Κατηγορίες
Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου


Ανανάς (Ananas Comusus “Variegatus”)

Είναι ο ανανάς που καλλιεργείται στις τροπικές περιοχές για το υπέροχο φρούτο.Έχει πράσινα φύλλα με επιμήκεις κίτρινες-κρεμ γραμμώσεις στις παρυφές και κόκκινα αγκαθωτά βράκτεια. Θέλει θερμό και φωτεινό περιβάλλον και άφθονο νερό.

Ανθούριο(Anthurium Scherzerianum)

Φυτό με σκουροπράσινα λογχοειδή φύλλα, περίπου 30εκ. Έχει καρδιόσχημη σπάθη 8-10εκ., με χρώμα κόκκινο, ροζ, κίτρινο, ανάλογα την ποικιλία.Θέλει φωτεινούς χώρους, θερμούς και πολύ υγρούς, χωρίς να αφήσουμε το νερό να λιμνάζει.

Αράχνη, Σπαράγγι(Asparagus Plumosus)

Έχει λεπτό πράσινο φύλλωμα και αναρριχώμενα, νηματοειδή κλαδώδια, που φθάνουν τα 3μ. ύψος. Χρειάζεται συχνό πότισμα το καλοκαίρι και ημισκιερό περιβάλλον.

Ασπιδίστρα( Aspidistra lurida ( elatior))

Έχει σκουροπράσινα ωοειδή -λογχοειδή φύλλα, μήκους μέχρι 50εκ., έμμισχα. Η “ποικιλόχρωμη” έχει άσπρες επιμήκεις ραβδώσεις στα φύλλα. Είναι ανθεκτικά φυτά εύκολης καλλιέργειας. Αντέχουν αυξομειώσεις θερμοκρασίας, ξηρό και μολυσμένο περιβάλλον και χαμηλό φωτισμό.

Βιγόνια (Begonia Rex)

Υπάρχουν πολλά υβρίδια με διάφορα έντονα χρώματα σε ζώνες και ποικίλα σχέδια. Θέλει σκιερούς χώρους. Το βρέξιμο στα φύλλα, κατά το πότισμα είναι καλό να αποφεύγεται.

Βριέσια(Vriesia Splendens)

Έχει ταινιοειδή πράσινα φύλλα, με εγκάρσιες σκούρες γραμμώσεις.Παρουσιάζουν όμορφες ταξιανθίες, όρθιες, μήκους 40εκ., με κόκκινα βράκτεια.Θέλει  υγρό περιβάλλον με ελαφρά σκιά και άφθονο πότισμα τους θερινούς μήνες.

Καλάδιο(Caladium Bicolor)

Φυτό με κονδυλώδες ρίζωμα και καθόλου κορμό, με ωραιότατα καρδιόσχημα φύλλα με έντονες νευρώσεις και αποχρώσεις του άσπρου και κόκκινου. Υπάρχουν πολλά υβρίδια.Χρειάζονται συνεχές πότισμα κατά την περίοδο της βλάστησης.

Καλαθέα(Calathea Makoyana)

Έχει φύλλα επιμήκη, ωοειδή 15-20 εκ. Στο πάνω μέρος είναι ανοιχτοπράσινα-αργυρόχρωμα με σκουροπράσινες παρυφές και μεγάλες ωοειδείς κηλίδες, κατά μήκος των νευρώσεων.Στην κάτω επιφάνεια του φύλλου οι παρυφές και οι κηλίδες παρουσιάζονται σκουροκόκκινες.Ευδοκιμεί σε λιγότερο φωτεινό μέρος.Το χώμα πρέπει να είναι σταθερά υγρό.

 

Κλίβια(Clivia Miniata)

Έχει σκουροπράσινα ταινιοειδή μακριά φύλλα, κυρτά προς τα έξω και χωνοειδή πορτοκαλοκόκκινα λουλούδια από άνοιξη μέχρι τέλος καλοκαιριού, σε ομάδες των 10 ή περισσότερων επάνω σε ανθοφόρα στελέχη. Πρέπει να ποτίζεται ελαφρά και μόνο το καλοκαίρι. Δεν θέλει έκθεση στον ήλιο.

Κρότων(Codiaeum Croton Variegatum)

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, όλες με ωραίο φύλλωμα, ποικιλόχρωμο, πράσινο, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί και αποχρώσεις.Προσαρμόζονται εύκολα και φοβούνται τα ρεύματα αέρος.

