειδή, σε μια ποικιλία χρωμάτων.Φυτό ευαίσθητο στο κρύο.Έχει ανάγκη από ένα μέρος φωτεινό, όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο, με πολλή υγρασία.

 

 

 

Κληματίδα(Clematis)

Φυλλοβόλο, πλατύφυλλο, αναρριχώμενο φυτό με πράσινα φύλλα και άνθηση το καλοκαίρι.Απαιτεί, νωπά, χουμώδη εδάφη και θέσεις με άμεσο ήλιο.Το έδαφος του είναι καλό να είναι συνέχεια υγρό.Βγάζει μεγάλα άνθη σε μπλε, ροζ ή μωβ χρώμα.Τα φύλλα χωρίζονται σε μικρότερα φυλλαράκια και σε μικρές σγουρές κλιματίδες, που υποστηρίζουν τη δομή του, καθώς αυτό αναπτσσεται.Είναι ασβεστόφιλο φυτό, αλλά δεν είναι ανθεκτικό σε όξινα εδάφη.

 

 

Κισσός(Hedera sp)

Αναρριχώμενο, αειθαλές φυτό, με ύψος μέχρι και 30μ., με μικρά κιτρινοπράσινα, ασήμαντα άνθη.Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, το κρύο και την ατμοσφαιρική ρύπανση.Καταλλήλο για σκιαζόμενες, αλλά και ηλιόλουστες θέσεις.Με πολύ μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη.

Ποικιλίες:

Hedera helix var. tricolor:Πανασέ, με φύλλα μικρά, πράσινα στο εσωτερικό και λευκά-κρέμ στην περιφέρεια.

Hedera canariensis: Φύλλα, μεγάλα, βαθυπράσινα, γυαλιστερά, που το χειμώνα παίρνουν πένα χαλκοπράσινο χρώμα.

Hedera colchica var. marmorata aurea:Πανασέ, με μεγάλα, πράσινα στην περιφέρεια και κίτρινα στο κέντρο φύλλα.

Παρθενοκισσός ο πεντάφυλλος(αμπέλοψη)[ Parthenocissus quinquefolia]

Αναρριχώμενος φυλλοβόλος θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει τα 20μ. ύψος. Φύλλα σύνθετα, πεντάλοβα.Το φθινόπωρο τα φύλλα κοκκινίζουν.Φέρει έλικες που καταλήγουν σε βεντούζες.Είναι κατάλληλο για  πέργκολες και κάλυψη τοίχων.Ανθεκτικό στο κρύο, στη σκιά και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Παρθενοκισσός ο τρίλοβος( P. tricuspidata συν. Ampelopsis veitcii)

Αναρριχώμενος, φυλλοβόλος θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη, που φτάνει μέχρι και 15μ. ύψος.Έχει λεπτά, αρθρωτά στελέχη, που φέρουν πλήθος μικρούς έλικες με “βεντούζες” στις άκρες τους. Τα φύλλα του είναι τρίλοβα και  φωτεινά.Ανθεκτικό στο κρύο, στη σκιά και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Παρθενοκισσός-Σβάιτς(Parthenocissus)

Αναρριχώμενος, φυλλοβόλος θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει τα 20μ. ύψος.Έχει ιδιαίτερη διακοσμητική αξία, χάρη στο έντονο κόκκινο χρώμα που παίρνει το φύλλωμά του το φθνόπωρο.Αναπτύσσεται σε μέτρια υγρά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Είναι πολύ ανθεκτικό στο ψύχος.

Ρυγχόσπερμο(Rhyncospermum[Trachelospermum] jasminoides)

Αναρριχώμενος, αειθαλής θάμνος, αργής ανάπτυξης, που φθάνει τα 7-8μ. ύψος.Τα φύλλα του είναι ωοειδή, δερματώδη, βαθυπρ΄σινα που προς τα τέλη του φθινοπώρου παίρνουν ένα κοκκινωπό χρώμα. Τα άνθη του είναι λευκά, άφθονα και πολύ αρωματικά, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφρά όξινα και καλά αποστραγγιζόμενα.Κατάλληλο για ημισκιερές θέσεις και ψυχρά εδάφη.