Κατηγορίες
Αρωματικά φυτά

Αρωματικά φυτά-Βότανα

Αλόη(Aloe vera): Είναι γνωστή και ως  φαρμακευτική αλόη και είναι ένα είδος εύχυμου φυτού.Μεγαλώνει σε άνυδρα κλίματα. Το ύψος της είναι από 0,60-100 εκ., έχει παχιά και  σαρκώδη φύλλα, πράσινα προς το πρασινο-γκρι, με ορισμένες ποικιλίες να εμφανίζουν λευκά στίγματα στις επιφάνειες των φύλλων.  Το περίγραμμα των φύλλων έχει μικρά λευκά αγκάθια. Βγάζει άνθη το καλοκαίρι, τα οποία κρέμονται από ένα και μόνο βλαστό που φτάνει τα 90 εκ. σε ύψος. Τα άνθη έχουν σωληνοειδή μορφή, με κίτρινη στεφάνη που φτάνει γύρω στα 2 έως 3 εκ.

Αρμπαρόρριζα(Πελαργόνιο το ευοσμότατο)[Pelargonium odoratissimum]: Πολύκλαδο φυτό, με μορφή ημισφαιρικού θάμνου, ύψους έως 1μ., με ανοιχτοπράσινα, χνουδωτά φύλλα, βαθιά σχισμένα και αρωματικά.Ανθίζει από άνοιξη έως φθινόπωρο, με ροδινόλευκα άνθη σε επάκριες ταξιανθίες.Είναι κατάλληλο για μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια.Ανθεκτικό σε άγονα εδάφη και στο κρύο.

Βασιλικός(Ocinum basilicum)

Είναι ετήσιο, αρωματικό, ποώδες φυτό.Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, πράσινα(έντονα ή πιο ανοιχτά, ανάλογα με την ποικιλία).Τα άνθη του είναι μικρά, με λευκό ή λευκορόδινο χρώμα.Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως ο μικρόφυλλος, ο πλατύφυλλος, ο αγιορείτικος και ο πορφυρός βασιλικός.Ιδιαίτερα εκτεταμένη είναι η χρήση του στην μαγειρική.Φυτεύεται και ανάμεσα σε κηπευτικά για να κάνει πιο εύκολη τη γονιμοποίηση των λουλουδιών τους, καθώς προσελκύει τις μέλισσες.

 

 

 

 

 

 

Δενδρολίβανο(Rosmarinus officialis): Αειθαλής, συμπαγής θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος 1-2μ. Τα φύλλα του είναι αρωματικά και ανθίζει παρατεταμένα από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο, με γαλανόλευκα άνθη.Είναι ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία, στο κρύο και κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές και ασβεστώδη ή πετρώδη εδάφη.

Δυόσμος(Ηδύσμος ο πιπερώδης)[Menta viridis]: Φυτό με βλαστούς και φύλλα πράσινα.Τα φύλλα του είναι ωοειδή και τα άνθη του μικρά ρόδινα ή ανοιχτά μωβ, που βγαίνουν μαζί σε στάχεις στις κορυφείς των βλαστών.Υπάρχει παντού σαν καλλιεργούμενο και μαζεύεται όλο τον χρόνο. Φυτεύεται και σε γλάστρα.

 

Θυμάρι(Θύμος ο κοινός)[Thymus vulgaris]: Θάμνος χαμηλού ύψους, έως 30 εκ., με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, με ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα. Τα άνθη του είναι λευκά και ανθίζει από το Μάιο έως και τις αρχές φθινοπώρου. Φύεται σε όλη την Ελλάδα.

Λεμονοθύμαρο(Thymus  citriodorus): Αρωματικό φυτό, που αποτελεί μια ποικιλία θυμαριού, με φύλλα δίχρωμα γκριζοπράσινα-λευκά, και στελέχη λεπτότερα του κοινού θυμαριού. Είναι πιο αργής ανάπτυξης από το κοινό θυμάρι και λιγότερο ανθεκτικό στην ξηρασία.

 

 

 

 

Μαντζουράνα(Origanum majorana): Θαμνώδες, πολυετές αρωματικό φυτό ύψος 20-40 εκ. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις.Έχει λευκά, πορφυρά άνθη, που εμφανίζονται Ιούνιο-Σεπτέμβριο.Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, το κρύο και είναι κατάλληλο για γλάστρες.

Μελισσόχορτο(Melissa officinalis):Το φυτό Μέλισσα ή Μελισσόχορτο είναι και γνωστό ως βάλσαμο.Θεωρείται ότι έχει αναζωγονοητική ποιότητα, όπως το λεμόνι ή η σιτρονέλλα.Είναι πολύ πλούσιο σε νέκταρ για τη διατροφή των μελισσών.Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και ανοιχτά πράσινα, με χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού, ενώ τα άνθη της ,που βγαίνουν στο τέλος του καλοκαιριού είναι μικρά και λευκά.Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Μέντα(Mentha piperita): Είναι ποώδες αρωματικό φυτό. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέραιο έλαιο. Διατηρείται τόσο σε κήπους, όσο και σε γλάστρες.

 

 

 

 

Ρίγανη( Origanum heraclioticum): Αρωματικός, φρυγανώδης θάμνος, με ύψος 30-80 εκ.Ανθίζει Ιούλιο-Αύγουστο, με μικρά, λευκά άνθη, που σχηματίζουν επάκριες ταξιανθίες.Προτιμά ζεστά κλίματα και ελαφρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

 

 

 

 

 

 


Φασκόμηλο(Salvia officinalis): Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά, μέχρι 50 εκ. ύψος, τα οποία είναι ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα, μυτερά, χνουδωτά και γκριζοπράσινα. Κάθε χειμώνα βγάζει νέους τρυφερούς βλαστούς.Στο τέλος της άνοιξης βγαίνουν τα λουλούδια, χρώματος πολύ ανοιχτού βιολετί.