Διζυγοθήκη(Dizygotheca(Aralia)Elegantissima)

Έχει παλαμοειδή φύλλα, αποτελούμενα από 7-10 ευθύγραμμα φυλλάρια, μήκους περίπου 10 εκ. και πλάτους 1 εκ., με οδοντωτές παρυφές.Στην αρχή, τα φύλλα έχουν κόκκινο-χάλκινο χρώμα και στη συνέχεια γίνονται σκουροπράσινα. Θέλει έντονα φωτεινή θέση, μακριά από τις ακτίνες του ήλιου.

Δράκαινα(Dracaena)

Φυτό που θέλει  φωτεινούς χώρους, αλλά όχι άμεση έκθεση στον ήλιο.Μπορεί να αντέξει και στην σκιά.Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζεται συχνά και άφθονα.

-Deremensis

Έχει στενά, πράσινα φύλλα, μήκους 40-50 εκ..Η ποικιλία “Warnecki” έχει πράσινες παρυφές και λευκό  αργυρόχρωμο κέντρο, πιο πλατιά φύλλα, με πράσινο χρώμα.

-Fragrans[Φυτό της ευτυχίας]

Όμοιο με το προηγούμενο, με πιο μακριά και πιο πλατιά φύλλα, με πράσινο χρώμα. Η ποικιλία “Massangeana” έχει διαμήκεις κίτρινες και ανοιχτόχρωμες γραμμώσεις.

-Marginata

Έχει λεπτά φύλλα, πιο στενά από της Der., μήκους 35-40 εκ., με πράσινο χρώμα και ελαφρές κόκκινες παρυφές.Η ποικιλία “Tricolore” έχει φύλλα με πράσινο, λευκό και κόκκινο χρώμα.

Sanderiana

Έχει ωοειδή, λογχοειδή, πράσινα φύλλα, με άσπρες-κρεμ γραμμώσεις.

 

Αλεξανδρινό (Poinsettia)

Χαρακτηριστική κίτρινη ταξιανθία, που ανθοφορεί Νοέμβριο-Φεβρουάριο και περικλείεται από πολυάριθμα λογχοειδή, ωοειδή, σκουροκόκκινα βράκτεια μήκους 15 εκ. Κατά την ανθοφορία θέλει κανονικό πότισμα, ανά 2-3 μέρες.Φοβάται τα ρεύματα αέρος και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Φατσεδέρα(X Fatsederia)

Έχει παλαμοειδή, γυαλιστερά, σκουροπράσινα φύλλα.Είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης του είδους Fatsia japonica”Moseri” και του Hedera Helix”Hibernica”. Θέλει δροσερούς και φωτεινούς χώρους.

Φάτσια Αράλια(Fatsia Aralia)

Κατάλληλο για δροσερούς και σκιερούς χώρους.Ποτίζετε κανονικά, μειώνοντας την ποσότητα το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Φίκος(Ficus)

Προτιμά φωτεινούς χώρους, προστατευμένους από τις ηλιακές ακτίνες. Ποτίζεται με αφθονία τους ζεστούς μήνες και λιγότερο σε άλλες περιόδους.Καλό είναι να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρος.

-Μπένζαμιν(benjamina)

Έχει πράσινα, δερματώδη, ελλειπτικά φύλλα, με μυτερή άκρη, μήκους 8-12εκ. Η ποικιλία “Starlight” έχει άσπρα ακανόνιστα τμήματα στα φύλλα.

-Ελάστικα(elastica decora)

Έχει ωοειδή, σκουροπράσινα, δερματώδη φύλλα, μήκους 20-30εκ.Υπάρχουν επίσης ποικιλές με άσπρα-κρεμ τμήματα στα φύλλα.

-Λυράτα(lyrata[pandurata])

Έχει μεγάλα φύλλα με ωραίο σκουροπράσινο, γυαλιστερό χρώμα, με ωοειδές επίμηκες σχήμα και κυματοειδείς παρυφές.

Γκουζμάνια(Guzmania Lingulata)

Έχει στενά,γυαλιστερά, έντονα πράσινα φύλλα, μήκους μέχρι 40εκ. και ζωηρόχρωμα βράκτεια.Θέλει άφθονα ποτίσματα την ανοιξιάτικη και θερινή περίοδο.

