Κατηγορίες
Φοινικοειδή

ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΗ

Γιούκα(Yucca)

Αειθαλή, ευαίσθητα ή ανθεκτικά, μακρόβια και εύρωστα φυτά, με δερματώδη και λογχοειδή φύλλα, που συνήθως καταλήγουν σε αγκάθια. Από το κέντρο των φύλλων που σχηματίζουν θύσανο, με ή χωρίς κορμό, βγαίνουν οι ταξιανθίες με κωδωοειδή λουλούδια.

  • gloriosaΈχει τα πιο όμορφα φύλλα, κοντό κορμό και λευκά λουλούδια, με ελαφρά ροζ απόχρωση, εξωτερικά των πετάλων.

Κύκας(Cycas Revoluta)

Αν και δεν ανήκει στα φοινικοειδή,αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σαν “όμοιο με φοίνικα”, καθώς έχει ένα μόνο σημείο ανάπτυξης στο κέντρο και στην κορυφή του κορμού.Γι αυτό και την περιγράφουμε εδώ. Το φυτό αυτό έχει κορμό,που μπορεί να φτάσει τα 3μ. Και είναι δυνατός, όρθιος, και συνήθως δεν είναι διακλαδισμένος. Συχνά, συναντάται με 2 ή περισσοτέρους κορμούς, που ξεκινούν από τη βάση με διαφορετικό ύψος και διάμετρο. Τα φύλλα φτάνουν σε μήκος το 1,5 μήκος, ξεκινούν από την κορυφή του κορμού με ημιόρθια φορά, αλαφρά καμπυλωτά τα κεντρικά, σχεδόν οριζόντια τα εξωτερικά.Είναι πράσινα, ίσια, φωτεινά, μυτερά και έχουν αντίθετα φυλλάρια, τα οποία χωρίζονται από μια εμφανέστατη διαμήκη μεμβράνη.Είναι αρκετά σκληρό φυτό και μπορεί να αντέξει και στο κρύο, αρκεί να μην είναι παρατεταμένο. Είναι και αντικείμενο συλλεκτών και το μόνο που πωλείται με το βάρος του.

Πιτσάρδια

Φοίνικας(Phoenix)

Γένος που από 17 είδη φοινικοειδών, με μακριά, χτενοειδή φύλλα.Τα πιο διαδεδομένα στο μεσογειακό κλίμα είναι ο Φ. Canariensis και ο Φ. Dactylifera. Πέρα από τα αισθητικά στοιχεία, όπως η μεγαλοπρέπεια του φυλλώματος και η αρμονική ταλάντευση των φύλλων, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και προσαρμοζόμενα σε αντίξοες συνθήκες των παραλιακών περιοχών, όπως ο αέρας, η ξηρασία, η αμμώδης και άνυδρη φύση του εδάφους. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο κρύο και επιβιώνουν μονάχα σε θερμοκρασίες έως -6 C, χωρίς ζημιές.

  • CanariensisΜεγάλη ευρωστίας φυτό, που μπορεί να φτάσει τα 20μ. ύψος.Έχει πολύ πλατύ φύλλωμα και κορμό, με περιφέρεια μέχρι 1,50 μ.Τα φύλλα του είναι φτερώδη, χτενοειδή, κατερχόμενα, τοξοειδή, μήκους 5-6μ., σύνθετα από 150-200 μυτερά φυλλάρια.Έχει μικρά σκουροκίτρινα λουλούδια σε κρεμαστές ταξιανθίες μήκους και πάνω από 1μ., που ανθίζουν τον Απρίλιο και ωοειδείς καρπούς, που μοιάζουν με χουρμάδες, μελανοκίτρινους, μήκους 2,5εκ., που ωριμάζουν σε θερμά κλίματα.

Χαμαίρωπας εξέλσα, Τραχύκαρπος(Trachycarpus fortunei)

Είναι το πιο ανθεκτικό φοινικοειδές που εξαπλώθηκε και ζει στους κήπους πολύ βόρειων κλιμάτων , με δριμύ χειμώνα.Χαρακτηρίζεται από έναν μοναχικό κεντρικό κορμό, που δεν διακλαδίζεται και δεν βλασταίνει στη βάση, με ύψος 10-15μ., με μίσχους των φύλλων ελάχιστα ή καθόλου αγκαθωτούς. Τα φύλλα δημιουργούν μια πλούσια τούφα στην κορυφή και είναι φωτεινά σκουροπράσινα επάνω, ανοιχτώχρωμα και σταχτωτά από κάτω. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, εκτός από τα αργιλώδη και τα πιο συμπαγή.

Χαμαίρωπας(Νάνος φοίνικας)[Chamaerops Humilis]

Ανεξάρτητα από την ονομασία του, μπορεί να φθάσει τα 3-5 μ. ύψος. Είναι το μοναδικό αυτοφυές φοινικοειδές της Ευρώπης.Έχει σχεδόν πάντα πολλαπλούς κορμούς διαφόρων υψών, που καλύπτονται από μαύρες τρχοειδείς ίνες και τελειώνουν με σκουροπράσινα φύλλα σαν βεντάλιες, με οδοντωτούς μίσχους. Τα άνθη του είναι κίτρινα, σε τσαμπιά και οι καρποί του γκρι-μπλε στο μέγεθος του μπιζελιού.