Κέντια(Kentia Forsteriana)

Γνωστό και ως Χοβέα.Πολύ διαδεδομένο φυτό εσωτερικού χώρου για το διακοσμητικό φύλλωμα και την χαριτωμένη και κομψή εμφάνιση. ΄Εχει  επικλινή φύλλα μήκους πάνω από 1μ.Θέλει πολύ φωτεινό περιβάλλον και άφθονα ποτίσματα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Νοερεγκέλια(Neoregelia[Nidularium])

Έχει ταινιοειδή φύλλα με κίτρινες γραμμώσεις και κόκκινα πορφυρά βράκτεια.Θέλει θερμό και υγρό περιβάλλον.Χρειάζεται συχνά ποτίσματα.

Πεπερόμια(Peperomia)

-argyreia

Έχει ωοειδή φύλλα μήκους 10εκ., με ασημογκρίζο χρώμα και βαθυπράσινες  γραμμώσεις κατα μήκος των νευρώσεων.Αντέχει στην ξηρή ατμόσφαιρα και δεν χρειάζεται πολύ νερό.

-caperata

Έχει καρδιόσχημα, σκουροπράσινα φύλλα, ρυτιδωμένα και ανάγλυφα.

Φιλόδενδρο(Philodendron)

-erubescens

Έχει καρδιόσχημα, βελοειδή, σκουροπράσινα φύλλα, μήκους 20-25εκ. Θέλει περιβάλλον φωτεινό, αλλά όχι άμεσες ηλιακές ακτίνες.Χρειάζεται συχνά ποτίσματα, μα υποφέρει στην κατακράτηση νερού.Αντέχει μέχρι την θερμοκρασία των 5-6 C.

-pertusum[Monstera deliciosa]

Έχει καρδιόσχημα, πράσινα φύλλα, με συνεχείς παρυφές σε νεαρή ηλικία.Στη συνέχεια έχουμε κομμένες παρυφές και επιμήκη ανοίγματα.Ευδοκιμεί σε σκιερά μέρη και  θέλει συχνά ποτίσματα.

-scandens

‘Εχεο καρδιόσχημα σκουροπράινα φύλλα. είναι φυτό εύκολης καλλιέργειας, που αντέχει στην ρύπανση.Θέλει συχνά ποτίσματα.

Πόθος(Pothos Aureus[Scidapsus])

Είναι ο κοινός πόθος με τα καρδιόσχημα πράσινα φύλλα με τα κίτρινα στίγματα.Θέλει φως, αλλά όχι άμεσο.Χρειάζεται λίγο πότισμα και  πρέπει να αποφεύγεται η κατακράτηση νερού.

Σανσεβέρια(Sansevieria Trifasciata Laurentii)

Έχει όρθια, σαρκώδη φύλλα, μήκους 1μ., πράσινα με εγκάρσιες βαθυπράσινες γραμμώσεις και κίτρινες παρυφές.Αντέχει στην παρατεταμένη ξηρασία, αλλά όχι στην υπερβολική υγρασία.Τα ποτίσματα γίνονται κάθε δεκαπενθήμερο ή περισσότερο.Αντέχει στο φως, αλλά και στη σκιά.

Σεφλέρα (Schefflera Actinophylla)

Έχει ανοιχτοπράσινα, γυαλιστερά, ωοειδή-επιμήκη φύλλα, σύνθετα σε ομάδες των 5.Αναπτύσσεται πολύ αργά.Θέλει υγρό και φωτεινό περιβάλλον, ειδικά τον χειμώνα, αλλά μακριά από τις άμεσες ηλιακές ακτίνες.

Σπαθύφυλλο(Spathyphillum Wallissi)

Έχει λογχοειδή, γυαλιστερά φύλλα με ωραίο ζωντανό πράσινο χρώμα.Από Μάϊο μέχρι Αύγουστο παράφει σπάδικες με λευκές σπάθες σαν του Ανθούριου.Θέλει ζεστό και υγρό περιβάλλον και άφθονα ποτίσματα τους ζεστούς μήνες.

Χλωρόφυτο(Chlorophytum Comosum “Variegatum”)

Έχει επιμήκη φύλλα μήκους 30εκ., με χρώμα ανοιχτοπράσινο και άσπρες γραμμώσεις, μάλλον ακανόνιστες, σ’ όλο το μήκος του φύλλου.Ζητά φωτεινές θέσεις όπου δεν υπάρχουν ρεύματα αέρος και αντέχει στην ξηρή ατμόσφαιρα των σπιτιών.